Дата и час: 29 Мар 2026, 06:53

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 362 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2012] БЕЛ
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2012, 16:39 
Sacramentum
Аватар

Благодарил (а): 196 пъти.
Това явление със слабите оценки на предварителния изпит по литература е винаги било и ще бъде традиция в Софийския. На мен ми е доста странно как може да има такива резултати при положение, че Талев е много интересен, лесен и приятен автор? Но, това е мое мнение, а относно групите, мисля че като дойде времето за втората кандидатстудентска кампания за изпита по литература, в сайта ще бъде публикувано нещо по въпрос! :) Учете и късмет!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2012, 18:27 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
И аз съм на мнение, че Талев е приятен автор, но предполагам много хора като мен не бяха стигнали до него за съжаление...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2012, 20:26 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
Christinaa написа:
Здравейте,искам да попитам за кандидатстудентските курсове по български език в Софийски университет.Знаете ли кога има или кога точно се формира групата?Моля запознатите с това да ми разяснят,понеже търся в самия сайт,но нещо не намирам.Благодаря предварително :}

Тук има информация за кандидатстудентските курсове на СУ: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... ki_kursove

Nemalp написа:
Иначе, seduction, защо не ? Конкуренти сме, да, но освен нас форумците, които сме около, да речем, 40-тина, има още 1000 човека, та защо тези 40 да не си обменяме идеи и да "ударим" другите 1000. :lol: Аз съм на мнение, че ако един човек може да приеме съвети и да се поучи от грешките си, то тогава, този човек има потенциал и заслужава мястото.

Не знаеш колко си прав тук.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2012, 21:53 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
това явление със слабите оценки май го има всяка година и то не само на предварителни, като гледам процентите от преди 2000 даже.. и то май си е напълно нормално, имайки предвид, че доста народ се явява на олимпийския принцип - "важно е участието" :) аз познавам поне двама такива сладури, които отидоха просто ей така, "да видят".. кой знае колко още е имало..

П.П.: в моята работа в момента и да ме удушат не мога да си спомня какво ТОЧНО съм писала - обикновено сама се изумявам като си чета работи от каквото и да е изпитване след това... тезата, която защитавах, беше обвързана с колективното виждане за семейството като опора и с факта, че Ботев намира тази изконна опора в семейството и дома си, макар хармонията им да е взривена от насилието и беззаконията на поробителя, а Яворов не открива в никого и нищо така необходимата утеха. в изложението бях започнала от доста далеч - от естествената мечта за красив и хармоничен живот, която после се сблъсква с реалността (при Б. - робство, при Я. - духовен и нравствен кризис) и предизвиква по този начин жалбата (тук си гледах мотива за жалбата пространно) и тая жалба трябва все пак да бъде чута от някого - тук идват образите на майката, бащата, братята и сестрата (гледала съм ги паралелно в цялата българска литература, в Б. и в Я., но ми липсваше конкретика на аргументацията - цитати, примери от творби и прочее изобщо нямах достатъчно и го осъзнавам); после вкарвам образа на дома като пряка пространствена проекция на утехата и опората на семейството и образа на пътя като алтернатива , защото домът и при двамата е разрушен , и тук си идва мотивът за хайдутството като начин да се излезе на пътя.. май това беше в общи линии.. и 300 препратки на подходящите места към Дебелянов, Славейков, Смирненски и др. около 12 страници излезе всичко.

П.П.2: уау, че дълъг пост О.о

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2012, 23:44 
В началото бе словото

Не знам, в моята зала, половината от кандидатите предадоха празни листи, а аз писах и пак имам ниска оценка... това ме стимулира да кандидатствам и в други университети. Дано поне там стане.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 11:46 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
някой знае ли кога ще може да си видим работите по БЕЛ, че никъде не намирам инфо... :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 17:31 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Все още няма информация. Тук: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... ite_raboti ще ги обяват.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 18:06 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
да, благодаря. и аз именно тук проверих, но реших, че може някъде другаде да е поместено
инфо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 17:28 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

могат да се идентифицират в двудневен срок

на 23 /понеделник/ и 24 /вторник/ април 2012 г. от 10 до 16 ч.

в Ректорат, бул.”Цар Освободител” 15, Информационно-рекламния център, Конферентна зала

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 17:31 
В началото бе словото

Знам, че сега всички обсъждате изминалия предварителен изпит, но имам един въпрос за цитирането, който ме тормози.
Ако пиша изречение, което завършва с цитат, който е цяло съобщително изречение, тогава точката след кавичките ли е или преди тях? Например :
Героят прави своята тъжна констатация: "Така е било, така и ще върви ... няма да стане по-добре." или
"...по-добре".
Моята учителка ми каза, че точката е преди кавичките, но в темите си го е писала по другия начин, та това ме наведе на мисълта, че нещо се бърка ... та реших да ви попитам.
И също така, ако изречението в кавичките завършва с ? ! или с ..., тогава трябва ли да има точка след кавичките ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 17:54 
В началото бе словото

Благодарил (а): 17 пъти.
Според мен в първия случай първо се пише точка и след това затваряш кавичките, а за втория случай съм сигурна, че първо пишеш знака, после затваряш кавичките и накрая пишеш точка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2012, 16:13 
В началото бе словото

Благодаря ти, m.g.. Четох в стари теми, че общият алгоритъм за писане при сравнението на цитати е горе - долу следният:

Longbow написа:
Ботев:
Биографични извадки, кореспондиращи с цитата (не си ги спомням вече); не-много-натрапчив психологически портрет на автора, основан на горните извадки (примерно: ранната му ангажираност с натоварващи и угнетяващи събития <конкретни примери> и реалност, както и борбата за промяна го ограбва от това, което във времето се е запазило като представа за най-хубавите, весели, красиви и романтични години от човешкия живот - младостта; експресивният стил и насочеността на цитатът предполагат силна емпатия на екстровертната личност към адресатите - тези, които вижда като свои събратя по съдба и тези, които тънко упреква, че не са такива...); на базата на психологическият портрет - интра- и интер- текстови връзки - всичко, за което можеш да се сетиш и след това да обосновеш (тук паметта ми изневерява), доказвайки свързаността му с конкретната ти теза за личността на съответният лирик (в случая - експресионист, емпат, екстроверт <непълно - има и още>)...

Дотук - заедно с увода - около 3 - 3.5 страници се събират.

Далчев:
Биографични извадки, кореспондиращи с цитата (не си ги спомням вече); не-много-натрапчив психологически портрет на автора, основан на горните извадки (примерно: в съответната политическа и обществена реалност, имайки предвид социалното развитие през последните десетилетия, фокусът се измества от общото, обединяващото към личното, интимното, отличаващото личността от всички други - това, което я затваря сама в себе си и я ограничава в контактите й с обществото, което при Ботев е диаметрално противоположно - залага се на присъединяващите черти, на това, как личността трябва да се идентифицира с общността и нейната съдба...); тук идва място на цитатът - тази затвореност ограбва < > човека от същественото в младостта му - емоционалната жизненост; аналогии и интра- и интер- текстови връзки - къде и как показва самотата и самоизгнанието на личността (за „Балкон“ мисля че бях дал пример, редом с другите) - всичко, за което можеш да се сетиш и след това да обосновеш, доказвайки свързаността му с конкретната ти теза за личността на съответният лирик (в случая - импресионист, интроверт <непълно - има и още>)...

Дотук - някъде около 5 - 6 страници.

Съпоставяш самите цитати като показваш, чрез дадените преди това примери, в какво си приличат, като не пропуснеш да подчертаеш нюансите - колкото по тънък и труднодоловим - толкова по-добре (не стигай до крайности - недей да твърдиш неща, за които се изисква твърде абстрактно мислене дори, за да се допуснат като възможни - това рядко го правят дори професорите в съответната област). Покажи разликите - в случая - при Ботев фактическата реалност го лишава от младост, докато при Далчев - психологическата, субективната представа за реалността е факторът, оказващ влияние; практически срещу имагинерен рестрикт - различни по характер, но еднакви в ефекта си - и двата премахват младостта - едното с практическа принуда, а другото - с психологическа превенция... And so on, and so forth...

Ограничавай цитатите до абсолютно необходимият минимум. В крайна сметка, търсят се знания и мислене... Според мен, в отношение 3:7. Това не значи, че не е необходимо да знаеш много - означава, че трябва да мислиш повече.

Писах ЛС на момчето, но не вярвам да ми отговори. Знаете ли дали общо-взето това е алгоритъмът, описан в книжката на Кирова по темата? Някой тук чел ли я е?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 02:00 
В началото бе словото

Доволни ли сте от матурите? :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 09:03 
В началото бе словото

дам, не мога да се оплача ;) 5.04 :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2012, 17:09 
В началото бе словото

Как върви с подготовката, хора? Ако не се падне Ботев в случая съм абсолютно изгубена аз :Д:Д

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 362 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Следваща