mariaa написа:
Здравейте!!! Радвам се да видя хора, които също като мен не са избрали юрист или икономист за своя бъдеща професия, тъй като сега е супер модерно да се кандидатства в съответните факултети :))) Не знам как е при вас, но мен лично ме гледат с насмешка, когато спомена, че искам да уча във ФЖМК. Не одобрявам и отговорите тук, във форума, които плуят факултета и изкарват нас, желаещите да учат там едва ли не балъци. Все пак всеки има своя гледна точка и на мен лично не ми харесва, когато критикуват или отхвърлят с лека ръка избора ми. Вярно е, никой не ти гарантира зашеметяваща кариера на журналист след завършването, но не е ли така с всички професии??
Това беше извън темата :))) Интересувам в какво точно се състои устният изпит, понеже видях, че много от вас се притесняват относно това....
Здравей, Мария!:)
Трябва да знаеш, че не си единствената, чийто избор околните не приемат с особен ентусиазъм. Въпреки че моите родители винаги са ми давали пълна свобода и никога не са се опитвали да ме насочват към някоя определена специалност, ми е пределно ясно, че приеха решението ми със скрита неохота. Те не намират журналистиката за добра инвестиция в бъдещето, струва им се твърде несериозна специалност. Дразни ме и съветът, който получавам от близки и познати, че непременно трябва да имам "2-ри вариант", защото "всичко се случва, а двата изпита по журналистика не могат да се похвалят с особена обективност". Мен лично, тези добронамерени напътствия ме обезкуражават и, въпреки че намирам в тях доза истина, смятам да се отдам само на това, което ме привлича - журналистиката, колкото и наивно да изглежда. А при останалите така ли е? Имате ли вариант "б"?
А що се отнася до гаранциите, естествено е, че никой не може да бъде сигурен, че ще успее в областта, в която иска да се реализира. Но така е при всички специалности. Ако обичаш това, което правиш, ако даваш всичко от себе си, и, не на последно място, ако си решен да станеш професионалист, няма как усилията ти да останат неоценени. А квалифицирани кадри се търсят и, стига да си добър в това, което правиш, винаги ще успееш да намериш своето място и да се чувстваш удовлетворен. Затова да му мислят хората, които обичат да минават между капките, аз съм готова да работя здраво.:)