Дата и час: 16 Яну 2026, 09:51

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 470 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2012, 23:14 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте, съжалявам, ако не съм прочела по-назад в темата и има такъв коментар, но можете ли да ми препоръчате помагало с разработки - на Стефанов, Димитрова или на някой друг?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 00:15 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 7 пъти.
Искам да ви попитам, аз ли съм много зле, или e нечовешки трудно да се зубрят различни цитати от различни произведения ? С всичко друго мога да се справя, но точно това ми се струва направо непосилно, или най-малкото, супер затормозяващо. 2-3-5 цитата мога да науча, но тук става на въпрос за много, много повече... Вие как успявате ? И доколко ще ми осакатят оценката ако не използвам цитати ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 18:16 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
Относно ученето на цитати:
:arrow: viewtopic.php?p=690523#p690523
:arrow: viewtopic.php?p=690549#p690549

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2012, 17:02 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 7 пъти.
svetlio.varna написа:
Относно ученето на цитати:
:arrow: viewtopic.php?p=690523#p690523
:arrow: viewtopic.php?p=690549#p690549

Много благодаря :cheers: !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 12:04 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
Изображение

Изображение

Уважаеми дами и господа,

Днес искаме да привлечем вниманието Ви върху помагалото „Матура по литература” (за 11. и 12. клас – в две части) с автор Красимира Кацарска.

Красимира Кацарска е главен учител по български език и литература в Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов” и базов учител към Катедра Методика на литературата в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Тя е първата учителка в страната, защитила І ПКС. Автор е на 10 художествени, 5 литературоведски и 42 методически книги, издадени в около 95-хиляден тираж. Позната е на широката ученическа и студентска аудитория и от стотиците ú публикации в националните специализирани издания („РИК”). Член е на Съюза на българските писатели.

Изданието, което предлагаме, е съобразено с ДОИ на МОМН за държавния зрелостен изпит (Наредба 3 за държавните образователни изисквания за учебниците и учебните помагала).
Подробно са обхванати авторите и произведенията, предвидени за работа през последните две учебни години на гимназиален курс на обучение. Същото може да бъде използвано и от студентите от специалности с профил, изучаващ българска литература.

Съдържанието е организирано в три систематично разгърнати дяла – План – тезиси (вариативни, приблизително 15 за всеки автор), Анализи (върху основните проблеми в творчеството на съответния автор) и Понятиен апарат (тълковен, литературни термини и понятия). По този начин дори и при самоподготовка алгоритъмът за написването на съчинението от 41-ва задача от формата за матурата по литература се разбира

Издателска къща „Жанет 45” винаги е вземала присърце проблемите на българското образование и култура. Нашето желание е да улесним зрелостниците , кандидат-студентите и самите студенти, предлагайки им най-пълното и подробно помагало, като в същото време насърчим усилията им не просто да наизустят учебния материал, а да се научат сами да съставят своите текстове и да разсъждават върху зададените проблеми. Езикът на помагалото е съобразен с читателската аудитория и лишен от прекалената академичност на конкурентни издания.

Помагалото „Матура по литература” може да се окаже незаменим помощник и на преподавателите по литература в средния курс на обучение, защото е съобразено със задължителния учебен план на МОНМ.

Книжното тяло е със завидно полиграфическо качество, съобразено с високите изисквания на издателство „Жанет 45”.

Издателска къща “Жанет 45” e oснована през 1989 г. Благодарение на последователната си издателска политика "Жанет 45" постепенно се утвърждава като водещ издател на съвременна българска литература.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2012, 08:12 
В началото бе словото

Благодарил (а): 5 пъти.
За реклама не се ли плаща?

Прочетох някои от анализите в 2те книжки и като цяло не са особено полезни. Първо, че са писани на доста висок стил (а на всичкото отгоре се използват и чуждици за думи като "строфа", "стих" и пр. ) и второ - че някои от тях са писани адски хаотично, без каквато и да било логическа последователност.

Освен това помагалата са по 20 лева, което откъдето и да погледнеш си е твърде много за матура :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2012, 17:08 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Някой може ли да ми даде повече информация за "Изпитна задача 2". Сами ли формулираме заглавието, само по авторите на съответните цитати, тяхната епоха и творчество ли се движим или може и с примери и от други автори. Има ли някъде качено примерно есе от този тип? Мерси предварително. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2012, 10:10 
В началото бе словото

Благодарил (а): 16 пъти.
Не съм чела предните коментари и се извинявам, ако вече има подобен въпрос, но Как да съм сигурна, че ако вкарам свой, лични разсъждения, които никога до сега най-вероятно не са били влагани в анализи, че няма да ми ги задраскат и заради тях да се изложа и да получа слаба оценка на изпита ? :oops: Защото имам идеи и нов вид разсъждения по дадени въпроси в произведенията, но не съм толкова уверена в себе си и не знам дали да ги изложа или не.. :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2012, 10:13 
В началото бе словото

Благодарил (а): 16 пъти.
Например имах една подобна случка, като ходих на уроци г-жата там ми даде една нова гледна точка за един разказ, която не бях срещала никъде, но и текста не я изключва като възможна и когато я изложих пред госпожата ми в училище, тя се заяде с мен, че текста не говорил за това, ето защо било грешно и недопустимо разсъждение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2012, 12:51 
Tick Tick Tick
Аватар

Благодарил (а): 423 пъти.
Как да се подготвите за изпита без уроци ли - ЧЕТЕТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2012, 23:59 
Въртележка от ръце и крака
Аватар

Благодарил (а): 46 пъти.
В интерес на истината Плазмодий право дума. :) С или без уроци, абсолютно необходимо е да четете (и да познавате добре) произведенията. А моят съвет е да не се втурвате да заучавате наизуст литературни анализи - има безчет интерпретации и... само проверяващите в СУ знаят "коя е правилната". :) Аз лично не съм ходила нито на един частен урок, но преподавател по Литература ми бе гореспоменатата Красимира Кацарска, която е (неоценимо) литературно гуру - даваше ни много за четене § писане, като след това връщаше проверените работи с коригирани съгласуване, граматика, повторения, (липса на) терминлогия и етс... ;D Просто има обективни критерии, извън масата субективни елементи, които издават познаване на произведенията, боравене с терминологията и ГРАМОТНОСТ преди всичко. Ето защо препоръчвам помагалото на Красимира Кацарска за всички, дръзнали само да изкачват кандидатстудентската Голгота. :) Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 15:51 
В началото бе словото

Благодарил (а): 17 пъти.
Ще споделя и аз малко от личните си преживявания покрай КСК 2012. Ходих на уроци и се готвих усилено около година. Зубрих теми, четях произведенията по много, много пъти и преглеждах всяко помагало, което видех. За предварителния изпит не бях готова точно върху двама автори- Д. Талев и Д. Димов и , разбира се, падна ми се точно Талев. След изпита бях абсолютно убедена, че не съм направила нищо, ревах като магаре 10 дни докато излязат резултатите.. В крайна сметка обаче оценката ми беше достатъчна- 4.75. Това при положение, че още като чух темата наполовина се отказах, не си дадох изобщо зор, включих "пораженческото" мислене и отписах предварителния изпит още преди да съм започнала увода.. Написах 6 страници с най-грамадните букви, които съм способна да изпиша и след 2 часа си тръгнах без изобщо да си направя труда да си проверя темата. Та идеята ми беше, че този резултат се дължи единствено и само на обстойното и задълбочено прочитане на романа, липсата на безсмислени изречения, които служат за "пълнеж" и обем и общата информация, която имах за автора от последните странички на романа (знаете..).
След като видях оценката си от предварителния изпит спрях да се готвя по какъвто и да е начин. В крайна смета обаче на редовния си спомних всичко, което бях учила за Яворов и възпроизведох назубрената тема, която гласеше "Трагичното в поезията на Яворов" (темата тази година беше ("Страданието като съдба в поезията на Яворов"). След изпита знаех, че съм направила това, която госпожата ми (която е наистина прекрасен учител) очакваше от мен. Обаче резултатът беше 3.5.
Та аз лично стигнах до извода, че единственото, което човек може да направи е да чете наистина много усилено произведенията и най-вече да ги разбере. Ако все още не сте си изградили стил на писане, пишете много, колкото се може повече, и давайте на учителите ви в училище да проверяват произведенията ви. Никой не може да ви помогне толкова, колкото можете сами да го направите. Мислех си, че назубрените цитати от В.Стефанов (който между другото намирам за крайно интересен автор) много ще ми помогнат, но не стана така, защото те не показват литературна компетентност, а способност за запаметяване (нещо, което е ценно, разбира се, но според мен не това се търси). Мислете, покажете своя поглед върху произведенията, защитавайте тезите си и, разбира се, запознайте се с формата на изпита. Подготовката по литература изисква много време, но то в никакъв случай, дори да не получите удовлетворителна оценка, не е изгубено, защото дава различен поглед над всичко.
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 17:21 
Magnolia
Аватар

Благодарил (а): 374 пъти.
Аз съм току-що приета зайка, но да се обадя, понеже още са ми съвсем пресни тези неща.
Изпитите за СУ не са нищо кой знае колко страшно и фрапиращо трудно. НО трябва да се учи. Без подготовка не става. И не само за БЕЛ, а по принцип- аз след матурата по английски, на която имах 6.00, се успокоих, че съм хванала Господ за английския шлифер и почти нищо повече не пипнах, което ми изигра лоша шега. Пак изкарах висока оценка, но не достатъчно, за да вляза по първо желание (въпреки че в момента съм доволна от този факт, колкото и да звучи като приказката за киселото грозде) затова си чети ВСИЧКИ произведения, внимавай в час, купи си помагала, пиши теми и, най-вече, старай се да разбираш произведенията. И да пишеш грамотно, разбира се. Неща като пълен и кратък член могат много да ти свалят оценката, пък макар и да имаш добра аргументациям хубава теза и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 13:56 
В началото бе словото

Благодарил (а): 3 пъти.
Ако някой иска теми по литература от Образователни технологии да пише на ЛС, според мен са доста достъпни, включват нужните произведения и са напълно достатъчни за хубава оценка :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 20:32 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Доста полезна тема :wink: Като цяло, относно изпита по БЕЛ, смятам, че всички драматизират прекалено много и го изкарват прекалено сложен :shock: Всеки, който познава добре творчеството на авторите и техните произведения, а и има езикова култура поне на средно ниво може да изкара хубава оценка и без уроци :) На мен тепърва ми предстои да се явя на този изпит и смятам да запазя спокойствие, а не като повечето ми съученици, които са прекалено наплашени за изпитите от техни приятели, минали вече по този път...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 470 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Как да се подготвим за изпита по литература без учене?

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2009-2010

Chopin

22

1661

02 Авг 2009, 00:40

xRainx Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Как да се подготвим за изпита по история без уроци?

в КСК 2012-2013

Venislava

8

658

01 Юли 2012, 01:00

Kristo Преглежда последните мнения