Дата и час: 18 Яну 2026, 21:10

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ТУ или СУ? Help!
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 14:23 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте на всички!
Приеха ме в Техническия университет " Комуникационна,компютърна и електронна техника" и сега чакам класирането в СУ за софтуерен инженер. Според вас кое е по добре от тези две специалности? Моля пишете ,защото съм много обаркана :lol: :lol: :lol: :lol: И някой може ли да ми каже каква е разликата между софтуерен инженер и кст то? Също вярно ли е че ако завърша СУ излизам степен - бакалавар, а техническия университет - Инженер .

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ТУ или СУ? Help!
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 14:27 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Бях на рожден ден на един приятел преди 2-3 дена.Той учи в ТУ София и приказвах с него и с един негов колега...по това , което чух......да ти кажа - СУ ! :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 14:32 
В началото бе словото
Аватар

happyswift написа:
Бях на рожден ден на един приятел преди 2-3 дена.Той учи в ТУ София и приказвах с него и с един негов колега...по това , което чух......да ти кажа - СУ ! :lol:

Много ми помогна :lol: Т.е много се учи в Техн ли? Той същата специалност ли е? А за софтуерното инженерство как е там?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 14:51 
От дъжд на вятър
Аватар

Прочети тук и сама си прецени:
Софтуерно инженерство СУ
КСТ ТУ
По мое мнение по тази специалност по-компетентно образование можеш да получиш в специализиран университет, но все пак не съм запозната и не мога да твърдя нищо :D

http://www.facebook.com/Ralie

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 15:00 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
Ако е техническа специалност -ТУ. Но там е много трудно ;). Както и в СУ, разбира се.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 15:11 
В началото бе словото
Аватар

ROKFELER написа:
Как в ТУ няма да им е трудно като всички влезли са или с оценката от матурата,или от теста,който е 1000 пъти по-лесен от изпита в СУ.Хората в СУ са много по-подбрани. :wink: :wink: :wink:

Само да спомена че и в СУ се влиза с матурата точно тази специалност Софтуерно инженерство както и много други специалности. Да в СУ е по труден теста но за сметка на това после и с 3 ки влизат :lol:
Да уточня че кандидатвствам с изпит и матура.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 15:13 
В началото бе словото
Аватар

allshallperish написа:
Ако е техническа специалност -ТУ. Но там е много трудно ;). Както и в СУ, разбира се.

Да техническа е специалността.Бих искала да пишат компетентни хора който учат Софтуерно инженерство. Благодаря

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 15:23 
Драска само дивани
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
N_I_K_I_T_A_ написа:
allshallperish написа:

Да техническа е специалността.Бих искала да пишат компетентни хора който учат Софтуерно инженерство. Благодаря

Пратих ти ЛС, накратко,ако и някой друг с еинтересува - лично според моите наблюдения СИ е анализаторска/шефска/консултантска специалност, която подготвя кадри, способни да анализират съществуващи системи, да интегрират нови системи с тях, да комуникират с клиенти и така нататък. Почти съм сигурнам че се въртят околко създаване и интегриране на т.нар. информационни системи - базата + потребителския интерфейс на някаква система.
Ще се радвам, ако някой от СИ наистина се включи и сподели личин опит. За съжаление съм забелязала, че студентите от ФМИ не се застояват в тоя форум, да не казвам че в огромната си част дори не подозират, че съществува. :)
В ТУ нещата слизат на доста по-техническо ниво.

От друга страна, във ФМИ винаги можеш да запишеш каквито си искаш изборни (е в рамките на разрешеното, но изборът е наистина ОГРОМЕН) и сам да си оформиш профила, на базата на изборните, които си защитил.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 17:23 
Пишете, о, братя

И кое му е ясното СУ? Ще избере СУ, ако не и се учи много, защото в ТУ им скъсват гъзовете.......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 17:35 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
Mortuary написа:
В СУ като че ли ги жалят, па ти. :brilsmurf:

В СУ едва ли ги карат да правят по всеки предмет малоумни протоколи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 19:09 
Rambozo the clown
Аватар

Ако искаш да си програмист-СУ.Ако искаш да станеш компютърен специалист -ТУ.Не вярвам в софийския да се занимават много с хардуер.Иначе при нас ако си интелигентен и си разбираш нещата минаваш.Аз съм тъй да се каже от братския факултет на ФКТТ - ФТК,изпитите са същите,с малко напъване и разбиране всичко става.Там програмирането им е по-друго,но един колега от работата е там и каза че е нямал никакви проблеми.Имай предвид обаче че ако идваш от някоя хуманитарна гимназия и си идваш с матурата ще ти е трудно и по общите предмети,а малко хора успяват за кратките часове да научат що е то проектиране,програмиране и други такива.За предметите във втори курс знам само едно - теоретичната електротехника е дупене.Така че си прецени приоритетите,в техническия ако знаеш защо си там не е трудно,но ако се чудиш чий го дириш става лошо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 10:34 
Europa League
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
В МЕИ момичето взема мис Вселена от раз.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 12:44 
Пишете, о, братя

Ти сигурна ли си, че споменатите учебни дисциплини се доближават изцяло до това което искаш? :( :( :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 12:56 
Драска само дивани
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
deichevster написа:
Ако искаш да си програмист-СУ.Ако искаш да станеш компютърен специалист -ТУ.Не вярвам в софийския да се занимават много с хардуер.Иначе при нас ако си интелигентен и си разбираш нещата минаваш.Аз съм тъй да се каже от братския факултет на ФКТТ - ФТК,изпитите са същите,с малко напъване и разбиране всичко става.Там програмирането им е по-друго,но един колега от работата е там и каза че е нямал никакви проблеми.Имай предвид обаче че ако идваш от някоя хуманитарна гимназия и си идваш с матурата ще ти е трудно и по общите предмети,а малко хора успяват за кратките часове да научат що е то проектиране,програмиране и други такива.За предметите във втори курс знам само едно - теоретичната електротехника е дупене.Така че си прецени приоритетите,в техническия ако знаеш защо си там не е трудно,но ако се чудиш чий го дириш става лошо.

Дилемата е интересна, но според мен дори не е от такова голямо значение.
и от СУ и от ТУ можеш да излезеш с диплома и да не те научат да не пишеш функции с имена "аббб". Най-тъпото е, че ти ще отидеш в някоя фирма, и ще пишеш егаси и некачествения код, някой ще върви след теб и ще го оправя, но ти ще се задържиш с години там. Тук, естетсвено под "ти" не визирам никой тук, но не е като да си го измислям.
Искам само да кажа, че критерия "и някой си си работи и не му е проблем" сам по себе си не е издържан.
Има хора, инженери в ТУ, които не знаят какво е полиморфизъм.

Силата на ФМИ е жестоката теоретична подготовка. Излязъл от ФМИ ти не само че знаеш що е Краен детерминиран автомат, ами и можеш да му направиш имплементации на 4 програмни парадигми. И знаеш и кога ще ти с еналожи да го ползваш, кога ще ти усложни живота без да ти помага след това, и кога си струва да се мъчиш с него, ама веднъж подкараш ли го - ще е песен.

Ще те научат, че код не се пише само "сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....

Изобщо, който си мисли, че ФМИ е гол прах в очите..... ми хубаво, да не влиза там. :) За всеки влак си има пътници.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 13:20 
Shall we shag now, or shag later?
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
Доколко то знам "Комуникационна,компютърна и електронна техника" е различно от КСТ(Компютърни системи и технологии). Двата университета са доста различни от това, което съм чувал. ТУ е повече ориентиран към хардуерната специализация и езиците, които се учат са или Паскал или С, защото преподавателите не са учили по-нови езици. Ако влезеш в СУ ще се запознаеш с С++ или Java, ще те подготвят по-добре за софтуерен разработчик и ръководител на проекти. Къде да влезеш зависи от това каква искаш да излезеш. Помисли малко какво искаш да работиш като завършиш-програмист или компютърен специалист.

П.П. Не че не е възможно да имаш възможност да работиш и двете след завършване на единия университет, но подготовката ще е насочена предимно към едно от двете.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща