greeny написа:
ахахахаха. ами просветли ни тогава как става като не е със зубрене? нека разберем каква е невероятната ти тайна.
със сигурност трябва и да разбереш материала и както казах - аз още знам темите и мога да си ги разказвам и на сън. ако беше чистото зубрене щях да съм ги забравила. но факт е че без "зазубрянето" на основните факти не става!
а до това колко умни неща мога да измисля - едва ли си точно ти геният, който ще го определи!
Нямам невероятни тайни и не съм гений.И ако нямаш нищо против,това което си написала в този пост,аз съм го казвала неведнъж.Наистина е факт,че без "зазубрянето" на основни факти не става.Единственото,с което не съм съгласна е следното:да зазубриш нещо според мен означава(поправи ме ако греша) да научиш един текст наизуст.=>зубря=уча наизуст.Фактите могат да бъдат научени и без да зубриш(учиш наизуст),нали?Ако говорм за факти=дати,събития,личности и т.н.(то по тая логика и в математиката се зубри,щото все някоя и друга формула трябва да знаеш)Останалото в темата е изводи и връзки между отделните факти.Така...ок,може би най-лесно ще ми е да обясня как съм учила аз,за да ме разбереш по-добре.Първо използвах доста таблици и карти.Второ,изнасях си хронологията някъде встрани.Трето,правех си подробен план на всяка тема(подробен=основните факти подредени така,както в темата.И четвърто,изчитах една тема минимум от 5-6 учебника(Преди да я напиша)И така,какво се получава?Четеш една тема от 5-6 места,след това я пишеш,след това я четеш=7-8 пъти мината.И разбира се винаги с плана до себе си.И така,планът ти се набива в главата.Ако я и преговориш веднъж на 2 месеца...всичко е тип топ.На изпита?Асеневци.Чернова.ПЛАН.Знаейки плана като започнеш да пишеш,подробностите(т.е. малките съставни части на фактите) сами си идват на мястото(ако разбира се някога си ги сложил както трябва в главата си).И няма нищо наизуст,повярвай.И така за 5 часа 38 страници(пишех средно широко по 29-30 реда на страница).5.75.
Виж сега,по никакъв начин не искам да омаловажавам твоя труд или нечий друг.Аз също съм положила много,Но за мен е наистина непонятно как можеш да научиш 26 теми по 20 страници наизуст дума по дума,както беше казала.И по-важното,какъв е смисъла?И така с научена тема наизуст,ако да речем на изпита се падне(ще дам пример с моята тема) само Калоян,какво правим????Ще трябва първо да сменим увода,после да пропуснем доста работи...след това да говорим доста по-подробно за Калоян,отколкото в цялата тема,и накрая заключението...Ами извинявай,че не приемам зубренето.Не можеш да ме убедиш,че един зубрач ще я напише тая тема,както трябва.И друго...аз уча право.Първия семестър имах един изпит със 70 въпроса,втория семестър-един с 60 и един с 90 въпроса(Изпити,които се учат по същия начин като историята).А тогава?Ще научиш всички наизуст ли?