Дата и час: 16 Яну 2026, 15:50

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос за Квантова и Теоретична Косм. Физика и др.
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 18:04 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Така, искам да попитам няколко неща свързани с тази специалност, и други които не са..

Относно тази специалност, тази година за първи път ли се въвежда? Понеже погледнах pdf-четата с минимални балове от 2009та година и никъде не я видях. Какъв е горе-долу минималният бал за тази специалност?

Миналата година бях на изпити във ТУ Варна, и ТУ Пловдив, мога ли да използвам оценките си от изпитите от миналата година и да кандидатствам и със тях, ако да какви документи трябва да взема от съответните Уни-ти, и техните оценки по 3 или по 2,5 ще бъдат умножени?

Относно специалността Психология, виждам, че балообразуването се определя със оценка по чужд език от дипломата. По англ. език в дипломата имам 3.50 а на матурата 4.92, понеже с даскалката не се разбирахме и реши да ми пише само ниски оценки 4 години за това се и записах на такава матура, в ТУ Варна ми признаха оценката от матурата и взеха нея вместо тази от дипломата, мога ли да се надявам на такова нещо в СУ?

П.С. Бях приет и в ТУ Пловдив и в ТУ Варна, като се записах във Варна, но се отказах преди края на 1ви семестър понеже разбрах, че специалността която беше там не беше за мен. Та понеже съм бил приет това може ли да ми даде някакво предимство или нещо? Предполагам не ама все пак да питам :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос за Квантова и Теоретична Косм. Физика и др.
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 18:16 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Ето информация за специалността: http://uni-sofia.bg/index.php/bul/fakul ... hna_fizika

1. Специалността е нова, така че и за минимален бал не може да се прави сравнение.
2. Не, не можеш. Можеш само с изпита към СУ по математика или физика от тази година или с матура по математика или физика.
3. (6) Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит. Не участват оценки от профилирана, задължителна професионална, задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка.
4. Нямаш никави предимства, кандидат си си като останалите .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 20:04 
В началото бе словото

И никой не знае какъв ще е бала за тази специалност така ли? Може да е и 25+ може и около 21-22 като астрофизиката?

А относно Психологията, значи ако реша да кандидатствам с оценката от матурата ми по английски, балът ми ще бъде образуван така - 2,5 * матура+бел от дипломата+ пак оценката от матурата ? А ако е с изпит по англ. във СУ ще бъде 3 * изпита + бел от диплома + англ матура ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 20:07 
Sacramentum
Аватар

Благодарил (а): 196 пъти.
Все още не се знаят баловете за тази година. Има време за тях, а иначе провери в сайта на СУ за това как трябва и защо да кандидатстваш в желана от теб специалност.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 20:08 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Прикачил съм учебния план на специалността, ако Ви интересува.

Darkbound написа:
... Какъв е горе-долу минималният бал за тази специалност? ...

Очаквам балът да е сравнително висок, защото вероятно ще кандидатстват силно мотивирани хора с добри познания по физика и математика.

Прикачени файлове:
KKTF_UchebenPlan_Bakalavri.pdf [117.57 KiB]
66 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 20:39 
В началото бе словото

На мене само тоя постер ми беше достатъчен да разбера, че това е мястото за мен :) .

Учебният план го прегледах още преди няколко часа, изчетох каквото пише за специалността в сайта, и е точно това което ме интересува...

Ехх дано да не е чак толкова голям, не ми убивайте надеждите, хаха. Аз ако знаех, че има такива интересни неща докато бях в даскало и учех, щях да уча ама уви преди няколко месеца се запалих по квантовата физика и астрофизиката... Видях, че за астрофизиката не е висок бала, надявам се за тази специалност да не е много по висок..

П.С. Относно преместването от специалност на специалност се изисква някакъв минимален успех през годината и можеш да се преместиш единственно в друга специалност в същият факултет нали така?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 21:23 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Не губете надежда, Darkbound. Не вярвам балът за "Квантова и Теоретична Космическа Физика" да надхвърли съществено миналогодишния за АМГ.

Darkbound написа:
... Относно преместването от специалност на специалност се изисква някакъв минимален успех през годината и можеш да се преместиш единственно в друга специалност в същият факултет нали така?

Прехвърлянето е по принцип възможно, но не знам, какви точно са изискванията. Сигурно е, че успехът ще играе важна роля.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 21:27 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Darkbound написа:
П.С. Относно преместването от специалност на специалност се изисква някакъв минимален успех през годината и можеш да се преместиш единственно в друга специалност в същият факултет нали така?

Прехвърлянето в друга специалност се случва при две условия:
1. Минимален успех - май беше 4 или 4.5, трябва да провериш в правилника на СУ
2. Успешно издържани КСК изпити за съответната специалност (без значение от коя година са издържани и с каква оценка, стига да е 3+)

Това са условията, за да подадеш молба за прехвърляне. Оттам нататък се прави класация и измежду всички, които желаят да се преместят в съответната специалност, влизат само тези с най-висок успех (тъй като всяка специалност си има квота за това колко души могат да се преместят в нея годишно.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 21:30 
В началото бе словото

А какви бяха миналогодишните балове, аз намерих само за 2009та година?

И някой друг може ли да потвърди, че в СУ не важат оценки от изпити положени в други Университети, понеже видях в няколко университета, че приемат и оценки от други ВУЗ-ове от изпити положени след 2007-2008 година?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 21:49 
Легендарен флуудър
Аватар

Оххх, ето ти доказателство:
Чл. 18. (1) Оценки от конкурсни изпити, положени в друго висше училище, не се признават освен в случая, посочен в чл. 35 и при условие, че кандидатите са подали документи в СУ “Св. Климент Охридски” в определения по чл. 20, ал. (1) срок.

А за балоте в сайта на СУ няма, има в архива на форума от КСК 2010/2011 от миналата година на някои от специалностите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 22:31 
В началото бе словото

И къде мога да видя тези чл. 20 и чл. 35?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 23:04 
Легендарен флуудър
Аватар

http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... 012_godina

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 08:11 
В началото бе словото

Чл. 35. След първото класиране кандидатстващите за специалностите във Физически и Химически факултети имат възможност да представят служебната бележка с оценка от съответния конкурсен изпит, положен в друго висше училище, или заявяват желание за участие с оценка от държавен зрелостен изпит за посочените специалности до 5 август.

Значи, в крайна сметка мога да използвам и оценка от друг ВУЗ ако с нея бал-ът ми ще бъде по-голям, просто не мога да се освободя от изпити и да стоя като сульо и да чакам да ме приемат. :)

П.С. Прерових двете теми с минималните балове за 2010/2011 г., но никой не беше писал относно Астрофизиката какъв е бил миниалният бал, за 2009/2010 е бил между 19 и 22 (за редовно мъже) някой може ли да ми каже какъв е бил миналата година, за редовно и задочно ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 00:14 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
Darkbound написа:
Значи, в крайна сметка мога да използвам и оценка от друг ВУЗ ако с нея бал-ът ми ще бъде по-голям, просто не мога да се освободя от изпити и да стоя като сульо и да чакам да ме приемат. :)

Aко все още има незаети места на второ класиране :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 00:35 
Легендарен флуудър
Аватар

Но до колкото разбирам оценките ти са от миналата година и не знам дали ще важат (тъй като дори с оценките от изпити миналата година към СУ не се признават). Може да звъннеш да СУ и да попиташ за по-сигурно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 15 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпроси относно специалност "Квантова физика"

в ФзФ

vimana

4

761

21 Мар 2013, 22:19

Dr Dulcamara Преглежда последните мнения