|
точка 1. - Кака ви Димаж, изказа гледна точка (лична гледна точка), която я е ръководила при нейния избор на специалност и е нормално да не сте много съгласни сега с нея. Важното не е да се вслушате в нечие мнение, а да го уважавате. Най-малкото, защото тя си има логика за този възглед.
точка 2. - В родовете на нашите се броят на пръстите на ръцете хората, имащи средно образование. Аз съм първия дето учи в ВУЗ. Колко ще завърша и докъде ще стигна е друга тема. Когато минах 12 клас и дойде време на кандидатствам, нашите ме дръпнаха настрани, разказаха ми това, че никой роднина не е стигал до тук и аз ще съм първия кандидатствал за ВУЗ... и викат "Ми ние си изпълнихме нашата си програма за образованието ти, сега влизай където и каквото искаш, ние ще ти гледаме сеир-а отстрани." Яко, а? За какви завети и блянове за професия си говорим?
точка 3. - Разбрах какво ще уча, не като попълвах списъка си, а като излезе класирането. Свиквайте с това. Не беше първо желание, не беше най-пасващото ми желание, не беше най-престижното в моите очи (макар че се води най-добро в университета) и определено не беше каквото очаквах (мислех, че ще е по-задно желание). Но след 1 година, не бих го сменил за нищо друго. Не поради някаква снобска причина, а защото не се виждам другаде. Не, че Философия или Социология не ме кефят като специалности. Напротив - даже много! Въпроса е, дали ме виждате като философ с тонове книги или да правя проучвания като побъркан... както казва един мой асистент: "Цъ"
точка 4. Относно професията и реализацията. На бас, че никой у форума, няма идея какво ще работи, след 10 години, дори и завършващите. Защо, аз - 1 курс, да знам? И защо да имам претенции от сега. Избрали са ме (визирам Съдбата тука) в тази специалност, ще уча тази специалност. Дали ще стане бракоразводен, ще видите като дойде време да се развеждате, а не сега. Отново ще дам примера с една колежка - Вики от Мастило - вече завършила Журналистика, сега учи Право. тя нито е журналистка в момента, нито е адвокатка. Без значение какво планове си е правила като е кандидатствала. Ама съм сигурен, че не се оплаква от реализацията си.
Закл. точка 5. - Като правите списък мислете не само за това какво искате, но и за това какво ще ви пасва, какво бихте искали като работа. Реализация винаги има и то не зависи от една диплома след 5 курс. Още не е свършил 1 курс и имам колеги, които вече работят по специалността ми. Тъй, че какво ви пука...
_________________ Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes... ...and this chaos, it defies imagination! Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives - you've arrived at panic station!
|