morfei написа:
Съгласен съм, че не е за всеки. Не се научава как да пишеш увлекателно. Трябва да имаш талант, за да си добър журналист. За жалост повечето ни познати не са.
Тук ти е грешката. Съгласна, трябва да имаш талант. Без него просто НЕ става, колкото и да се напъваш. Но, повярвай ми, само с талант също не става. Знаеш ли колко трудно е да се научи простото писане на смислен и приятен текст? Изглежда лесно и просто - защото най-добрите неща са такива. Но не е. (Разно)стил(ие), усет за подходящи изрази, за удачни граматични конструкции, ако щеш, за подреждането на историята, за плавния преход между абзаците или напротив - рязката смяна на тона, за да стреснеш читателя - има купища и купища похвати, които да направят един текст добър. Доброто писане се
учи. С четене, четене, четене и писане, огромна практика е единственото, което би могло да ти помогне. Също както в математиката има място и за Менелай, и за Чева, и за Виет - можеш да наблъскаш всичките в една задача, но ако не знаеш как да ги използваш, това няма да ти я реши. Така и с писането - можеш да имаш талант, но без да знаеш как да го използваш и да въздействаш с него на читателя, много му дреме на някого за имагинерното ти величие.
Нарочно правя паралела между математиката и литературата - защото съм се занимавала и с двете и наистина се дразня, когато хората ги противопоставят. А още повече се дразня, когато бива пренебрегван трудът, вложен, за да се овладее дадено изкуство. Или от изявленията "когато чувстваш нещо, няма нужда да го разбираш". Или от "ти си талантлив, друго не ти трябва". Кажете го това на Хънтър Томпсън с манията му за перфектните текстове. Или на Набоков. Или на Стайнбек и Толкин с мащабността на текстовете им. Или на Труман Капоти с максимално лаконичната му реч. Впрочем, той е отделял по 4-5 часа за писане всеки ден, в продължение на години, докато намери точната си формула. Мислите ли, че това е само до талант? Наистина ли?
@Borisg - не съм, а и се каня от поне година. Затова казах, че ме гледа обвинително =D