Halef написа:
Защото тези религии (става въпрос за юдаизма и християнството, които също са от Аллах) в днешно време не са във вида, който Всемилостивия ги даде на хората, чрез неговите пратеници, а и човек има намеса в тях.
Затова ислям значи покорство, защото мюсюлманите служат на Господ така, както Той им е заповядал, а не както му кефне на човека.
не можах да се сдържа повече да не се намеся... Халеф, казваш много верни неща, не че съм голям специалист по религиите, но се съгласявам отчасти с теб. сега, предполагам това, че си мюсюлманин, ако наистина си такъв, обяснява пристрастието ти, но позволи ми някои дребни корекции:
1. в чисто исторически план ислямът, подобно на християнството произлиза от юдаизма, така че трите религии страдат от общи пороци и предразсъдъци, така както и в много отношения си приличат в положителна насока разбира се. но да твърдиш, че исляма е от бога, а другите две религии - от хората... малко наивно звучи... мохамед може да е бил велик човек, но също е бил човек, несъмнено е вложил нещо от себе си. също така исторически факт е че много от забраните в Корана, като например тази да се яде свинско, се дължат на определени исторически събития...
2. за покорството и тълкуването на религията- съжалявам но съвсем пък не съм съгласна. тълкуването, което църквата, по-конкретно католическата такава, е давала на християнството е било действително много ограничено и крайно на моменти, обслужвало е интересите на определени социални кръгове, това е вярно. но от една страна това е до голяма степен преодоляно още в Средновековието с края на светата инквизиция, и от друга, православието е доста по-толерантно към човешкия дух и мислене веоризповедание, не го сравнявай с крайностите на католицизма. колкото до това как служели мюсюлманите на Бог - само не говори, че го правели както той им бил заповядал, защото ще навлезем в крайно болезнената тема за фанатиците, които доколкото ми е известно не са християни, а точно мюсюлмани, убедени, че като избият маса народ ще отидат в рая, защото Аллах бил казал, че това е праведно. това според теб правилна интерпретация ли е?!? съгласна съм, че исляма като идея може да е толерантра религия, но както всяка религия и той дава доста възможности за интерпретиране, особено от по крайно настроени хора...
ами това исках да кажа, интересни са ми постовете ти, и не влагам никакви лоши чувства, айде със здраве

!