Дата и час: 12 Апр 2026, 17:26

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6476 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 432  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: КСК 2009 - История
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 18:07 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Тези, които пишете на латиница: Или спазвайте правилата на форума, или просто пишете с другите по скайп или с смс-и - там поне няма проблем. Като сте в едно такова виртуално общество трябва да се съобразявате. Иначе - прав ви път и на двамата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 18:08 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Важното е, че изпозва изрази като "завоалирана квалификация"(пък тя между другото хич не беше завоалирана) и знае произхода на думата интелигентен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 18:16 
The girl with the kaleidoscope eyes
Аватар

Успокойте страстите :wink:

На по-лека тема, сега като си препрочитам темите си намирам куп бисери, от рода на "През 1851 в Шумен Михаил Шафран формира първия оркестър от 9 цигулки, които обаче са емигранти" :mrgreen: Дал Бог и на изпита така добре да се представя!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 18:33 
От дъжд на вятър

ники написа:
Важното е, че изпозва изрази като "завоалирана квалификация"(пък тя между другото хич не беше завоалирана) и знае произхода на думата интелигентен.

уоооу май нещо се впрегна много жестоко...земи се поуспокой малко не съм ти виновен за нищо и определено не съм виновен за начина по който се изразявам пък от тук нататък е въпрос на възпитание да даваш квалификации на хора който не познаваш и най вече да имаш наглостта да се биеш в гърдите че го правиш!баси какви хора има...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 18:35 
Буря
Аватар

ShadowsInBlue написа:

На по-лека тема, сега като си препрочитам темите си намирам куп бисери, от рода на "През 1851 в Шумен Михаил Шафран формира първия оркестър от 9 цигулки, които обаче са емигранти" :mrgreen: Дал Бог и на изпита така добре да се представя!

какво е това, бе О_O лол.

аз метнах поглед на Паисий и Софроний - общо-взето една супер лесна тема. главно теории, схващания, определения и фактори...фактологията откъм години почти я няма.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 18:40 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
И още нещичко да вметна - моля, придържайте се към темата :) Без да окачествяваме и преценяваме другарите съфорумци. Мир да има. :albino: :albino:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 20:11 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
iliyana_blg написа:
Искам да попитам в темата за Българската църква и култура през 15-17 век трябва ли да се пише за обществото-семейства, села, градове, еснаф и др?

Нещата, които си изброила, се включват в темата "Общество, църква и култура". В своята програма за изпита СУ спестява на своите кандидати подчертаната дума, поради което не се пише за тях.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:04 
Да живей словото
Аватар

Scorpion написа:
iliyana_blg написа:
Искам да попитам в темата за Българската църква и култура през 15-17 век трябва ли да се пише за обществото-семейства, села, градове, еснаф и др?

Нещата, които си изброила, се включват в темата "Общество, църква и култура". В своята програма за изпита СУ спестява на своите кандидати подчертаната дума, поради което не се пише за тях.

Благодаря.
Иначе аз днес я понаучих тази тема, лесна е, много даже, ама не ми хареса. Някак си даже ми подейства леко депресиращо, леко приспивно... :lol: Почти никакво движение.
Ох, а и като го гледам конспекта и като си помисля за тази Нова история лошо ми става. Решила съм в петък да не ходя на училище и да науча Руско-турската и Съединението. Не знам защо ме тегли към тези две теми...
А и като добавя, че практически не знам къде отивам на изпит, като знам колко съм неориентирана нищо чудно да се загубя из Ректората...голям кеф... Нещо ме е хванала депресията/Това е от темата :lol: / А по принцип гледам позитивно на нещата, дано до утре да съм си върнала оптимистичния поглед на нещата, че без него не знам как ще отида на изпит.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:09 
Аватар

ScionOfStorm написа:
ShadowsInBlue написа:

какво е това, бе О_O лол.

аз метнах поглед на Паисий и Софроний - общо-взето една супер лесна тема. главно теории, схващания, определения и фактори...фактологията откъм години почти я няма.

Ъъъъуууииииууууих! Много мразя темата за Паисий и Софроний, много са ми скучни. Въобще цялото Ранно възраждане, култури, църкви, Паисии..ии? хич не ги обичам. А Шафран е точно от темата за културата.

Най ми е трудно да помня градове и т.н. Границите по време на Иван Асен хич не ги знам, ама знам, че е "от моря до моря" :mrgreen: Или имена - едвам запомних Фридрих Втори Хохенщауфен, ама сега много му се кефя на името :cheers:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:11 
Неодекадент
Аватар

Съединението задължително трябва да се знае. За Руско-турската - не вярвам да я сложат в пликовете. Едно време имаше по 5 теми от раздел и от тия 15 се теглеше. Сега не знам точно колко са, но в пликовете пак не е покрит целият конспект. От възрожденските теми Руско-турската не е особено емблематична, да не говорим, че българската история в тази тема е страница и нещо - другото е история на Русия и Турция.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:16 
Да живей словото
Аватар

Scorpion написа:
Съединението задължително трябва да се знае. За Руско-турската - не вярвам да я сложат в пликовете. Едно време имаше по 5 теми от раздел и от тия 15 се теглеше. Сега не знам точно колко са, но в пликовете пак не е покрит целият конспект. От възрожденските теми Руско-турската не е особено емблематична, да не говорим, че българската история в тази тема е страница и нещо - другото е история на Русия и Турция.

Благодаря за невероятния съвет. Ако имаш и някакви други такива практически съветчета, моля сподели ги. Някак си имам доверие на твоето мнение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:24 
Аватар

Scorpion написа:

Да го беше казал това преди да я науча! :?

Колкото до Съединението, нали първо трябва да разкажем за Органическия устав, кое как защо, департаменти, ала бала, партии, туй онуй...?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:28 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Трябва, трябва. И не само за Ограническия устав, ами на кратко да разкажете, какво аджеба се случва с тази област докато Княжестовото си се развива. Хубаво е и да направите повечеко връзки със стремежа към съединение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:32 
голям спамър
Аватар

ShadowsInBlue написа:

Колкото до Съединението, нали първо трябва да разкажем за Органическия устав, кое как защо, департаменти, ала бала, партии, туй онуй...?

Естествено, първо минаваш накратко през ВРУ в ИР, Орг. Устав, администрацията /там за генерал-губернатор, изпълнителна, съдебна власт, деление на адм. еденици и т.н.). След това изборите, оформяна на партиите, първи опит за съедининие, втори опит за съединение, комитета на З.Стоянов и дейността му, реорганизацията му след конгреса в Дермендере и описване на акта на Съединението. Естественият край на темата е защитата на Съединението (войната със сърбите).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 21:37 
Неодекадент
Аватар

Ето някои съвети: от Нова история да не се пропускат ВРУ, Съединението и Стамболов. От Възраждане почти всичко трябва да се учи - аз от него претупах само Руско-турската. XV-XVII век много ме съмнява да се паднат, особено пък тая Църква и култура, където има 2 дати на кръст, а хронологическата последователност е основен критерий за оценка все пак. От средновековие си спестих Падане под византийско.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6476 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 432  Следваща