Hobbledehoy написа:
Не бих казал,че няма доказателства.
Еми няма просто... Кофти е византийците да ти истрият архивите,
ама се случва...
Hobbledehoy написа:
За какъв византийски потенциал ми говориш на североизток-като изключим Херсон и малки части от Кримския полуостров,които удържат с промнелив успех(например през 10ти век виждат бая зор с Киевска Русия).
Говорех за потенциала им като цяло, не само на североизток. Тея хора от малки са учени, че Дунав им е реалната
северна граница, определена като такава още от римско време.[/quote]
Цитат:
Всъщност там си има до 895 година маджари(преди да ги разбие Симеон и да отидат в Панония) и хазари(преди това малко),а повярвай ми-араби,турчаля,българи са предостатъчно,за да не бъде това приоритет на Византия.
Добре укрепена географски идеална за защита северна граница
е вечен приоритет... Още повече ако се смяташ за наследник на Рим и това е част от съвършената римска граница...[/quote]
А приемаш ли за "меродавно" доказателство надиписите на Омуртаг за загинали негови хора там в началото на 9ти век? Това, че някакъв
хранен човек се удавил може да се тълкува по много начини...
Не е задължително битката да се проведе в пограничен район,
може да е била в сърцето на България.
За Аспарух също се твърди нещо подобно(при смъртта му) - Е да те не знаят коя година е умрял, а ще твърдят с кой се е бил.дори за Самуил-че възвръща контрола над част от тези земи по време на кампаниите си в края на 10ти век. Това за края на 10ти век и контрола нещо не го помня... Та той нали 'сяка година ходи на юг да обсажда Лариса и Янина и кво ли не още...
Разбира се,че няма абсолютно сигуни източници,но какво разбираш ти под такива? Сигурен източник ли? Черно на бяло написано или изковано на камък. И по възможност отразено в още 1-2 хроники...Не ти ли стига това,че всяка година се менят дати-и то такива като покръстването и създаването на българската държава? А,или може би сега ще кажеш,че Самуил е "македонец" и сепаратист? Това пък защо да го казвам?А за сепаратизма на Самуил не ми се говори, пича е син на шефа на софийско, като пада царството си прави свое. И аз така бих направил Ти сигурно знаеш постулатите на последната и в оригинал...за сметка на Паисиевата история явно.[/quote]
А това за паисиевата история и мегали идеята не го разбрах.../не разбрах, защо го каза, не друго.../Моя пост беше патриотичен...
Просто като нямаме определена северна граница и според много велики историци, които пишат учебници и дисертации тя е била "отворена".../българите са имали държавническа култура, не можеш да държиш отворена граница, това не е чергарско племе, което се движи заедно със стадата, че да има отворена граница. И как пък точно северната е отворена, а останалите са затворени? И то толкова добре, че и граничари е имало? Смешно. Не знам, щом нямаме 'що да не се приеме, че имаме излаз на Гдинския залив и сме осъществявали търговски връзки с Америка чрез Мурманск?