Дата и час: 16 Яну 2026, 23:15

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Студентски кредити - банки,лихви (06.11.2005)
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2005, 19:17 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Само да кажа, че тук не става въпрос за ECТS или както беше там, а за заем от банка :) Ще помоля всеки от вас, който е запознат с предлаганото в момента от различните банки да препоръча нещо. Аз направих малък рисърч и засега офертата на SG Express ми се вижда най-добра (8.5%, 1 поръчител, 1 година гратис, до 15K). Обаче това, което ме разочарова е, че реално почти няма разлика между т.нар. студентски кредити и обикновените... С две думи почти никакви привилегии, аз си мислех, че напр. университетът може да ти е гарант.. да, ама друг път :(

Моля всеки, който е запознат, да каже :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2005, 09:56 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Аз не съм запозната, само да питам, за какво ще го теглиш тоя кредит :shock: Винаги съм била против кредити..., ужасно обричащи ми се струват :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2005, 12:29 
От дъжд на вятър
Аватар

На мен пък ми се струва прибързано в България вече да се теглят т.нар. студентски кредити. :roll:

Аз ги разбирам така: ако нямаш парички да се издържаш, докато си в Университета, теглиш кредит, за да живееш като човек и да си плащаш обучението. Дотук добре. Банките дават кредитi на студенти, които в момента на вземането на кредита още нямат никакви доходи. Само с един гарант?! Презумпцията е, че като завършиш елитния си университет, понеже си учил и си защитил димпломната си работа, ще си намериш СУПЕР работа, с която ще започнеш да си връщаш кредита /при нормалния лихвен прецент/. И това добре, само че не в България!

Пазарът на труда у нас още не позволява да се правят каквито и да било сериозни планове за бъдещето! Идеята да се отпускат кредити на младите хора /разбирай - да ти ударят едно рамо в първите ти самостоятелни стъпки:D/ е добра, но в България още няма практика големи компании да се надпреварват кой ще "глътне" един специалист, още щом се дипломира! Представете си как ще се чувствате след шестата година от обучението си, когато ще сте изхарчили кредита, ще бъдете млади висшисти в търсене на работа, а ще трябва да връщате и главница от 10000 лв. примерно!!!!
Много набутващо.

И аз като Crematory се ужасявам от мисълта да похарча определена сума пари и после да се налага да я връщам точно в най-трудния педиод от живота ми! :shock: Трябва да имаш железен /бизнес :D / план за своето развитие занапред, за да изтеглиш такъв кредит! Аз поне още нямам достатъчно увереност в стабилността на бг икономиката и в моята лична стабилност, за да се овътрям така!!! :cwm10:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2005, 12:39 
Аватар

Именно, ти изрази всичко, което мен ме мързеше да кажа и за това се ограничих с краткия си пост, че съм против...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2005, 16:33 
Легендарен флуудър
Аватар

Абсолютно съм съгласана с вас - 100 процента. :!: Ужасно рисково е, никой ( още по- малко пък в България) не може да си прави планове за след няколко години...Като знаем че нямаш НИКАКВА гаранция дали ще можеш да си намериш някаква работа, пък камо ли сам да се издържаш...Абсурдно е това.Поне според мен... :cry: Чувала съм ( все пак това са слухове) , че нямаш реален шанс да ти отпуснат кредит, почти невъзможно е да навиеш някой да ти стане поръчител, процедурата е ужасно тромава...То тва важи и за бизнесмен, който иска да тегли заем, какво ли остава за студенти... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2005, 17:40 
В началото бе словото

Не мисля, че е толкова тромава процедурата, ако всички документи са ти изрядни, не би трябвало да отнеме повече от седмица.

Относно другите разсъждения по-горе - трябва да призная, че и аз винаги съм смятал, че кредитът е нещо много обричащо, но в последно време си промених мнението. По принцип работя, но средствата, които си докарвам, не са ми достатъчни, за да предприема нещата, които съм планирал. Единственият вариант в моя случай е именно заем, който да оползотворя по най-добрия възможен начин. А и погледнете от друга гледна точка - когато имате пари за връщане сте малко или много по-стимулирани да работите/вършите неща, които да доведат до възможно най-бързото му погасяване :) Т.е. ако сте мързеливи, това може да се окаже много добро лекарство да си напънете задниците :)

Дано някой сподели опит в това отношение, би било много полезно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2005, 19:17 
Аватар

Айде, айде, от сега да съм се нагърбила със заеми. Предпочитам да взема , когато имам що-годе стабилна работа, за да купя някакъв апартамент, ако не живеем в Пловдив. :roll: А за това , което аз искам да започна, наистина нямам капитал, но то и не ми трябва кой знае какъв, само офис, който ще ми бъде осигурен (ако сме в Пловдив)...Ако въобще се хвана да го започна, ами не ме повее вятърът в друга посока. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2005, 02:29 
В началото бе словото

Е виж жилищният кредит според мен е доста по-обричащ от студентския :P Можеш да останеш на улицата в един момент :shock: Иначе идеята на този студентски кредит именно е в гратисния период, така имаш възможност да го вземеш преди да имаш "сериозна" работа и един вид да го използваш, за да започнеш тази "сериозна" работа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2005, 12:13 
От дъжд на вятър
Аватар

umen написа:
Е виж жилищният кредит според мен е доста по-обричащ от студентския :P Можеш да останеш на улицата в един момент :shock: Иначе идеята на този студентски кредит именно е в гратисния период, така имаш възможност да го вземеш преди да имаш "сериозна" работа и един вид да го използваш, за да започнеш тази "сериозна" работа.

Аха, гратисен период! През който трябва да плащаш лихвите! :evil: Общо взето, няма особена разлика м/у обикновения потребителски кредит и студентския. Не разбирам защо изобщо са го въвели, като реално погледнато, това, че си студент, изобщо не влияе нито на лихвения процент, нито на процедурата за вземане на кредит!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2005, 16:47 
Гутенберг
Аватар

Crematory написа:
Аз не съм запозната, само да питам, за какво ще го теглиш тоя кредит :shock: Винаги съм била против кредити..., ужасно обричащи ми се струват :roll:

Именно... и аз съм на това мнение. :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2005, 22:59 
Пишеща машина

Winyan написа:
Crematory написа:

Именно... и аз съм на това мнение. :(

А като на човек му тре'а пари ко да пра'и!? :? :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2006, 10:35 
В началото бе словото
Аватар

Има една приказка в банковите среди "Крадит теглят само хора, който могат да си го върнат" Аз до сега имам два върнати кредита, единия от които беше обезпечен с ипотека на жилището ми. :wink: Друга аксиома гласи no risk no profit. :wink: Тук става въпрос за личен избор.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2006, 20:23 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Добре де, а какво правят студентите още от самото начало, ако мама и тате не (могат да) ги издържат и са предубедени към кредитите ? :x

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2006, 20:34 
Писаружяк
Аватар

cloud_9 написа:
Добре де, а какво правят студентите още от самото начало, ако мама и тате не (могат да) ги издържат и са предубедени към кредитите ? :x

Не отиват да учат или влизат в университета в града им(ако има такъв).За съжаление една приятелка има такъв проблем и,въпреки че е много умно момиче,сега ще учи в БСУ :cry: :cry: :cry: .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2006, 20:39 
Легендарен флуудър
Аватар

В БСУ излиза горе-долу същото, като в СУ или ВТУ, да речем.
Един семестър е около 800 кинта!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Студентски кредити. Малко информация.

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Административни въпроси

23

3843

25 Ное 2004, 18:09

stone Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Студентски кредити

в КСК 2012-2013

shokoladeno meche

0

363

09 Авг 2012, 19:42

shokoladeno meche Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Кредити - що е то? (юли 2005)

в КСК 2004-05-06

Lisichka

18

2180

12 Мар 2006, 20:44

Гост Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Кредити, лихви и наглото поведение на банките в България

в Мнения

DARKVEIDAR

16

1941

14 Фев 2012, 16:29

Kristo Преглежда последните мнения