Колеги, днес бях на последната ни лекция за следването. Доцентката ни пита - "радвате ли се или ви е тъжно? Ние като завършвахме ни беше мъчно."
Отклик от иначе не препълнената зала (9 човека) за такова събитие - механиката наистина ще е мъчна.
Шегата настрана, но наистина мнението на повечето (да не кажа всички) беше изпълнено с позитивизъм относно бъдещето завършване. Дори и аз подкрепям тази теза - "веднъж да се завърши - ураааааа" както малките деца се радват пред лятна ваканция. Откровено казано, след унито предстои точната противоположност на ваканцията, но да спра с размислите за живота.
Обобщение на видовете лекции на които съм присъствал през годините
- чудесна лекция без да записваш нищо, схващаш на момента (това бяха информатичните дисциплини)
- стойностна лекция на висок академичен език, от която след това като седнеш научаваш всичко (математическите дисциплини)
- лекция базирана повече на дискусия, а теоретичните обосновки на последните - всеки си чете книжката за лека нощ
- лекция, в която диктовката заема голяма част, но се дават показателни примери, за това какво е в действителност (методиките по математика)
- лекция с разхвърлени по дъската драсканици, кандидатстващи за графити проект, в която аудиторията хваща оттук-оттам, а какво става в действителност... подробност... нали преподавателя си ги знае нещата (през сесията имам изпит точно по такъв предмет)
- лекция само с диктовка (при нас имаше само един такъв случай - психологията)
Ето видовете упражнения:
- асистентът решава задачи, като не смята за нужно да обясни откъде идват нещата (на тъп език би изглеждало ето така - лекция номер 15, ред 6-ти, 5 знак след запетайката)
- асистентът обяснява перфектно задачите, след което само "минаване" за устен става с минумум подготовка
- асистентът оставя аудиторията да реши задачите, след което се коментират решенията
- дискусия със случки от реалния живот с теоретична обосновка последните лекции, да речем
- асистентът вика, псува, ругае, избива комплекси и не се прави нищо друго, освен да участваш в цирка му (един такъв случай имахме, не 100-200 човека, а хиляди са й чакали скръбната вест на вратата на факултета, към днешна дата 21.01.2009 - жива е)
Ами общо взето това е, вече не чакайте от мен да коментирам лекции.
Пожелавам на всички колеги четвъртокурсници навременно завършване!