Дата и час: 18 Яну 2026, 15:38

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: [КСК 2012] Културология
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 18:23 
В началото бе словото

Благодарил (а): 16 пъти.
Има ли желаещи и за тази интересна специалност.. ? Аз лично се колебая сериозно къде да я поставя в класацията си... И имам няколко въпроса, надявам се да може някой запознат добре с нещата да ми отговори...

1. Спрямо езиците, всички изброени в учебния план ли се изучават, или всеки си избира по 1, 2 езика ? И от начало ли се изучават или според това, кой какъв език е изучавал в у=ще.. ?? Защото нас в у-ще не ни научиха кои знае колко на съответния език.

2. Изучава ли се много История и задълбочено ли е ?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: [ 2012 ] Културология
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 18:37 
Легендауен флуууууууууууууудър
Аватар

Благодарил (а): 73 пъти.
Ако запишеш един английски примерно, няма да имаш никакви проблеми. Иначе не се изучава кой знае колко история. Първите два семестъра има Антична култура - Гърция и Рим. Във втория курс се учи Средновековие и т.н. Това е историята. В по-горните курсове има по-интересни дисциплини.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 18:47 
В началото бе словото

Judas написа:
Ако запишеш един английски примерно, няма да имаш никакви проблеми. Иначе не се изучава кой знае колко история. Първите два семестъра има Антична култура - Гърция и Рим. Във втория курс се учи Средновековие и т.н. Това е историята. В по-горните курсове има по-интересни дисциплини.

Благодаря за отговора, само не разбрах от начало ли се изучава съответният език ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 18:49 
Аватар

Не. Зависи и от преподавателя. При нас е пародия ... няма да ти обяснявам. Ама не разчитай да си обогатиш особено знанията по английски. Иначе ще го "учиш" задължително две години.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 18:57 
В началото бе словото

Judas написа:
Не. Зависи и от преподавателя. При нас е пародия ... няма да ти обяснявам. Ама не разчитай да си обогатиш особено знанията по английски. Иначе ще го "учиш" задължително две години.

Е, това е глупаво.. като няма да науча език.. тогава да забравя за специалността.. А кой ви преподава по английски всъщност ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 19:32 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
Така първото, което е не е ясно дали преподавателят, който ни води на нас тази година английския, догодина ще бъде същият. Второ недей такива генерални изводи да правиш-щом няма да науча езика защо да избирам специалността... Ако наистина мислиш така по-добре се насочи към някои от филологиите в СУ, не са малко или към Балканистиката, там мисля, че се изучават няколко езика, но не съм напълно сигурна.
Първа година в момента съм Културология и не е лоша като специалност, но не мога да дам обективно мнение, поради факта, че ми беше компромисен вариант. От друга страна има доста голям интерес, няколко колеги са я записали като второ висше.
История не се учи много или поне до момента. Както спомената по-горе колегата- История на Древна Гърция е първият семестър и е задължителен предмет. Втория семестър същата преподавателка и асистентка водят История на Древен Рим, но вече като избираем предмет. Като цяло вторият семестър има повече избираеми от първия- ние можехме да изберем между антична философия, съвременна философия,изкуството на 20в, рим, бит и култура на ромите, социология /аз ходя на последните три и социологията ми е доста интересна/, но доколкото знам всяка година променят избираемите.
От задължителните първата година, първия семестъра изучавате ОПК-основни понятия в културознанието, което втория семестър преминава в ТК-теория на културата. Има още един задължителен предмет, който се изучава и двата семестъра, но е пародия и т.н. семинар- събираме се и обсъждаме с една асистентка културологични проблеми или примерно сега втория семестър представяме различни фестивали. Иии това е в общи линии. :)
Ако имаш още въпроси- питай : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 20:17 
Аватар

candle написа:
Judas написа:

Е, това е глупаво.. като няма да науча език.. тогава да забравя за специалността.. А кой ви преподава по английски всъщност ?

Не си мисли, че и при другите специалности е по-различно. Единствено във филологиите и Европеистика се учи по-сериозно езикът. Може и някоя друга специалност, но в момента не се сещам. Навсякъде другаде зависи какъв преподавател ще ти се падне, но ,общо взето, няма да си обогатиш знанията.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 20:30 
В началото бе словото

Добре, ако е така може и да е по-добре за мен, като се има предвид, че не владея особено езика, който съм учила в училище.. НО когато завърша, когато не знам език, как да се реализирам където и да е ?! Особено с тази специалност, което си го изисква...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 20:47 
Аватар

Еми, кво да ти кажа :lol: Вземай някакъв учебник и си се упражнявай. Гледай детски филмчета без субтитри и ще има някакъв ефект. Някакви ей такива неща. Или се бръкни за уроци.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 22:56 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
candle написа:
Добре, ако е така може и да е по-добре за мен, като се има предвид, че не владея особено езика, който съм учила в училище.. НО когато завърша, когато не знам език, как да се реализирам където и да е ?! Особено с тази специалност, което си го изисква...

Скъпа, да ти кажа, никой не се интересува кой как ще се реализира. Ако имаш връзки или просто си пробивен- успяваш, ако ли не намираш алтернативна работа, в която никога и по никакъв начин не прилагаш знанията, получени в специалността, която си завършил.
Иначе подкрепям мнението на Judas- опитай с филми или почни да четеш книги на английски. Уроците също са вариант, но не знам с какви възможности разполагаш. По мои наблюдения език се учи най-добре, когато човек е самоинициативен. Казва го човек, който преди доста е ходел по уроци, но уви остана на едно никакво ниво.
Айде успех ти желаем! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 19:49 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Какво се оплаквате от английския... такъв рай си е :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 15:28 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 15 пъти.
Как не съм я видяла тази тема по-рано, хаха :)
Културологията ми беше първо желание и имайки предвид какво съм изкарала на изпита по английски, мисля че съм вътре! Специалността е много интересна, мисля че ще обогати знанията ми в много посоки, а за тази проклета реализация, за която всички мърморят.. мисля че в крайна сметка всичко(или поне повечето) зависи от нагласата и желанието на човека, така че както казват старите баби "каквото си надробиш, такова ще сърбаш" ^^

Or I did last time I checked.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 15:36 
Аватар

Поздравления за избора. И си права с това за реализацията. Културологията пък ще ти даде отлична обща култура най-малкото и ако се ориентираш с какво искаш да се занимаваш в тези четири години, можеш да запишеш подходящата магистратура.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 19:35 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 15 пъти.
Благодаря ти! Мисля че тази специалност със сигурност може да ми даде добра основа за една бъдеща магистратура, надявам се да не ми секнат ентусиазмa, хаха :)
А други кандидати няма ли? Предполагам, че като излязат класиранията, ще се разбере най-добре, но все пак, някой? ^^

Or I did last time I checked.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 22:54 
Аватар

Срещнах няколко из форума, но от моя курс имаше немалко хора, които бяха записали Културология на по-задно желание, но им хареса и сега ще останат. Има и доста, които се отказаха де - към 25 човека - ама те я бяха записали просто за спорта. Явно имат излишни пари. Също така ще имаш колеги с много различни интереси. Поне при нас е така, дано и при теб също.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща