Дата и час: 22 Яну 2026, 21:07

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Университетът или Специалността?
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2008, 12:50 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
не мога да резбера,защо така говорите и за юзу и за унсс,при положение че и те имат същата акредитация като СУ....оценнка-мн добра...което би трябвало да значи че образованието е на едно и също ниво..нали така-според МОН...така 4е важна е специалносста а не вуза,,дори и ако кандидатстваме за една работа без значение каква,и аз кажа че сам учила право в унсс,а др история в СУ не мисля че ще вземат него или нея пред мен..тъй че...........дори и работата де е като някакъв....обикновен чиновник....а и човек може ли и учи ли ,е без значение каде е завършил......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2008, 15:24 
Легендарен флуудър

За институционалната акредитация ли говориш или за програмната? :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2008, 15:25 
hard-working
Аватар

Благодарил (а): 27 пъти.
На селу има една приказка:
"Не е важно ко учиш, а ДЕ учиш"
("Ни моиш ма върна...")

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2008, 17:12 
В началото бе словото
Аватар

За институционалната,но е без значение...всеки с мнението си........като отидете да кандидатствате за работа казвайте,,Завърших СУ''въпреки 4е 5 години се блъскаш за една история..... или която и да е било друга,
не толкова хубава специалност...........дано имате късмет........ :bom: аз ще си уча право в юзу..баща ми е завършил там, и сега държи една от най-добрите и големи адвокатски кантори в стараната.....няма да споменавам имена...както и да е ...Успех и когато идвате при нас на работа,показвайте какво знаете ,а не къде сте го завършили!!!!!!!!!!!!!!!

Последна промяна puhtso на 24 Авг 2008, 21:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2008, 19:17 
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
Аватар

Благодарил (а): 151 пъти.
Аз предпочетох университета. По-склонна бях да уча география в СУ, отколкото да се боря със странния изпит на УНСС, за да влезна в мечтания туризъм.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2008, 19:55 
Легендарен флуудър

puhtso написа:
въпреки 4е 5 години се блъсках за една история..... или която и да е било друга,
не толкова хубава специалност!!!!!!!!!!!!!!!

С това ме спечели завинаги! Сега повече си пиши каквото си искаш! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2008, 11:37 
Да живей словото
Аватар

Точно от ЮЗУ допреди 20 години са можели да работят само и единствено като юрисконсулти, да не се заблуждаваме... Не съм чул някое от големите имена в българското право да е завършило в ЮЗУ. Да не говорим точно Правно-историческият факултет какви проблеми има в последно време и от какво естество са те. Сигурно има и качествени хора, но средата там, убеден съм, е в пъти по-лоша от тази, която е в ЮФ на СУ. Въпреки това мисля, че човек трябва да учи специалността, която му е на сърце, а не да избира каквато и да било друга само заради университета. И съм съгласен, че когато се кандидатства за каквато и да било работа, трябва да се показват знания, а не гола диплома. Защото със сегашните балове може да влезе почти всеки, който поне малко се е напънал, ама ученето (говоря за сериозно и отговорно учене) е малко по-друга работа. И към него или имаш траен афинитет, или не...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2008, 13:16 
Писаружяк
Аватар

Реномираният университет не ти дава само диплома. Един университет е добър не просто заради дипломата, а заради преподавателите си, студентите си и не на последно място историята си. А съгласете се, че по тези три показателя няма спор кой е на първо място.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2008, 14:07 
В началото бе словото
Аватар

За СУ сте напълно прави,той е институция в българското образование,но вече не е най-желания университет.....поради мн причини..Човек учи ли ,старае ли се, е без голямо значение, каде е завършил......важно е да ти харесва това ,което правиш и да полагаш необходимите усилия.... 8) 8) 8) 8) 8)Резултат винаги ще има,когато се стремиш към него.... :wink: :wink: :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2008, 15:29 
Писаружяк
Аватар

Въпросът дали ти харесва това, кеото правиш и дали полагаш усилия и въпросът "Университетът или Специалността?" са две съвсем различни неща.

Все пак, разбира се, че ако искаш да постигнеш някакви резултати трябва да се стараеш.

А причините, поради които СУ не е най-желан вече (ако това изобщо е вярно) по никакъв начин не са обективни за това дали е най-добрият университет в България или не. Разбиранията и ценностите, на които училището трябва да учи младото поколение до такава степен са се изкривили, че ако трябва да съдим само и единствено по желанието на учиниците, можем доста да сбъркаме. Влияние в случая указват и други социални и икономически фактори като социално положение и реализация.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2008, 22:44 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
puhtso написа:
дори и ако кандидатстваме за една работа без значение каква,и аз кажа че сам учила право в унсс,а др история в СУ не мисля че ще вземат него или нея пред мен..тъй че...........дори и работата де е като някакъв....обикновен чиновник....а и човек може ли и учи ли ,е без значение каде е завършил......

Виж сега, в случая се говореше конкретно когато се търсят кадри с юридическо образование. Правото в СУ винаги ще бъде предпочитано пред правото в друг унивеситет. Не ставаше въпрос за диплома от каква да е специалност - най-малкото ти адвокат не можеш да станеш, ако си завършил история.
Не заемам страна по въпроса, просто фактите са такива - много често кадрите с диплома по право от Софийския биват предпочетени пред тези с дипломи от други университети.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2008, 01:37 
Легендарен флуудър

Така е с почти всички специалности на Университета, вЕрвай ми! Да не мислиш, че с моята история е по-различно, нищо, че в Търново същата специалност е на 40 години... :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2008, 12:29 
мушмулите се броят наесен
Аватар

Благодарил (а): 408 пъти.
Joker написа:
Така е с почти всички специалности на Университета, вЕрвай ми! Да не мислиш, че с моята история е по-различно, нищо, че в Търново същата специалност е на 40 години... :mrgreen:

Мхм, така е. Точно поради тази причина гледах и аз да се набутам в СУ. :mrgreen:
Много хора се насочват към другите ВУЗ-ове поради ред причини, но това не променя факта, че един работодател те гледа с по-различни очи, ако си завършил СУ. Единствено за УНСС според мен може да се твъди донякъде, че се ползва с подобен на СУ авторитет,но пак не мисля че е същото.

http://www.freerice.com
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2008, 02:32 
В началото бе словото

И все пак Weirdy какво предпочете - право в УНСС или някаква математика в СУ?!
Искам да кажа само,че хора,които са се записали във ФМИ и искат после да се прехвърлят някаква друга специалност :stop: стига с мечтите! Тва да изкаряш успех над 5,50 във ФМИ трябва да си егаси...математика (така да го кажа) :) Аз уча там,сега ще съм втора година,не питай какъв ми е успеха :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2008, 13:23 
Легендарен флуудър

Значи се опитват да те направят истински математик! :idea:
Това е една от основните причини за намалената популярност на СУ сред кандидатстудентите: тежки приемни изпити, високи изисквания по време на следването. В повечето други унита е кеф и половина да си студент, а теоритично дипломата е една и съща. Тук идват работодателите, които имат все пак представа какво става по разните университети и отсичат: сори, ама Университетът е по-друго нещо! И нищо не може да го промени - нито уж равната акредитация, за която беше намекнато, нито съдебни решения за мнимо "ощетяване". Просто обществото е много наясно, но не го говори открито по много и различни причини. Навсякъде има изключения. Например египтологът Сергей Игнатов в НБУ е изключителен учен, но една-две ластовички пролет не правят. Обратното също го има, но общата картина е съвсем ясна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща