Дата и час: 16 Яну 2026, 14:18

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос относно матурите ...
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 19:25 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 7 пъти.
Здравейте ! Решил съм да кандидатствам две специалности- Право и Международни отношения, като първо желание ми е Право-то. Разбрах, обаче, че ако карам матура и изпит по един и същи предмет (например История), после в балообразуването за СУ оценката от матурата ми се брои вместо оценката от дипломата. Това със сигурност е минус, тъй като оценките ми в дипломата и по История, и по английски език (за МО) са 6.00 и няма как да изкарам толкова на матура. Тук идва дилемата каква да ми е втората матура, така, че да не губя бал за СУ . Добър съм по История и по Английски език , но след като ще карам изпити и по двете, каква да бъде втората ми матура ? Съществува ли вариант, въпреки матурата, в балообразуването ми да се брои оценката от дипломата ? Не искам да губя излишен бал за СУ, че и без това не са леки изпитите, но същевременно не искам да се излагам на матурите, а да си изкарам прилични оценки над 5.00. Какво е решението тук ? Благодаря предварително на отзовалите се !!!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос относно матурите ...
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 20:00 
Легендауен флуууууууууууууудър
Аватар

Благодарил (а): 73 пъти.
Няма вариант, ако караш матура по балообразуващ предмет, да ти се вземе оценката от дипломата. А за другия въпрос - каква да ти е втората матура - не мисля, че ние трябва да ти казваме по какво да караш втора матура ... Откъде да знаем по какво си по-силна? Ако не искаш да си разваляш дипломата, избери някакъв друг предмет и се скъсвай да учиш. Ако трябва да избираш между История и Английски, по-добре избери Английски. Аз почти не учих по него, а изкарах 5.54 на матурата ми по този предмет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 21:32 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 7 пъти.
Judas написа:
Няма вариант, ако караш матура по балообразуващ предмет, да ти се вземе оценката от дипломата. А за другия въпрос - каква да ти е втората матура - не мисля, че ние трябва да ти казваме по какво да караш втора матура ... Откъде да знаем по какво си по-силна? Ако не искаш да си разваляш дипломата, избери някакъв друг предмет и се скъсвай да учиш. Ако трябва да избираш между История и Английски, по-добре избери Английски. Аз почти не учих по него, а изкарах 5.54 на матурата ми по този предмет.

В такъв случай най-приемливият вариант е наистина да карам матура по Английски. Ще хвана 5-5.50 без никакви проблеми. Лошото е, че ако се проваля на изпита по Литература (той ме притеснява) и не успея да вляза Право, може да се получи така, че балът да не ми стигне за МО точно заради матурата, и накрая да остана без нищо. Тогава бих се скъсал от яд и наистина се надявам да не се стига до такова положение, ма като си знам отвратителния късмет :? ... BTW не знам защо реши, че съм момиче :lol: . Благодаря за адекватния отговор !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2011, 13:37 
Pyromaniac.
Аватар

Благодарил (а): 27 пъти.
Балът за МО не беше чак толкова висок, особено пък за момчетата. Аз също се прецаках да карам втора матура по език и от там балът ми падна с едно 20тина стотни, но ако нямах толкова лоша оценка по история, това изобщо нямаше да ми попречи да вляза на първо класиране.
Та, ако са ти достатъчно високи оценките на самите изпити, не би трябвало да имаш проблем и с по-ниска матура.
Знам как е да искаш въпреки всичко прилична оценка на матурите, затова по-добрият варинат (ако трябва да избираш между История и Английски), би бил езикът. Самата матура е по-лесна, освен това влиза в балообразуването само за МО-то, докато историята може да ти съсипе и двата бала. (МО и право)

Или пък винаги можеш да запишеш една Философия примерно, но не съм се интересувала от отзиви доколко е лесна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 02:42 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 863 пъти.
Само английски ли учиш като чужд език? Ако имаш и втори, можеш да караш по него. Много хора карат и матура по география и философия, защото уж били по-леки. Ако пък в крайна сметка ти е наистина добър английския, карай матура по него. Аз карах матура по първия ми чужд език, въпреки че ми беше балообразуващ ;) Съветът ми е само да не караш матура по история - всичко друго да, но не се набутвай с история

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:19 
Pyromaniac.
Аватар

Благодарил (а): 27 пъти.
Всъщност дори да кара матурата по втория чужд език, пак ще му я вземат вместо оценката по английски от дипломата. Матурата винаги е с предимство. Въпросът вече е по кое преценява, че ще има по-висока оценка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 18:04 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Повечето ми познати, които се явиха на матура по история имаха пълни шестици и отзивите им бяха, че матурата е елементарна. Аз лично съм се явявала на матура по английски, която също беше доста лесна. Щом ще се явяваш на изпити по тези предмети - се предполага, че подготовката ти по тях е добра и няма от какво да се тревожиш. Прегледай примерни матури и прецени кое ти се струва по-лесно...
Според мен да избереш трети предмет е крайно неразумно - все пак и за там ще ти трябва подготовка и само ще загубиш време.
Късмет =)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 18:55 
Аватар

Така е, по История тестовата част е за полуидиоти. Айде, не чак толкова елементарно, но ако си учила нещо, няма да имаш повече от 1-2 грешки. На тазгодишната матура имаше обидно тъп въпрос, но както и да е. Трудността ти тук ще дойде от ученето на теми. Не е чак такъв зор както ученето по История за изпит в СУ, но пак си е нещо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 21:21 
Легендарен флуудър
Аватар

И все пак, матурата е изпит, така че си предвиди всичко - стрес и т.н., особено като знаеш, че караш матура, която ще ти е балообазуваща. Заслужава ли си рискът? Понякога няколко стотни са решаващи ;) Не искам да те плаша, но защо да залагаш на несигурното като можеш да заложиш на сигурното?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 10:43 
В началото бе словото

Аз пак казвам след като ще държиш изпити по тези предмети няма как да изкараш под 5,50 :wink: Все пак матурите са много по-лесни...само трябва да свикнеш с формата им. За да те успокоя - имах съученици, които се явиха на матура по английски, въпреки че това ни беше втори език в гимназията, без да са ходили на уроци или да са се готвили по някакъв начин за изпит в СУ или другаде и пак изкараха оценки около или дори над 5,50.
И аз много се притеснявах за матурите, но нямаше защо. Гледай да се подготвиш добре за изпитите - те са по-важни :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 12:21 
В началото бе словото

И аз първоначално исках да направя нещо такова, като твоето, но в последствие реших да държа матура по история. Въпросите от предните матури са елементарни, темите също. Ако наистина си добър и имаш добрата подготовка, като нищо ще изкараш над 5.50. А и си момче, което ти прави шансовете още по-добри. Все пак ти си решаваш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 15:31 
Легендарен флуудър
Аватар

Абе много сте интересни. Ако по история от дипломата има 6.00, а на матурата изкара 5.50, така автоматично се свалят 50 стотни от бала. Особено за Правото и за МО-то, всяка стотна е важна. Човек не може да си играе така с бъдещето си, само и само да не държи още един изпит. Ти като ги почнеш изпитите в 12 клас ще видиш, че след 3тия ще ти е все тая за бройката им.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 15:41 
Аватар

Що не пробваш с матура по География. Вярно, че не от лесните, ако не си подготвен, но човек трябва да е абсолютно неначетен, че да не може да я вземе. Реши си въпросите от матурите досега, слушай в час и това е. Не ти трябва хубава оценка по География, предполагам няма да кандидатстваш Туризъм. Ще ти падне и дипломата, но за СУ диплома и без това не ти трябва. Така че, помисли и за този вариант.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 12:33 
В началото бе словото

По мое мнение да избере трети предмет, както казах вече, не е никак добър избор. Да не забравяме, че има много хора, които правят така (в много от случаите избират география) и след това не могат дори да канд. в университет, защото не са си изкарали матурата. Естествено зависи от познанията ти по предмета и от теб самия :!: , но при положение, че ще кандидатства с история и английски ( а матурите са елементарни ) няма смисъл да се явява на нещо друго... Това, както казах, е моето мнение и всеки сам решава за себе си =)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 13:17 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
Така,за да можеш да се насочиш в правилната посока,ще ти дам няколко примера:
1.Аз лично държах матура "Философски цикъл"-много приятна,като цяло лесна матура,готвих се само от една книжка с тестове,бях се записала и на ЗИП и само с това (имайки предвид,че не бях от най-редовните в часовете по Психология и Логика,Етика и Право и Свят и личност),изкарах 5,47;
2.Имах един съученик,нарочно записа матура по История(искаше в Симеоново да ходи),яви се,разчитайки на доста "солидната" си подготовка и изкара чиста двойка;
3.Съквартирантката ми се явила на Английски език,изкарала 5,76, а на изпита в СУ 3,14,кандидатствала с матурата-е,не я е огряло за Японистика и в момента си учи Индология

Все-пак ти сам решаваш на какво да се явиш,още по-добре ще ти се получи,ако се явиш на предмет,който ти харесва,който ти е интересен и си го взел присърце и по който мислиш,че ще се справиш най-добре.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща