fragile написа:
Здравей, бъдещ кандидат-студент.
След едногодишната ми подготовка по литература открих, че е по-разумно, ако някой се подготвя не 1, а 2 години. За да държиш изпит по литература, на първо място, трябва да си много грамотен, т.е. правописни грешки за хубава оценка не се допускат. Второ, за едната или двете години, в които ще се готвиш, е нужно да свикнеш ( ако щеш чисто физиологически ) да пишеш обзорни теми и в общи линии да не ставаш 4-5 часа от мястото си. В училище обикновено писмените работи засягат само едно-две произведения от съответния автор, а на кандидатстуденстския изпит ще ти се наложи да разгледаш почти цялото творчество на дадения поет/писател - това е доста трудна част. Освен това нямаш право да използваш христоматии, стихисбирки, сборници, каквито и да е книги - следователно, ти трябва наизуст да си научиш всички възможни цитати от произведенията. И това не е лесно. 14 автора, нали се сещаш колко цитати прави това. И трето - не е лошо да започнеш да четеш литературна критика - цитирането на някой литературовед помага доооста.
Ако в началото на годината някой ми беше казал,че в това ще се състои подготовката ми бих се отказал

Как с минимален брой цитати,нито едно зазубрено изречение или мисъл на критик се справих прилично на БЕЛ-а

И паричките си ги пазя за бира,скара и цигански оркестър

Най-важното е да си сигурна,че именно правото е "твоята" специалност,да учиш с желание,да намериш интересното и привличащото и в лит и в ист и всичко ще е тип топ