MidwinterSun написа:
Дребната подробност е, че ние тук не сме администратори на лични данни. Това, което потребителите споделят и публикуват, те правят по своята воля и желание. Никой не изисква от тях личните им данни, респективно никой от администраторския екип на форума или от администрацията на СУ няма задължението да ги пази.
Лично аз съм администрирал форум и знам, че има информация, която е известна само на тях - като IP адрес и прочее, което всъщност е вид лични данни, защото може да разкрие и личния адрес, примерно. Иначе съм напълно съгласен, че в случая става дума за доброволно споделяне и публикуване. Етичен проблем е дали да се уважи желанието на потребител, който вече не желае да ползва платформата.
dimo написа:
Освен това изтриването на данни от потребителя НЕ Е включено в самата дистрибуция на phpBB, на която е базиран форума. Значи поне в 90% от форумите мога да гарантирам, че го няма. Всеки потребител има сам възможността да прегледа и да изтрие мненията, които смята че съдържат някаква лична информация (има си търсене по потребител). Това няма как да бъде забранено. Но ако някой потребител реши, че днес не иска вече да влиза във форума (утре може и да премисли), и защо ли да не изтрие всичко, което е публикувал, от това ще пострадат всички останали потребители, които се опитват да четат СМИСЛЕНИ стари теми.
Всъщност от опита си и аз нямам спомен, дали имаше опция за изтриване на акаунт, освен триене на отделни коментари и теми, просто не ми се е налагало. Въпросът е, че по-старите и архивираните теми не са достъпни за промяна от обикновените потребители (за да се предположи, че всеки има възможността да изтрие онова, което счита за необходимо). И не мисля, че в много от подобните случаи това би било в ущърб на останалите, що се касае до полезни и смислени теми.
Но ще ви пиша на лична, за да не занимавам излишно останалите.