Първото нещо, което правя когато ходя по интервюта за работа, е да поставя въпроса с ученето. Вярно че аз уча задочно, което е плюс за работодателя, но пък два пъти в годината не ходя на работа поне за 3 седмици... съвсем отделно че си имам изпити и т.н. Ако почнат едва ли не от първата среща, когато се очаква че ще се опитат да ти направят добро впечатление, да обясняват "това и онова" и да почнат да ти увъртат по този въпрос - няма смисъл да се захващаш (ако след това ще искаш да ти зачитат правата). Аз лично още в началото си казвам, че на този етап обучението ми е най-важно за мен и ако в някакъв момент работата (или работодателя, както е в повечето случаи) започне да ми пречи, няма да се поколебая да напусна. При тази жестока конкуренция на пазара на труда, не се плаша, че ще остана без работа - работа колкото искаш. Така че работодателят е този, който би трябвало да прави всичко възможно да задържи персонала си. На предишната ми работа, управителката ми няколко пъти се опита да ми пробута номера от сорта на "всички сте студенти, всеки има изпити" и подобни простотии, но като и казах, че ще напусна или пък че ако не ме пусне в отпуск, така или иначе няма да отида на работа, веднага омекна и се съгласи на каквото кажа. На настоящата ми работа поне имам късмет, че в това отношение никой не ми създава проблеми - даже напротив - винаги ме подкрепят, когато става дума за обучението. В крайна сметка зависи на какъв човек ще попаднеш...