5. Как да вземем TOEFL: първо трябва да се регистрирате за изпита и да си платите таксата, за момента е в размер на $130. Най-лесно и без допълнителни такси това става директно от сайта на ТОЕФЛ :
http://www.toefl.org , като плащането се осъществява по интернет с кредитна карта VISA или MasterCard. Ако нямате, разтърсете се за някой познат, който има, това ще е плюс и за него. Вие му давате на ръка 130$, а той плаща таксата, като така все едно е изтеглил пари но банкоматът не му е удържал такса за това. Другият единствен начин за нас от БГ е да се плати кеш във Фондация Кирил и Методий, намира се срещу парка Заимов, близо до 5-то РПУ. Там обаче се дават и $20 такса за превода, също така има определени дни и часове, когато се приема записване за TOEFL . Друг недостатък за плащането във фондацията е, че най-рано след два месеца има възможна свободна дата за изпит, докато по интернет може да си резервирате място за следващатата седмица. Вече сте платили и сте си избрали удобна дата за изпита. Отидете във Фондация Fullbright /фондация на американското правителство, упълномощена да извършва единствена за БГ изпитване за TOEFL/ . Намира се в сградата на Министерство на Културата в началото на булевард Ал.Стамболийски на втори етаж /питай портиера/. Там се снабдявате с брошура за изпита, тел. за връзка със служител на фондацията + питате за всичко, което Ви интересува. Изпитът се провежда на компютър – computer based TOEFL, ако искате на хартия става само във Варна, няколко пъти в годината и не го препоръчвам. От септември 2005 се въвежда и устна част. Изпитът е сравнително лесен за онези, който са учили английски в средното училище като са минали подготвителен клас по английски, за всички други, които не са сигурни в познанията си трябва да наваксат, но внимавайте къде си давате парите. Аз съм учил английски в подготвителен клас и подготовката ми за изпита се състоеше да правя тестовете на компютъра около 1 месец преди датата по 1-2 часа дневно, за мой срам докато се готвих написах само 2 есета /важна част от изпита/ преди изпита, но се справих без никакви проблеми с тази част./няма смисъл да се ходи на курс по есе за TOEFL = грешно дадени пари/. Материалите за подготовка си ги свалих от интернет /има ги и в библиотеката на фондация Кирил и Методий = 1лв на ден/, препоръчвам и Вие да направите същото, най-добър ми се стори дискът за подготовка на Longman./в бг интернет пространство го има за сваляне/. Освен това от ТОЕФЛ, след регистрация за изпита Ви пращат диск с 2 пробни изпита, които са 99% това, което ще бъде и на самия изпит, препоръчвам Ви да направите единия тест в началото на подготовката, а другия на края и да видите напредъка си. В деня на изпита носете си аналгин или нещо обезболяващо за глава, мен след 1 час ми гръмна главата от зле нагласения монитор, който постоянно трептеше /~60 Hz/. Имате почивка 10 мин. Предварително трябва да си носите адресите на университетите, където ще кандидатствате, след изпита имате право на 3 университета, където ще пратят безплатно Вашите резултати, използвайте го! Услугата за един адрес иначе е $15, но ако нямате кредитна карта няма как да платите! Есето се пише или на компютъра или искате на лист хартия, препоръчвам на компютъра, просто ще го проверят по-бързо.На мен ми се падна тема: “Коментирайте отварянето на нов кино комплекс във вашия квартал “ / американска му работа/.Общо взето пишете 4 абзаца, всеки с 2-3 изречения използвате задължително клиширани фрази, лесно е, но не го подценявайте. Накрая излизат точките Ви под формата на пример: 203-252, 203 са точките, който сте получили до момента, а 253 са точките ако имате максимална оценка на есето. Максималните точки са 300, повечето университети искат минимално 212. Точките на хартиения ТОЕФЛ са по друга скала, на сайта им има скала как се измерват. Чакайте 2 седмици и по пощата получавате документ, който си пазете, показва се когато пристигнете в университета, където сте приети. Това е за TOEFL.
следва->>>>