Дата и час: 21 Яну 2026, 21:44

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1983 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 133  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:04 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Незнам дали някой е учил от учебника на Шишиньова за 9 клас, но аз го имам и там под общото заглавие "Реализация на ГИ" са трите урока: репликация, транскрипция и транслация. Това ме накара да се замисля, макар че репликацията наистина няма нищо общо с реализацията... :cry:
Дано се смилят проверяващите над мен!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:20 
В началото бе словото

stranger_f написа:
Гадничък беше...може би имам 5-6 грешки...(да се надяваме не повече) :roll:
:D Ако са 5-6 е много добре

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:21 
От дъжд на вятър
Аватар

и аз си викам че ако са само 6 ще бъде прекрасно ... сигурен съм че ще са повече моите

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:30 
От дъжд на вятър

Някъде ще изнасят ли критерий за оценяване?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: biologia 2006-2007
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:31 
От дъжд на вятър

Със сигурност тези които са писали и репликациа не са сгрешили! Темата от преди години не е съвсем същата има разлика!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:40 
Стенограф
Аватар

Саша написа:
Незнам дали някой е учил от учебника на Шишиньова за 9 клас, но аз го имам и там под общото заглавие "Реализация на ГИ" са трите урока: репликация, транскрипция и транслация. Това ме накара да се замисля, макар че репликацията наистина няма нищо общо с реализацията... :cry:
Дано се смилят проверяващите над мен!

шишиньова да ви осведомя само завежда катедрата по зоология на безгръбначните животни и е специалист по насекомите хлебарки май

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: biologia 2006-2007
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:41 
Стенограф
Аватар

BB написа:
Със сигурност тези които са писали и репликациа не са сгрешили! Темата от преди години не е съвсем същата има разлика!

каква е била формулировката точно тая година?

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:41 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 10 пъти.
хмммм и каква по-точно разликата?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:42 
Стенограф
Аватар

Atlantida написа:
Някъде ще изнасят ли критерий за оценяване?

шегуваш ли се това е българия все пак :)

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: biologia 2006-2007
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:43 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 10 пъти.
begemot_ написа:
BB написа:

каква е била формулировката точно тая година?

механизми и процеси за реализиране на генетичната информация

:roll:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:50 
От дъжд на вятър

Тя все пак е име и би трябвало това което пише да е вярно! Аз лично не бих подложила на съмнение знанията които ни дава, а щом тя го е написала трябва да е така! Не подценявайте преподавателите си, моля! Много голяма част да не кажа почти всички от проверяващите са на същото мнение, но за жалост има и други мнения, така че ни остава да тръпнем в очакване!
ДНК-РНК-БЕЛТЪЦИ-основен процес на ген. инф.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:51 
Пишете, о, братя
Аватар

begemot_:
Цитат:
само на едно място ли си ги объркал или принципно? ако е второто...

По принцип е само на едно място съм го объркал и оттам нататъка съм карал по този начин, т.е. в началото съм описал накратко какво представляват двата процеса и така съм продължил нататък. Моята тъпа грешка просто съм разменил имената на двата процеса.

Точната формулировка на темата е: Процеси и механизми за реализиране на генетичната информация.

Последна промяна aleksander на 04 Юни 2007, 11:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 11:54 
Стенограф
Аватар

е че същото е като преди 3 години реализиране - тоест да се осъществи програмата е транскрипция и трансплация;
предаване - това е репликация . са ще кажете тя за да се реализира трябва да се предаде - е по принцип съм съгласна, но тогава темата щеше да е формулирана по друг начин например процеси на предаване и осъществяване на наследствената информация, а от тази формулировка по всичко личи че имат предвид транскпция и трансплация. да не говорим че като контра може да се каже че репликацията не винаги е съпроводена с предаване на наследствена информация в дъщерни клетки например при политенните хромозоми и такива разни случаи има репликация без делене на клетката

пък и ако имаше репликация щеше да стане твърде дълга темата аз предполагам че репликация върви със структурата на днк нещо подобно защото нали от двойноспиралната структура там е открит полуконсервативния път и така нататък

за успокоение на тея които са я включили обаче вижте сега твърде е възможно да не го счетат за грешка, просто като допълнително написано аз мисля че оная година точно така станато ще се види. не се притеснявайте имате още един шанс и вече знаете какво е не е страшно изпит като изпит минава спокойно според мен... а освен това не стардайте особено ако не ви приемат първата година в бф няма да е голяма загуба дори много да до искате може пак светът не свършва много важно. не е задължително непременно след като завършиш училище да те приемат в университет. спокс :)

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 12:05 
От дъжд на вятър

Благодаря begemod_ много си мила! Аз само споделям коментари на преподаватели при който съм ходила аз и мои приятели, има разминаване , но дано не го зачитат за грешка , ако наделее мнението , че не е трябвало да се пише! Иначе не се шашкайте , предварителния вече е история!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2007, 12:14 
В началото бе словото

begemot_ написа:
е че същото е като преди 3 години реализиране - тоест да се осъществи програмата е транскрипция и трансплация;
предаване - това е репликация . са ще кажете тя за да се реализира трябва да се предаде - е по принцип съм съгласна, но тогава темата щеше да е формулирана по друг начин например процеси на предаване и осъществяване на наследствената информация, а от тази формулировка по всичко личи че имат предвид транскпция и трансплация. да не говорим че като контра може да се каже че репликацията не винаги е съпроводена с предаване на наследствена информация в дъщерни клетки например при политенните хромозоми и такива разни случаи има репликация без делене на клетката

пък и ако имаше репликация щеше да стане твърде дълга темата аз предполагам че репликация върви със структурата на днк нещо подобно защото нали от двойноспиралната структура там е открит полуконсервативния път и така нататък

за успокоение на тея които са я включили обаче вижте сега твърде е възможно да не го счетат за грешка, просто като допълнително написано аз мисля че оная година точно така станато ще се види. не се притеснявайте имате още един шанс и вече знаете какво е не е страшно изпит като изпит минава спокойно според мен... а освен това не стардайте особено ако не ви приемат първата година в бф няма да е голяма загуба дори много да до искате може пак светът не свършва много важно. не е задължително непременно след като завършиш училище да те приемат в университет. спокс :)

Ето и един контрапункт:транслацията е активен начин за реализация на генетичната програма.Репликацията е пасивен метод за осъществяване.Това изречение се сетих,че съм го чел някъде(май при ядрото) и заради това написах и репликацията.Заради това мисля,че е правилно да я има и нея :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1983 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 133  Следваща