Дата и час: 21 Яну 2026, 23:47

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1016 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 68  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 09:47 
End
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
aL` написа:
Е кви са тея романи !

Трябва да се пише ;-)

Инак - по въпросите на девойчето:

Аз лично мисля, че никак не е рано да започнеш подготовката за КСК от 11 клас. Дори те съветвам да го направиш. Това е съвет, който давам на всички, които се готвят по два и повече предмета (ако са различни от език + един предмет, защото това е напълно постижимо и с няколко месеца учене <на мен лично цифрата 5 ми се върти из главата>). Аз кандидатсвах за втора година (този път успешно - не питайте за предната година... не, сериозно - просто не питайте) и ето равносметката:
Литература - 5 дни учене за изпит за промяна на оценката за 11 клас и 10-дневен курс към СУ (не съм пипвал повече от тези сумарно 15 дни)- стойност на мероприятието: 300 лева - оценка 5.25;
История - 6-месечен курс към СУ и 8-месечен курс към „Образователни Технологии“ - стойност на метоприятието: 1400 лева - оценка 4.00;
Английски език - без никаква подготовка - стойност на мероприятието: 0.00 лева - оценка 3.62;
На самите изпити:
Литература - 8 страници съпоставка на цитати, структуриани както само аз си знам и с огромна благодарност към Божидар Кунчев за лекцията му за Атанас Далчев, другото (за Ботев) съм си го вързал с материала по история...
История - 21 страници тема, структурирана по учебник <това е идиоматичен израз - не че съм ползвал учебник при структурирането> и буквално наизустена след повече от 5 разписвания и в двата курса, на които разписвания нямам оценка по-ниска от 5.75...

Литература - 22 човека с оценка, равна на моята и 17 с по-висока = влизам в топ 40
История - 756 човека с по-висока или равна на моята оценка = влизам в топ 756

Извод?
Много, ама много на късмет седят работите...
И двете ми работи са минали на арбитър...
Даже по Литература единият ми проверяващ ми предостави работата за идентификация и ми каза, че колегата й ми е писал 6.00, а тя ми е писала 5.00 (на въпроса ми „Защо?“, тя отговори, че „не може хора, кандидатстващи с български език и литература, да продължават изречение <горе - в каренцето, където пише „Изпит по:“> с главна буква <аз съм написал „Български език и литература“>... Затова ти гледах по-критично работата...“). Хм... Рецензията гласеше (смислов цитат): „Адекватен и обработен стил. Задълбочено познаване на авторовите биографии. Рядка употреба на неуместни думи и изрази.“ Даже лелката ме попита какво са ме приели и като й казах „психология“ ми погледна работата и каза „Ами да - Вие сте си за там“
История: „Колега, единия проверител Ви е оценил с 5.00, а другия с 2.00...“ И в тоз момент аз :shock: ... Рецензия (отново по смисъл и спомени): „Добре структурирана разработка със сериозни фактологически пропуски. Крайно неподходящ стил за разработка на историческа тематика. Добри граматически и езикови познания“

В общи линии - зависи от това дали проверяващите са станали с правилната част от тялото нея съдбовна сутрин, дали са се изнервили от задръстването, дали са си трснали цигарата в крачола, дали не са си разлели кафето върху дрешката, дали ги гони махмурлук (това може и да е от полза), дали ги боли корема (или по-надолу) и други такива „обективни“ фактори при оценяването на вашите усилия...

Стана длъжко и вкратце искам да резюмирам:
Можете да си учите без никакви курсове (ако сте много мотивирани и доста помага да имате качествени преподаватели в училище < моите по история и литература бяха страхотни пичове, ама бяхме в постоянен гърч 5 години>)... Можете да си научите всичко и за 5 месеца по двата предмета (малко тежко ще Ви се стори, но е напълно възможно - казвам го от разстоянието на времето)... Можете да научите по една тема от двата предмета и да ударите джакпота... Можете да научите всички теми и да ви прее...цакат...
Съвет към потенциалните бъдещи колеги - почнете колкото можете по-рано и се занимавайте сериозно и съвестно, за да не Ви гризе после, че сте могли и по-добре, но не сте се постарали... Не казвам да се заключите 2 години във вас и да качите 15 диоптъра от четене - приоритизирайте, планирайте, организирайте... Ученето не пречи на пълноценния живот „сега“ - то дори помага за пълноценния живот „после“... Инвестирайте ресурси (не само парични и времеви) в това мероприятие и ще излезете отгоре на ситуацията...

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 09:49 
End
Аватар

WOW!

Малко грубичко Ви припомних съществуването си...
Ш' ма прощавате ;-)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 09:59 
В началото бе словото
Аватар

Прощаваме ти (: Колкото до подготовката - на мен лично по история ми отне целия 11 клас веднъж в седмицата (като уроците протичаха в пиене на кафе с учителката ми и писане на темите сама вкъщи), а по литература около 5 дни преди изпита (щото тогава реших да се пробвам за право). Извод: няма значение колко/как/къде си учил, важното е да си знаеш възможностите и да покажеш най-доброто от тях на изпита (и да имаш късмет, разбира се!)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 10:29 
От дъжд на вятър

ellli,колко изкара по литература? Просто ми е интересно.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 10:33 
Stargazer
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
aL` написа:
Е кви са тея романи !

Longbow написа:
Трябва да се пише ;-)

Longbow, ЕВАЛАТА за романа *bow*

Longbow написа:
Даже по Литература единият ми проверяващ ми предостави работата за идентификация и ми каза, че колегата й ми е писал 6.00, а тя ми е писала 5.00 (на въпроса ми „Защо?“, тя отговори, че „не може хора, кандидатстващи с български език и литература, да продължават изречение <горе - в каренцето, където пише „Изпит по:“> с главна буква <аз съм написал „Български език и литература“>... Затова ти гледах по-критично работата...“). Хм...

Аз също си бях писала Б с главна буква и още там ми го подчертали, моля ти се... А на изпита по история /разбирай предварителния, на редовния нямаше какво да си гледам работата, знаех си пропуските... / специално ги попитах квесторите и те викат "Пише се с главна буква... ". И, да му се невиди, навсякъде по справочници и нета пише изпитите с начална главна буква!!! :evil:

сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 10:35 
В началото бе словото
Аватар

Atlantida написа:

Ми писах по цитатите и имам 5.25 (работата ми беше ходила на арбитър)... не смятам, че е някакво постижение и вероятно бих изкарала повече, ако бях ходила на курсове, но в крайна сметка влязох и това е важното(:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 10:36 
В началото бе словото
Аватар

El написа:
aL` написа:
Е кви са тея романи !

Longbow написа:
Трябва да се пише ;-)

Longbow написа:
Даже по Литература единият ми проверяващ ми предостави работата за идентификация и ми каза, че колегата й ми е писал 6.00, а тя ми е писала 5.00 (на въпроса ми „Защо?“, тя отговори, че „не може хора, кандидатстващи с български език и литература, да продължават изречение <горе - в каренцето, където пише „Изпит по:“> с главна буква <аз съм написал „Български език и литература“>... Затова ти гледах по-критично работата...“). Хм...

Аз също си бях писала Б с главна буква и още там ми го подчертали, моля ти се... А на изпита по история /разбирай предварителния, на редовния нямаше какво да си гледам работата, знаех си пропуските... / специално ги попитах квесторите и те викат "Пише се с главна буква... ". И, да му се невиди, навсякъде по справочници и нета пише изпитите с начална главна буква!!! :evil:

Също си ги написах с главна буква, но нямаше никакъв проблем :shock:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 10:46 
Постоянно присъствие
Аватар

Longbwo да взема и аз да разкажа преживяванията си около КСК :). . . Да започнем от далечната 1988г. . . :P

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 11:08 
От дъжд на вятър

ellli написа:
Atlantida написа:

Ми писах по цитатите и имам 5.25 (работата ми беше ходила на арбитър)... не смятам, че е някакво постижение и вероятно бих изкарала повече, ако бях ходила на курсове, но в крайна сметка влязох и това е важното(:

Добра си е оценката :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 11:44 
Stargazer
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
ellli написа:
El написа:
aL` написа:
Е кви са тея романи !

Longbow написа:
Трябва да се пише ;-)

Longbow написа:

Също си ги написах с главна буква, но нямаше никакъв проблем :shock:

Попаднали сме на един и същи проверител :evil: :? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
И късметът значи :P

сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 11:59 
В началото бе словото
Аватар

stasenceto, щом съпоставянето те притеснява- просто не го прави 8)
Във всеки случай трябва да можеш да преценяваш възможностите си, но не мисля че конкуренцията е плашеща.. При положение че има толкова много места и се влиза с такъв нисък бал дори си мисля че накрая ще бъдеш разочарована :roll: :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 13:03 
В началото бе словото
Аватар

Longbow, как си успял да разбереш колко са ти писали двамата проверяващи преди арбитъра?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 13:05 
В началото бе словото
Аватар

Ми като попиташ ти казват :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: За честта на проверителите
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 17:04 
В началото бе словото
Аватар

Написаното от Longbow ме стъписа тотално и ме увери напълно в изначалната субективност при проверяването. За литературата ми е ясно - измежду проверителите знам, че има големи таралясници, които си играят със съдбите на хората. Но при историята, за която се претендира, че е сравнително обективна - направо се застрелвам като виждам такива разминавания. Много биха ми отговорили, че "такъв е животът" - справедливостта върви ръка за ръка с безхаберието. Наистина е така, роптаенето срещу системата не би променило уменията на онези, които "стоят" на "входа" на Университета, проверявайки и допускайки само тези, които удовлетворяват техните невротични потребностти. Когато се изправим "лице в лице" с разминаването между истинските (защото все пак слава богу ги има) и мнимите експерти (всичките получават еднакви заплати) още веднъж си спомняме каква принципно е ситуацията в България. Нека някой ден ние да застанем от страната на първите. Защото ако справедливостта не ни е нещо дадено, ние все пак трябва да я търсим и преоткриваме. За да намерим и смисъла, който все така ни убягва... но и примамва.
А за кандидатстващото stasence - пожелавам ти голям късмет! Сигурен съм, че ще се справиш. Умението е в това да намериш "златната среда" - нито да се подценяваш, нито обратното. Резултатът от хвърлените усилия ще си дойде - въпреки субективността, за която говорим. Тя не трябва да те плаши, а само да те провокира да вървиш смело напред.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2007, 21:59 
В началото бе словото
Аватар

ellli написа:
Ми като попиташ ти казват :lol:

:lol: :lol: :lol:
:wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1016 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 68  Следваща