Дата и час: 06 Апр 2026, 22:12

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 855 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 57  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Теми История 1990-2010
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012, 16:58 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
Бунтът на Тома Славянина продължил няколко години, като през различните години са случили различни неща - някои споменвата в коя година се е разбунтувал, други - кога обсадил Константинопол, трети - кога бил потушен бунтът. Когато не знаеш според кого е еди кое си, пишеш нещо от сорта, "според някои историци"/"според някои източници".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012, 22:05 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Аз кандидатствах тази година и кризата 8 век не съществуваше в конспекта по история. Ние я споменавахме само леко в увода за Крум..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012, 00:56 
В началото бе словото

Благодарил (а): 10 пъти.
Ами и аз така мисля да направя, да не взема да изляза от някоя тема.. откакто прочетох, че някой са го порязали, защото е писал положение на българите под византийска власт в темата за Асен и Петър, а госпожата ми одобри увод от страница и малко, обясняващ положението.. леко се пообърках :х Благодаря ви!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012, 12:27 
Аватар

Зависи какво е имал предвид под "положението на българите под византийска власт". Аз писах за въстанията на Петър II и Петър III, и за разните други по-малки, преди да започна с въстанието на Петър IV и Асен, и не ме бяха порязали. Още повече, че пред проверяващите имаше едно листче, на което бяха записани около 20-25 години, свързани с разни събития, които задължително следяха дали са в темата и сред тях бяха 1040, 1072 :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012, 14:32 
В началото бе словото

Ами аз съм включила и за данъчната система; че разделят българските земи на теми(даже пиша коя тема къде е и как се казва); че се запазва църковната структура, но се понижава църквата; че се изселва аристокрацията.. и после за въстанията. Те тези неща ги пише и в зеления учебник обаче всичко е в 1 неконкретизиращо изречение, а аз пиша за всяко отделно нещо по 1-2изр. Може би това трябва да махна, ама все ми се иска да покажа повечко знания :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2012, 14:03 
В началото бе словото

Здравейте :) Искам да попитам в темата за Борис трябва ли да разказвам за живота на Кирил и Методий или само казвам че са изпратени във Велеград, и накрая подробно само за Климент и Наум? И каквото има да се казва за Кирил и Методий го пиша, когато стигна до 863г. (искането на Ростислав) и после се връщам на България, така ли? И къде трябва да обясня за създаването на славянската писменост? :|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 10:35 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
Здравей, Mimiito.O! Моят съвет е следният. Първо, много е важно добре да разчетеш заглавието на зададената ти тема, т.е. ако във формулировката на заглавието ти е загатнато по някакъв начин за дейността на братята, тогава следва да го пишеш подробно. Ако ли не, според мен е хубаво да вметнеш малко биографични данни за ранните години на двамата (Кирил и Методий), да изброиш някои от мисиите им (напр. Сарацинската и Хазарската). Наблегни обаче върху създаването на азбуката (година, повод, начин и т.н.) и върху Великоморавската мисия. След това накратко спомени за състоянието на делото им след смъртта на Кирил, после и след тази на Методий (напр. гоненията срещу учениците им и дори срещу самия Методий, булата на папата и т.н.). Освен подробно върху Климент Охридски и Наум Мизийски, хубаво ще е да се спреш и на Константин Преславски. Тогава вече се връщаш към историите около княжеския престол (случката с Владимир-Расате), заключение и край.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 15:49 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Здравейте, искам да ви попитам, колко листа съдържа в себе си изпитната книжка по история, защото в описанието на изпита пише, че е препоръчително да се вместим в нея, което аз чета като "Санкционира се преминаването на лимита от страници." :mrgreen: Средно една тема ми излиза по 15 листа, вмествам ли се в зоната на блаженството? Благодаря предварително за отговора. :JC_ThankYou:

и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 16:12 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
Да не те объркам Mondscreen, но мисля, че бяха 10 листа. Не смятам, че ще ти направят проблем за това, че си изчерпал книжката, на някои даже даваха допълнителни листа. Но все пак гледай да отсееш и напишеш най-важното от темата, и разбира се, да я завършиш. Обемът е от значение, но по-важно е да е вярно съдържанието.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 21:35 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте ,колеги кандидатстващи и бъдещи в Уни-то!Та ,в момента се готвя по история и литература и исках само да кажа ,че обемът в никакъв случай не е решаващ ,познавам редица хора ,които са влезнали успешно ,а вече и завършили такива ,които са изписали далеч по-малко от тези листoве ,които са на разположение и са изкарали високи оценки.Пресен пример от КСК 2011-2012 - обем 12.5 - 13 (човекът ми е приятел ,няма кка да ме излъже) СТРАНИЦИ по история за Асеневци ,оценка някъде около 5.50 ,не мога да кажа със сигурност ; литература - 8 СТРАНИЦИ(!!) и съответно оценка около 3.80 ,което за момче е повече от перфектен резултат :) Почерка също има значение , но не се панирайте толкова за това ,още повече - как ,подяволите ще тръгнете да изписвате толкова много (10 и повече листове) и едновременно ще сте сигурни ,че ще успеете да завършите подобаващо :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 20:52 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
Здравейте, надявам-се-бъдещи колеги :)
Как върви при вас подготовката по история? Желаещи за МО има ли? :))
Аз имам един дооста голям проблем като за изпит по история: пиша много бавно. Някакви съвети как мога да се тренирам, за да стане по-добре? При опита ми да напиша темата за Симеон едва едва стигнах до битката при Ахелой, което в моя вариант (със "Златния век' - ок. 13 печатни страници.) е половината.
Също бих попитала за съвет кои теми да пропусна, или да им обърна по-малко внимание, че мисля, че няма да ми стигне времето за всички..
България във Втората Световна Война включена ли е в конспекта?
Благодаря! :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 22:13 
Аватар

valeria.subashieva написа:
Също бих попитала за съвет кои теми да пропусна, или да им обърна по-малко внимание, че мисля, че няма да ми стигне времето за всички..
България във Втората Световна Война включена ли е в конспекта?

Втората световна война влиза. Не чети - Самуил и Борис - не се падат по принцип, защото са прекалено трудни. Научи добре всички останали теми от средновековието.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 22:29 
В началото бе словото

На мен ми казаха, че Самуил не се пада, защото има конфликт с македонците, не знам дали е вярно. А сега като погледнах статистиката, темата за славяни и прабългари никога не се е падала, така ли :? защото аз доста стабилно се мъча с нея :д и да попитам има ли значение кои ще напиша първо, защото 1 учителка ми каза, че трябва първо прабългари, друга ми каза, че няма значение..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 08:21 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Е, как да не се е падала?!

Аспарух и Тервел - 2 пъти + 3 контролни

Аз почвам със славяните, но според мен това няма голямо значение, въпреки че е по-логично да са първо славяни, после прабългари и след тях да си продължиш със синовете на Кубрат и България на Аспарух. Някак си по-подредено ми се вижда. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 16:28 
В началото бе словото

Е, това е темата за създаването, не за славяни и прабългари.. Тук те се споменават съвсем накратко. Поне моята учителка ми каза, че тези 2 теми в Софийския са разделени :) и според мен хронологически е по-логично първо славяните, надявам се, че не би било проблем

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 855 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 57  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Продавам теми по Литература и теми по История

в Купувам-продавам

fille

2

409

20 Сеп 2013, 16:34

fille Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Теми География 1990-2007

в КСК 2009-2010

KRSOne

3

895

14 Яну 2008, 16:00