|
Отдавна се каня да се включа в тази тема, защото ме заинтиргува...
Досега не видях някой да споменава какъв е всъщност процента на момчетата от общия брой приети първокурсници, аз си направих труда да го сметна и излезе, че е близо 45%, според мен това не е чак толкова ощетяващо нито за момчетата, нито за момичетата.Вярно е, че има недоволни, но това са правилата на играта. Мога да дам пример с два много престижни университета, където също има квоти мъже-жени : в Принстън, например, мъжете са 55%, а в Харвард от няколко години приемат повече жени...така че това е въпрос на политика на университета, като тя разбира се си има своя логика...Затова си мисля, че не е необходимо да се премахват квотите!
А за зубърите и отличниците темата е доста сложна...защото у нас, образованието на всякакви нива стимулира зубрачеството и за да си отличник е необходимо да си добър в зазубрянето, но това не значи, че всички отличници са просто едни зубъри, защото все пак е възможно те да притежават и други качества/способности, може пък все пак да я възприемат и осмислят тази информация и да запомнят есенцията от нея....съгласна съм - някой не го правят, но нищо не може да се направи по въпроса, и те ще си намерят място под слънцето и си мисля, че другите, на които им "сече пипето" и се трудят ще се оправят в живота много по-добре, така че няма смисъл да седят и да плюят зубърите, ако някой е засегнат лично от някой зубър, то мнението му вече е продиктувано от някакъв афект и е твърде субективно...за някой пък да бъде пълен отличник може да е някакво признание, че се справя отлично с това, което върши, трябва ли да осъждаме това?? Навсякъде хората се стремят към това, а тук едва ли не те обиждат, когато се стремиш да си винаги сред отличниците...Това, което искам да кажа в крайна сметка е , че не всички отличници са еднакви, че оценките не определят какви други качества притежаваш и точно за това има цяла гама от различаващи се един от друг отличници, общото между които са само оценките...
|