|
Кристо (но всъщност към всички), всъщност форумът е помия. Помия е в сравнение с това, което беше преди 6 месеца, а още по-голяма в сравнение с това, което беше преди една година. По-нататък не ми се връща лентата. Тогава форумът беше място, където да разкажеш какво те е зарадвало, да си поговориш с хората, да научиш повече и интересни неща за тях. Простотии? Да, простотии имаше, но бяха една идея по-изтънчени и забавни. Сега са предимно гнусни. Лични нападки? Ми и да ги е имало, не са били нито толкова ярко изразени, нито толкова... ежедневни? Защо се получи така?
Защото се появиха хора, за които да са "на въпреки" на всичко и всички е въпрос на чест. Защото целта на новите теми е не да са конструктивни, полезни и отворени, а да се излива в тях помия - кой какво мрази, кой какво не приема, кой какво отхвърля. Целта е да се чете морал. От всеки на всеки. Съответно хората, приемали форума на сериозно спряха да го правят. То няма и смисъл. "Следващото поколение", ако държиш на терминологията, взе пример от тях - от лигнята, от простотиите, от флуда и от спама. Единици са "новите потребители", които пишат в сериозните теми извън КСК. За повечето, форумът се е превърнал в място, където да убият няколко часа, да изхвърлят малко душевен боклук, докато чакат класирането или да им се свали някой филм от замундата. Да ти кажа, не ги осъждам. И аз да бях на тяхно място, сигурно и аз така щях да реагирам - все пак принципът е "Когато си в Рим, дръж се като римляните", а не "Научи римляните на цивилизация, докато пикаеш в стаята, в която ядеш." В този смисъл форумът е помия. И не е като модераторите да не си вършат работата. Доста по-големи форуми се справят с модераторски екип по-малък от 30 души.
Въпросът е, че има едно такова нещо наречено такт, което в този форум липсва. В момента, в който се появи по-особено мнение всички му скачат. Ако питате мен за бан са половината писали в темата - от allshallperish (не се засягай, просто след онази тема за гейовете и постоянното заяждане в други теми, на много места да си изхвърчала) през Джуди (същото като при Периш) и Кристо (тук да обяснявам ли изобщо) - списъкът е безкраен. Обаче модераторите и администраторите на форума на СУ - и това го казвам в ролята си на потребител - са безкрайно търпеливи, толерантни и уравновесени. Някои от тях се палят доста лесно, други предпочитат да се въздържат от коментари, но всички те изчитат цялата сътворена от нас помия. И не само я изчитат, ами и я почистват, опитвайки се да запазят това, което си струва.
Проблемът не е в потребителите, а в цялостната нагласа, че форумът е кочина - място където да се разтовариш и да си оставиш боклука. За мен обаче той никога не е бил и няма да бъде това - да може да се изолирам в един два раздела, а в тях в една две теми, но ще продължа да го чета и да игнорирам помията, с която ни заливат/се заливаме. ЩЕ гледам да не се удавя в нея.
Ps. Наистина се надявам никой да не се обиди от мнението ми. Освен това мисля, че е добра идея да се вземат малко по-крути мерки, но публичното обсъждане на бановете не е начинът.
_________________ you have to keep breaking your heart until it opens
|