Дата и час: 18 Яну 2026, 17:46

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: [КСК 2012] Политология
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 21:41 
В началото бе словото

Благодарил (а): 16 пъти.
Е тази година доста голямо затишие .. сякаш липсват желаещи ?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: [КСК 2012] Политология
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 21:58 
В началото бе словото

Благодарил (а): 3 пъти.
Дано да липсват, че да има места :twisted:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 23:05 
В началото бе словото

хехеех успех

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 13:01 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Някой може ли да ми обясни какво представлява Политологията какво изучаваш през годините и като завършиш какво можеш да работиш ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 14:11 
В началото бе словото

Образователни цели

Специалност политология цели да формира способност за свободно и самостоятелно осмисляне на обществото като реалност, която би следвало да бъде подреждана и управлявана от самите нас. Основава се на широко интердисциплинно знание за обществото, отворено към новите идеи и последните тенденции в съвременната политическа наука

Професионални цели

Специалността подготвя широкопрофилни кадри със сериозна интердисциплинарна подготовка, които могат да се реализират в различни сфери на обществения живот. Възможности за реализация и за по-нататъшно развитие

Възможности за реализация и за по-нататъшно развитие

Завършилите политология могат да се реализират като специалисти, експерти и преподаватели в сферата на държавните институции, правителствени и неправителствени организации, политически партии, профсъюзи, международни организации, масмедиите.

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... /obuchenie

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 23:11 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
snowwy написа:
Някой може ли да ми обясни какво представлява Политологията какво изучаваш през годините и като завършиш какво можеш да работиш ?

Политологията е специалност от типа 'каквото си надробиш, това ще и сърбаш накрая'. Ще учиш супер много и различни неща, някои от тях ще ти се сторят интересни, други не толкова, трети ще са адски досадни и скучни. Най-общо може да се каже, че ще учиш политически идеи, политически партии, сравнителна политология, политическа икономия. Като цяло в това могат да се вместят 3/4 от предметите.

Защо казвам, че специалността е каквато сам си я направиш? Защото можеш и никога да не отидеш на една лекция или упражнение и пак да имаш средно успех над 5. Имам такива колеги. Те така си правят специалността, че да им помогне за нещо друго - например работят на 2-3 места или учат още 1-2 висши.

Можеш и да си много съвестен, да ходиш, да си записваш колкото се може повече, да четеш допълнителна литература, да следиш научните дебати и т.н., изобщо да си студентът мечта за всеки преподавател. За съжаление, малко вероятно е това да ти донесе някакви особени материални облаги поне преди да си окончателно завършил 4-годишния курс, а и тогава единственият сигурен начин да си намериш работа, свързана директно със специалността, са много сериозните ти връзки и познанства с политически лица. Както знаем всички, не е лесно 4 години да си чак толкова съвестен по отношение на висшето си образование в наши дни, тъй като се очаква и да спиш някъде и да се храниш, което струва пари.

Според мен най-силната страна на политологията е, че те подготвя за света. Показва ти какво е политика, какво са връзки и защо са ценни. Дава ти немалко ценни връзки също, бих добавил, както сред преподаватели, така и сред колеги, които от своя страна имат вече направени връзки там, където ти нямаш такива. Също така, политологията, както и повечето специалности във Философския факултет, те учат да мислиш и да разбираш информацията, а не просто да я зазубряш. Престоят там се отразява много положително на способността ти да възприемаш важните неща и да можеш да погледнеш рационално и от много ъгли на различните проблеми, които изникват в живота и науката.

Не знам какви са официалните данни за политологията, но поне допреди няколко години практиката показваше, че до 5 души от курс със 70 студенти, реално намират реализация по специалността. Голяма част от хората след завършването на бакалавър продължават с магистратура, насочена към икономиката или правото, за да разширят възможностите си за наемане и получаване на работа в частния сектор (каквато възможност политологията сама по себе си трудно е в състояние да даде).

И между другото, нека никой да не си прави илюзии, че местата няма да се запълнят. Тъй като се влиза само с един изпит, а възможностите за този един изпит са много, има и много кандидатстващи, които поставят политологията на различно място в своя списък с желания. Оказва се, че огромна част от хората я поставят на второ, трето или четвърто място след очевидните право, международни отношения, европеистика, психология и още няколко, които традиционно се считат за пръв избор на кандидатстващите в хуманитарните специалности. Затова обикновено балът е висок и, макар че реално се приемат до 10 души над обявения прием (например 70, а не 60, както е по регламент), политологията не е специалност, в която се влиза лесно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 21:57 
В началото бе словото

Здравейте,разбрах че може да се кандидатства за специалността само с матурата по философия,но не знам никакви подробности .Можете ли да разясните защото не намирам никъде информация за това.
Искам да знам как се образува бала и горе долу каква оценка ми е необходима на матурата за да вляза като се има предвид че дипломата ми е отлична а на матурата по БЕЛ се надявам да имам повече от 5.
Благодаря предварително :Р

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 23:05 
В началото бе словото

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... litologiya

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 13:57 
В началото бе словото

Това, че съм писал тази специалност на първо място, ще ми бъде някакъв бонус, нали?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 15:26 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Бонусът е, че ако ти стига балът за нея, направо влизаш от 1 класиране.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 21:00 
В началото бе словото

Благодарил (а): 3 пъти.
От кои години се взимат оценките по БЕЛ и история , като съм бил 8 клас подготвителен ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 22:36 
Легендауен флуууууууууууууудър
Аватар

Благодарил (а): 73 пъти.
:arrow: от 9-12

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 22:09 
Правист по душа

Благодарил (а): 1 пъти.
Някой може ли да ми каже колко езика се изучават по програма ?

И записването на трети език (факултативно, да речем) възможно ли е ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 15:08 
В началото бе словото

за сега бала ми е 26,32 надявам се ако се издъня на англ. да ме приемат по 2ро желание Политология..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 00:08 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Nemalp написа:
Някой може ли да ми каже колко езика се изучават по програма ?

Сега мисля, че не се изучава нито един език задължително. В първите 6 семестъра обаче можеш да записваш като избираеми английски, немски и още за каквито се събере група. (През 2009 г. обаче за първия семестър беше задължително изучаването на чужд език - мисля, че промениха учебния план от тогава.)

Nemalp написа:
И записването на трети език (факултативно, да речем) възможно ли е ?

Факултативно може всичко, каквото си пожелаеш. То си е за теб и никой не го гледа - освен, ако не го убедиш, че има смисъл.

Съвет: Специалност "Политология" не е предвидена да те научи на език. Това е едно от нещата, които специалността не си поставя като цел и то напълно основателно. Напротив, когато ставаш студент, добре би било да знаеш поне един език (за предпочитане английски), така че да можеш да се справяш с прочитането на различни текстове, които по-лесно се намират в интернет в чуждоезични сайтове, отколкото в сравнително ограничената откъм броя на едни и същи книги библиотека.
Ако толкоз ти се учи език, иди във ФКНФ или ФСлФ, макар че и това не е за всеки.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща