Здравейте! Аз също държах изпита по английски миналата година и сега съм първи курс Скандинавистика. Желая успех на всички! Исках да ви успокоя и да ви кажа, че изпитът, както казаха и други по-горе, беше по-лесен от книжките.
1. Диктовката - бях в голяма зала и се притеснявах, че няма да се чува, но диктуващият говореше много високо и бавно (има време да си напишете всичко и да проверите); нямаше особени думи, "по-сложните" бяха от рода на "necessarily" и "successfully".
http://www.scotsman.com/news/want_to_in ... _1_1160296 Диктовката ни беше част от този текст, с леки изменения.
2.Reading - беше сравнително по-лесен от този в книжките, нямаше залъгващи въпроси/отговори (за разлика от тези в книжките)
3.Cloze test - ако се упражнявате през цялата година и си поддържате лексиката, няма да имате проблеми, примери:
the story speaks/retells/
goes, фразеологични глаголи (в нашия случай put together), употреба на думи като Nevertheless/However/Although
4. Error Identification - грешките са еднотипни. Полезно е да си записвате тези, които сте направили в книжките.
5. Есето - винаги има две теми, 300-350 думи. Важно е да е подредено, да защитавате една позиция през цялото време (освен ако не е advantages-disadvantages), да има добра
структура:
Уводен абзац, в който първите изречения са общи и въвеждат в темата, а последното ви е тезата - в него трябва да споменете и аргументите, които ще са ви в body-то; след това 2 или 3 абзаца в зависимост от броя аргументи и накрая заключение, в което трябва да обобщите всичко казано (без нови идеи!), в него може да се коментира бъдещето и тенденции за дадения проблем.
Надявам се да сте се успокоили поне малко

Ако има нещо, което ви притеснява, питайте