Дата и час: 16 Яну 2026, 19:48

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Изпитът по чешки език
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2009, 09:47 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Някой може ли да ми каже как точно протича самият изпит по чешки,какво е нивото на трудност и горе-долу каква оценка ти стига да влезеш славянска филология? :mrgreen:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Изпитът по чешки език
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2009, 19:01 
В началото бе словото
Аватар

Аз съм се явявала на изпита по сърбо-хърватски 2007, но предполагам и чешкият ще е нещо подобно имайки предвид, че описанието за тези по-редки славянски езици (полски, чешки и сърбо-хърватски) е едно - можеш да го видиш ако още не си ТУК.
Иначе нивото не е за подценяване, поне на сърбохърватския се искаше над средното, за да го минеш успешно.
Балът на славянска филология май пада с всяка година :? . Аз когато кандидатствах 4 даже беше предостатъчно, а като гледам балът от миналата година и 3,5 е стигало... Но ти за всеки случай изкарай над 4 и нещо и 100% ще си вътре :D

Успех! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2009, 15:27 
В началото бе словото

Мерси за отговора,аз ги четох какво представлява изпитът,но все пак друго е ,когато и някой друг ти каже. :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2009, 22:36 
В началото бе словото
Аватар

Е, да, така е :) аз не знам колко съм ти била полезна, но възможността да срещниш тук някой явявал се на този изпит е твърде малка, имайки предвид, че на година обикновено не се явяват повече от 5 човека... ти чешки ли би записала като влезеш славянска?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 09:13 
В началото бе словото

ами да...
наистина ли по петима :shock: аз очаквах най-малко стотина :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 09:33 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
За полски език миналата година, имахме 4 човека, дето бяха кандидатствали с полски, и преподавателката казваше, че нивото е много занижено, за да могат да влязат някакви хора, които що годе имат идея от езика, за да вдигнат нивото на групата. Съмнявам се при чешкия да е по- различно. Пък и при нас беше по- трудно от чешката група първия семестър. Не знам, иначе...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 10:58 
В началото бе словото

Аз ходя по принцип на уроци по чешки,но с цел по -скоро да науча езика,а не специално за изпита в СУ,затова и отворих темата,за някаква яснота около него..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 11:00 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
На изпита по полски е имало граматика, диктовка и навярно превод на едно две изречения. Ако знаеш основата на чешкия, най- вероятно да си го вземеш изпита. А по принцип дори да влезеш различна специалност в СУ, винаги можеш да си учиш и полски.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 11:03 
В началото бе словото

ами това,което е излязло в справочника е ,че ще има прразказ,не знам дали го правят или не,а за езика,аз искам чешки :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 11:45 
В началото бе словото
Аватар

Преразказ при мен си имаше и то не шега работа. Нашият беше някакъв по-скоро отвеян - за спомените от детството на един човек... Но трябва да знаеш как се преразказва устна реч, ако се случи да имаш такъв текст.
За малко да ми анулират работата зарди тоз преразказ :roll: защото не знаех каква е процедурата. Значи четат ти го 2 пъти един след друг, а ти НЯМАШ право да си водиш записки, да си пишеш ключови думи или нищо такова, а аз това не го знаех и половината преразказ го бях "написала" в кратки пунктове дакато четяха 2рия път... е щях целия да го имам ако не бях забелязала неодобрителния поглед на една от квесторките. Но се смилиха над мен и казаха, да напиша на този лист, че е чернова. Но ти не рискувай. Просто слушай внимателно. Не искат да го пресъзсаваш едно към едно, но основните неща трябва да са там и да се запазва смисъла.
Не знам каква е процедурата при другите езици, но предполагам че и на чешкия правилата ще са същите.
Иначе като копмоненти имахме диктовка, текст след който имаш въпроси, на които трябва да отговориш. Даже един от въпросите искаше твое лично мнение, а не е само да търсиш отговорите в текста. Имаше граматически упражнения - спрягане на глаголи, времена, слагане на думи в падежи и тн.
Имаше и едно упражнение за проверка на българската ти компетенция - текстче на български, на което трябва да поправиш правописните грешки... хмм е може да са добавили още някакъв компонент миналата година, не знам... това е което имаше при нас.
Но лично аз те съветвам, за да си по-сигурна - да гледаш да минеш над основното ниво на владеене на езика, защото примерно в преразказа, няма да е много добре да използваш 3 думи - има, правя и говоря и да няма никакво разнообразие от думи.

А къде учиш чешки всъщност?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 16:44 
В началото бе словото

ами на частни уроци...учителят ми приподава в колежа по туризъм в Бургас и е просто Бог по чешки :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2009, 12:41 
В началото бе словото

Хора,

извинявайте ако досаждам, но в компанията, в която работя, търсим хора, които знаят чешки.

Ако си търсите работа на смени, може да пишете на d_g_georgiev@yahoo.com или направо да си изпратите CV - както предпочитате :-).

Успех с изпитите

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2009, 15:45 
В началото бе словото

еее,аз не мога да претендирам ,че знам чешки,но ако ме приемат Славянска филология и почна да го уча сериозно ,тогава може и да кандидатствам за работа :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Изпитът по Английски език в СУ

[ Отиди на страница: 1 ... 7, 8, 9 ]

в КСК 2004-05-06

Maichka

134

21109

16 Авг 2005, 05:54

Maichka Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Изпитът по испански език

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2007-08

Ivette

29

2547

04 Авг 2007, 17:42

frutini Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Интересно предложение с ЧЕШКИ език за град София

в Работа, стаж и кариера

Donika Hristova

0

866

07 Апр 2010, 12:04

Donika Hristova Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Чешки език в София - къде?

в ФСлФ

Търговецът на кристал

9

1003

11 Сеп 2012, 19:49

Ер Малка Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Чешки език

в ФСлФ

Sussel

11

1844

27 Юли 2012, 13:59