Дата и час: 20 Яну 2026, 01:43

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Признаване на австрийска диплома по право
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2013, 10:24 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!

Бих искал да попитам, някой наясно ли е с конкретната процедура в СУ по признаване на чуждестранна диплома по право и в частност полагането на приравнителни изпити. Това ще ми трябва за работа и евентуално докторантура.

За мен: на 23 години съм, живея в София от 1 месец, завършил съм във Виена право и публицистика. Защо съм се върнал - дълга история, която не е за този форум (но написах книга по тази тема :Д)

След като заверих дипломата си в МВнР, аз се отправих към СУ, където ми дадоха информация с меко казано амбивалентен характер.

Това, което успях да разбера е, че експерти решават какви изпити трябва да се положат и за издаването на съответното "решение" се плаща такса от 310 лв. Показаха ми също издадено такова решение отпреди 3 години, касаещо завършил в Австрия студент по право (изпитите бяха към 10-12...). След като се положат тези изпити, се издава академична справка, която удостоверява валидността на дипломата в България и може да послужи пред НАЦИД.

Това, което не успях да получа като информация, е: какви са датите за тези изпити, кой решава кога да бъдат положени, необходима ли е редовна/задочна форма на обучение и посещаване на лекции и упражнения или само явяването на съответните изпити, необходима ли е семестриална такса и т.н. Не стана ясно, дали трябва да се полагат и държавни изпити (защото в показаното ми решение липсваха такива). Също не стана ясно, дали процедурата за признаване на диплома с цел записване на докторантура и тази с цел работа е еднаква и дали изпитите са едни и същи.

Ако някой случайно има информация по тези въпроси или познава някого, който е държал/държи приравнителни изпити по право, моля да ми пише. Благодаря предварително!

Поздрави

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ]