Дата и час: 20 Яну 2026, 11:04

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: ТУ или СУ? Help!
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 13:44 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
leia_loves_cats написа:
Има хора, инженери в ТУ, които не знаят какво е полиморфизъм.

такива със сигурност има и във ФМИ, дали ще гарантираш, че всичките ти колеги го знаят? Аз не бих го направил :) във всяко стадо си има мърша ;)

leia_loves_cats написа:
Силата на ФМИ е жестоката теоретична подготовка.

А практиката !? Сложните неща всъщност са комбинация от прости такива

leia_loves_cats написа:
Излязъл от ФМИ ти не само че знаеш що е Краен детерминиран автомат, ами и можеш да му направиш имплементации на 4 програмни парадигми. И знаеш и кога ще ти с еналожи да го ползваш, кога ще ти усложни живота без да ти помага след това, и кога си струва да се мъчиш с него, ама веднъж подкараш ли го - ще е песен.

Никога няма да знаеш всичко и винаги ще има по-големи риби от теб :) Въпроса е като ти потрябва нещо да знаеш къде и как да си го намериш, а не да се опитваш да назубриш/наизустиш всичко.
leia_loves_cats написа:
Ще те научат, че код не се пише само "сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....

В ТУ така учат така ли? бре-бре .... горките :(
morfei написа:
... езиците, които се учат са или Паскал или С, защото преподавателите не са учили по-нови езици. Ако влезеш в СУ ще се запознаеш с С++ или Java, ще те подготвят по-добре за софтуерен разработчик и ръководител на проекти...

Паскал и С учат почти всички специалности (можеш да разгледаш учебните планове). Това, че преподавателите не са учили по-нови езици е доста тесногръдо изказване. Езика за програмиране в крайна сметка е просто средство. Можеш да научиш синтаксиса на всеки език за месец и пак да си си гола вода ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 14:09 
Europa League
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
leia_loves_cats написа:
"сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....

Изключително вярно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 14:20 
Драска само дивани
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
bai_Dobri написа:
leia_loves_cats написа:
Има хора, инженери в ТУ, които не знаят какво е полиморфизъм.

такива със сигурност има и във ФМИ, дали ще гарантираш, че всичките ти колеги го знаят? Аз не бих го направил :) във всяко стадо си има мърша ;)

leia_loves_cats написа:
Силата на ФМИ е жестоката теоретична подготовка.

А практиката !? Сложните неща всъщност са комбинация от прости такива

leia_loves_cats написа:
Излязъл от ФМИ ти не само че знаеш що е Краен детерминиран автомат, ами и можеш да му направиш имплементации на 4 програмни парадигми. И знаеш и кога ще ти с еналожи да го ползваш, кога ще ти усложни живота без да ти помага след това, и кога си струва да се мъчиш с него, ама веднъж подкараш ли го - ще е песен.

Никога няма да знаеш всичко и винаги ще има по-големи риби от теб :) Въпроса е като ти потрябва нещо да знаеш къде и как да си го намериш, а не да се опитваш да назубриш/наизустиш всичко.
leia_loves_cats написа:
Ще те научат, че код не се пише само "сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....

В ТУ така учат така ли? бре-бре .... горките :(
morfei написа:
... езиците, които се учат са или Паскал или С, защото преподавателите не са учили по-нови езици. Ако влезеш в СУ ще се запознаеш с С++ или Java, ще те подготвят по-добре за софтуерен разработчик и ръководител на проекти...

Паскал и С учат почти всички специалности (можеш да разгледаш учебните планове). Това, че преподавателите не са учили по-нови езици е доста тесногръдо изказване. Езика за програмиране в крайна сметка е просто средство. Можеш да научиш синтаксиса на всеки език за месец и пак да си си гола вода ;)

Сега ако ще се заяждаш, и аз мога, но не го правя, понеже целта не е това. Извинявай, ако съм те засегнала, но да, това са ми наблюденията, и не само моите, за съжаление. Естествено хората излезли от ФМИ също имат трески за дялкане. Но ако искаш да ме въвлечеш в безсмислено мерене на пишки, извинете за израза, няма да те огрее.
Ако си готов да плюеш по някой, само защото е завършил нещо си - това говори зле само за теб.

Само с едно не съм съгласна - никъде не казвам, че във ФМИ "наисзустяваш" - точно обратното - там те учат на идеята и теоретичната база зад някакво понятие. Не те карат да назубриш реализацията на 30 обекта, вски от тях на по 5 езика върху различна парадигма. Не знам как точно си го прочел по този начин, но си ми прочел думите грешно. ;)

Колкото до езиците - напълно се съгласявам с теб. Езика се учи. Парадигмата зад него обаче е добре да ти е позната. Щото е смешно да излезеш 4 години учил и да твърдиш че пролог и ским са едно и също нещо. За съжаление има маса такива, дори и от ФМИ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 15:31 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте на всички! Бяхте ми много полезни... Вече се ориентирах и се насочвам към СУ сега само чакам класирането! Благодаря ви :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 16:07 
Shall we shag now, or shag later?
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
bai_Dobri написа:
morfei написа:

Вярно е ,че езика е средство, но някои средства са по-мощни от други... :cyclopsani: Неслучайно има езици на различни нива... За сведение C++ и Java са езици от високо ниво. А колкото до това, че Pascal и C се учат почти навсякъде в СУ, мисля че не е вярно. Редуват се C++ и Java. Поне за КН съм виждал.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 17:08 
В началото бе словото
Аватар

@leia_loves_cats: не съм се заяждал, просто отправи упреци към хора, които не очакваше да четат този форум и аз се почуствах длъжен да ти отговоря :)

@morfei: говоря за друг университет, точно както и ти говориш за него в цитираният от мен твой коментар.

Не мисля повече да коментирам по темата, никита се насочи :) А някой ден може да разбереш защо инженер се става само на едно място и кое е то :) :salute: :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 11:44 
Драска само дивани
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
bai_Dobri написа:
@leia_loves_cats: не съм се заяждал, просто отправи упреци към хора, които не очакваше да четат този форум и аз се почуствах длъжен да ти отговоря :)

Напротив, много добре знам, че в този форум четат много повече ТУ-зари, отколкото ФМИ-исти :)
Упреците не съм ги отправяла към "хора", а към учебния план на ТУ, който просто е насочен в друга посока. И това са страничните му ефекти.
Страничните ефекти на ФМИ също ги обсъдихме.
Двете възможности се различават от небето до земята и всякакъв опит да се каже "това е по-добро" аз лично го отхвърлям като дребен популизъм, и както казах мерене на мъжки достойнства. И двете имат силни страни и проблеми, всеки си преценя какво иска и какво е готов да пожертва. Аз ако трябва да съм честна бих изкарала и един бакалавър в ТУ. Но знам, че няма да подхождам достатъчно сериозно към него и не си струва. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2