Skuipi написа:
Извинявам се, че се включвам толкова късно в темата. Имам един въпрос. Това важи само за държавните поръчки или като цяло за масата?
А за исканията на Deschain - съгласна съм. Не може да се обучаваме в мизерия, университетите да са издрскани, а по местата за сядане да има дъвки (на 2 от изпитите си в СУ ми се наложи да си сменям местото, защото не бях сигурна дали ще мога да се отлепя от стола си на ставане, заради количеството дъвки, сериозно). Ще кажете: "Ами то това ние си го правим". Не го правим ние, правили са го хората преди нас, а и университета е длъжен да поддържа обстановката, в която се обучаваме.
Друг парадоксален случай е взимането на пари за допускане до държавен изпит след магистър в размер на 1000 лева за редовно обучаващ се, което се е случвало само в СУ (и добре, че ги набараха, иначе щяха да продължат). Какво беше обяснението? "Ами и университета има нужа от пари, колеги.", ама да ги влагат в нещо тия пари? Не личи. Нито софия е заприличала на Париж, нито Студентски град е заприличал на Хайдълберг.
Съгласна съм, че не е "честно" спрямо държават да се "изпускат" кадри, които други държави да поемат, но вместо да ни заставят да стоим, не трябва ли да ни предложат по- добри условия? Все пак е демокрация и имаме свободата да избираме- да изберем по- доброто. Очевидно държавата е на ясно, че нищо не може да предложи и започва да "размахва пръст", което пък накърнява нашето лично пространство.
Определено не това е начинът. Не трябва ние да сме потърпевши, в и без това времена на липса на работни места, заради 20-годишни неуредици.
Все отнякъде трябва да се започне. Явно държавата не е в състояние да предложи от нищото условия, доближаващи се до тези на другите европейски страни. Това може да бъде първата крачка, след това да последва подобряване на условията и след време да отпадне този, все още проектозакон. В момента това ми се струва адекватен вариант за задържане на кадрите и постепенно предоставяне на по - добри условия.
А за демокрацията - погледнете през кой период България бележи голямо развитие - Стамболовото и Стамболийското управление ( в никакъв случай не сравнявам Б. Борисов със Стамболов или Стамболийски ). Тогава не е било демокрация, но се бележи развитие и след това нещата социално и финансово-икономически се подобряват ( с годините ). Лично мое мнение е, че перспективата е добра, зависи обаче как се развие
@ easy , имах предвид за висшето образование, но май наистина малко крайно се изразих с "по никакъв начин необвързан"