Паган написа:
До колкото знам има циганка в учебника по музика.
По този случай трябва да организираме горене на учебници,
да скъсаме осквернената страница или просто да се издадат
нови учебници
За сега това, като ми се пише повече - още.
Циганите са десет пъти по-малко от българите, но пък поне 50-60 процента от българите слушат циганска музика... То ако се отразяват сегашните реалности, в учебника по музика Валя Балканска трябва да се спомената в два реда като някаква посредствена старица с безизвестни песни... Да не говорим, че точно в музиката цветът на кожата няма никакво значение- циганите музиканти често са виртуози.
А промени в образованието са нужни, макар че аз не мога да измисля какви. На учителите не им дреме за учениците, оправадават се с малки заплати, на учениците пък хич не им дреме за училището (което е повече от нормално, затова учителите трябва да са авторитетни и да смазват малките чавета от учене). Трябва да се направят и доста промени в университетското обучение- като се започне от тъпоумните кандидатстудентски изпити, които са върхът на идиотизма. Историята- пълна скръб- заучаваш стотици дати, събития и имена, 3/4 от които забравяш в деня след изпита и в главата ти остават само най-важните. Такива теми никъде по света не се пишат. Също и по литература- блъскаш 20 страници безсмилици, на някой приумиците, които нямат нищо общо с това, което е написано в произведенията. И пишеш, че авторите са използвали такива изразни средства, които самите те не са предполагали, че прилагат...