Цитат:
Де факто българските университети(и не само) са капсулирани парчета комунизъм, които възпитават комунистическо поведение не в убежденията, а в духа.
Това е абсолютно вярно и много тъжно!
Цитат:
Роенето на университети всъщност беше последвано от роене на специалности - отново скъп лукс за държавата, но удобен за олигархията, която така си осигури синекурни длъжности и допълнителни доходи.
Признавам, че не се бях замислил за това.
Цитат:
Неизбежно ще се стигне до задачата да бъдат съставени такива критерии за прием, които да не дават като резултат голям дисбаланс на половете във висшите училища. Тук ще се намеси и отдавна наболелият проблем за зубраческият характер на образованието в страната, който дава предимство на жените.
Цитат:
Ще се стигне до извода, че единствено занижените критерии за прием ще дадат нужния резултат - относително равенство на половете във висшите училище. Занижените критерии за прием ще премахнат нуждата от елитни средни училища и нуждата от кандидатгимназиални изпити (каквито не успях да открия никъде другаде).
Не съм съгласен! Просто ще се докаже, кой си е изградил добре функционираща система от познания и на мислене! Подготовката в училище ще е по-определяща!
Цитат:
Едновременно с това ще се отвори приема и ще бъде реализирана най-напредничавата черта на висшето образование в развитите страни - широк вход и стеснен изход, т.е. доказване в процеса на обучение.
Ох, дано! Но нека преди това да променят и обучението вътре в университета. Липсата на достатъчно практика си е язва!
Цитат:
Заедно с това държавата трябва да предприеме редица други мерки като промяна в ЗВО, ЗНСЗ, съкращаване на броя на университетите, което неизбежно ще я сблъска с риториката на образователната олигархия.
От това няма нужда. Едни добри общодържавни критерии ще свършат по-добра работа!
Допълнение: Не мисля, че икономическата изгода е единствената причина за забавянето (ако въобще такава има) на реформата. Просто със закостенялото комунистическо мислене на "олигарсите", скептицизмът на българина ex-комунист към новото и липсата на млади хора и нови идеи(или бариерата за тях) правят процесът почти невъзможен.