|
Виж, аз съм на 27, завършил съм през 2001-ва, и такова нещо като език в детската градина по време на комунизма просто нямаше! Е разбира се че и тогава също като сега и като винаги е имало деца на специални хора, за които е имало много неща, но аз не съм бил един от тях. Когато комунизмът уж падна аз бях първи за втори клас, но в крайна сметка до края на началното ми образование предвиден език нямаше, после в основното също, въпреки че една година имаше някакъв СИП по руски, на който ходих малко, но следващата година вече не се събра паралелка... Аз разбира се бях в най-близкото училище, защото такива бяха финансовите възможности на родителите ми. Но все пак не трябва ли всички да имаме равен старт?
После средното ми беше с френски и грешката наистина беше на баща ми, но това не променя факта че трябваше да уча и английски, а възможност за това нямаше и не че френския ни беше на ниво... Скъсах си гуза подготвителната година и нищо не стана... След това не съм се занимавал с френския, исках английски, нямаше и това е... Пари за уроци нямах...
Но тогава все още не беше като сега, аз не можех да кандидатствам след седми клас никъде, без подпис на родителя... Така че влязох където ми беше наредено, дори баща ми много грозно ме излъга тогава, че всъщност ме е записал с английски... Както и да е, това нямаше да е така ако образователната ни система беше адекватна... Как така аз на 13 години нямам право да взимам решения за бъдещето си?! Всъщност аз му заявих че няма да стъпя на приемен изпит, ако не ме запише каквото искам, а той просто най-нагло и безочливо ме излъга идиота... защото видиш ли, съм имал много повече възможности с френски, щял да ми помага, имал връзки, на баба му фърчилото... Но пак повтарям, това беше грешка на системата, освен неговата глупост, а грешката вече до колкото знам е поправена, но може и да не е, само дето преебаните не сме компенсирани... Също така ми беше отказано да кандидатствам в математическа или каквато и да било гимназия, освен най-близката...
А следкато ме преебаха, се оказа че и не могат да ме издържат и аз от 14 годишен напрактика се издържам сам, но държавата не пропусна да ми пречи и за това и аз видиш ли съм нямал право да работя на тази възраст и за да ме защити държавата ми забранява, но нищо не ми дава... Резултата е че вместо на нормална работа, аз бях хамалин и се смазах от работа цяло лято(3 месеца) за по 150 лева на месец, само за да мога да си купя учебници за настоящата година, едни маратонки и километраж за колелото... Тъйкато родителите ми не можеха да ми осигурят това... В последствие осъзнах че и в това училище аз бъдеще нямам, защото там няма на какво да ме научат, така че продължих да работя и през учебната година, което не ми попречи да завърша с много-добър успех, без да ходя редовно на училище и без да си купувам учебници от 9-ти клас нататък, а от средата на 10-ти въобще и не съм стъпвал в училище и почти нямах разлика в успеха, чак 11-ти беше малко по-зле... Това добро образование ли е, където няма значение дали ходя на училище или не... Не че съучениците ми ходеха, те пък си висяха по кафетата...
Но до колко тук грешката е моя, до колко на родителите ми, до колко на държавата? НЕ е ли на държавата, която не иска да помогне на хората в неравностойно материално положение, но за компенсация им забранява да работят?
П.П. Та по време на комунизма нямаше такива преспективи, но каквото имаше, поне беше безплатно... Аз съм бил много малък и не съм компетентен, казват че е имало само лъжи и илюзии, но поне са били безплатни. Сега има много по-голямо разнообразие от лъжи и илюзии, но вече няма безплатни такива, само високо или ниско платени лъжи и илюзии... Държавата ни е пълен боклук и винаги е била и не виждам надежда да се оправи на този етап и имам информация за това от хора живяли преди век... както и от хора живяли по-скоро, както и от хора опитващи се да се реализират днес... Ето аз трябваше да загубя 7 години и да се блъскам като хамалин, за да си въобразя че съм спестил някой лев и че мога да си позволя лукса да уча, преди 2 години си въобразих това и даже изкарах 4.40 на приемния изпит, без да съм отварял учебник, без да съм решил една задача, само за сравнение, като завърших изкарах 3.033 на стария формат на изпита, а бях отличник, бях стигал до 4-ти кръг в 9-ти клас, бях печелил награда на великденския математически празник в 10-ти, а имах 3 на приемния изпит в СУ?!?!? Много интересно... А след 7 години пълна деградация без никаква подготовка и възстановяване хоп 4.40 което вече е уникално, мисля... Ето това е нашето образование... То е перфектно, държавата е още по-готина, как въобще мога да си помисля нещо друго... А пък за кризата не сме били виновни ние, тя нали този път била световна, сякаш до сега всичко ни е било винаги наред?! Ест. ще почне световна криза, когато аз реша да уча, разбира се че само аз съм си виновен за това...
_________________ Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !
Не ме смущава див вой от омрази, не стряска ме на завистта гневът – спокойно гледам в бъдещето ази: там мойте песни все ще се четат.
|