explorer написа:
Вижте, няма смисъл да помните датите на управление на чуждите владетели. Идеята е да не кажете, че нещо се е случило при даден владетел, пък да се окаже, че той е починал 10 години по-рано... От тази гледна точка е полезно да знаете кой кога е управлявал, но това няма да ви донесе бонус точки в темата. Казвам го, защото, когато се готвех по история (а аз ползвах и огромните тухли на БАН, за което...), и аз имах навика да пиша периода на управление на всеки владетел, но преподавателят ми (дългогодишен проверител в СУ) изрично ми каза, че това няма да ми донесе бонус, така че няма смисъл да го помня

И да - вярно е, че ако напишете нещо в повече, но се окаже, че сте го сбъркали, ще ви смъкнат стотни...
Човек, не заблудавай хората напразно.Тухлите на БАН тук не ваат.Става дума за учебниците, посочени в конспекта.
"- да усвоят задълбочено задължителния учебен материал по проблемите, заложени в програмата по История на България;"
Ето тази част от конспекта ти убягва май.В някои учебници има дати на някои чуди владетели, но не на всички.И ако човек се успокои и не научи датите на посочените се констатира грешка.Всъщност на курсовете миналата година ни обясниха доста ясно какво представлява проверяването.Съставя се една таблица от всички дати ,имена и клаузи по зададената тема, които се срещат в учебниците.След това се проверява все едно тест на принципа "има-няма".След това се проверява разказвателно и аналитично как седят нещата и се поставя оценка.Така, че помисли си пак дали ако на някой владетел по учебниците ми има годините на управление и съответно в списъчето на проверяващия, какво би било да го пропуснеш.Сега за една дата няма да те санкционират много, но ако искаш да се справиш мн добре - тогава си трябва.
Между другото да учиш с тухлите на БАН си е чиста загуба на време.Прекалено много инфо, 90% от което непотребно за целите на изпита.