Касиопея написа:
Той си представя пътя от неговото жилище до училището, който отлично познава. По пътят той си е избрал места, на които "закача" думите, които сме му казали. И когато трябва да си спомни кои думи сме му казали, той си представя, че изминава пътя и вижда вече "закачените " там думи. Естествено, местата, на които "закача" думи са винаги едни и същи-само предметите са различни. Учителят каза, че можел да запомни и 60 думи в последователност и то от първия път, но не сме го пробвали

Това съм го чувала и във вариант със стотици думи, трябва да го пробвам някой път. Предполагам, че ще ги докарам до поне 30 и аз - като се има предвид колко е дълъг пътя ми до факултета и колко пъти съм го минавала пеша...

На следващата форумна може да се пробваме.
Иначе аз си разказвах уроците на баба, когато бях в основното училище. Миличката, преживя образованието си от 1-8 клас наново с мене. В първи курс си разказвах темите по социология на майка ми, но сега като цяло по-рядко го практикувам тоя номер. Усещам обаче, че като наближат държавните изпити, бая народ около мен ще получи насила известни социологически знания.

Но така е - като е доказано, че работи...
А, и още нещо което НЕ работи при мен - подчертаването. Просто няма шанс да запомня каквото и да било, понеже акълът ми е в самия процес на подчертаване. Пък ако е с цел да си отсея ключовите неща, то по-добре да си ги извадя на лист. Много писане, много нещо, индийд. Но категорично смятам, че това не е зубрене. Имах отличен пример за зубър в класа си едно време - изпитват я по някакъв разказвателен предмет, тя си говори всичко наизуст. Ако преподавателят я прекъсне за малко, тя почваше отначало, просто не можеше да продължи оттам, докъдето е стигнала.
Просто не разбирам как някой би имал нервите да чете урок по биология, да речем, докато го наизусти. Толкова ужасна работа... Аз не можех да се насиля да ги повторя, камо ли да ги зазубрям. Специално от биологията днес май помня само цикъла на Кребс и толкова. А, и зелените еуглени ги помня, защото един съученик се беше хванал на бас с едни други, че като го изпитат, ще почне да говори за зелени еуглени и червени бабички. Спечели баса, но си изпроси изгонване от часа, щото даскалицата реши, че й се подиграва.