Дата и час: 18 Яну 2026, 21:10

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Одобрявате ли този похват на преподаване
Да 9%  9%  [ 7 ]
Не 91%  91%  [ 67 ]
Общо гласове : 74
Автор Съобщение
 Заглавие: Диктовка вместо лекция?
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 09:51 
SentineL
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
Понеже съм напълно против диктуването по време на лекция и бягането от отговаряне на въпроси от страна на някои преподаватели искам да се уверя, че не съм сам в тези свои възгледи. Според мен всякакъв род на диктуване, освен в моменти, в които то не може да се избегне, е бягане от същността на преподаване на материала и отключване на зубърските способности на студентите. Аз твърдя, че и сам бих могъл да издиктувам написаните лекции на някои преподаватели и по този начин съвсем спокойно да заема мястото им. Но не е това начинът. Учебните материали трябва да бъдат предварително предоставяни на студентите, а по време на лекциите те да се разказват и обясняват, НЕ ДА СЕ ДИКТУВАТ. Все пак сме в университета, за да учим и да се научим да мислим, а не да тренираме скоростно писане и да учим неща, които не разбираме.
И още нещо - изключително много се "кефя", когато след 10 мин изтощителен маратон от бързо писане преподавателят попита "Разбрахте ли го?". Ама разбира се, кога да успея да го запиша, кога да го разбера...
Какво мислите по въпроса? Според мен това е недопустимо. :evil:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...

Последна промяна camel на 16 Яну 2009, 11:31, променена общо 2 пъти

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Диктовка вместо лекция?
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 11:17 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Напълно съм съгласен :) А направило ли ти в впечетление че после тези лекции не можеш да ги намериш в който и да е учебник ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 15:38 
SentineL
Аватар

Интересно ми е кой е гласувал с "да" и защо. :shock: И като заговорихме за учебници, според мен студентите нямат учебници (освен по някои строго специализирани специалности, защото учебник означава книга, съдържаща утвърдено знание, а в повечето предмети, които изучаваме, утвърденото знание липсва. :wink:

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 19:12 
Бостънски адвокат
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
До някъде мога да се съглася с казаното , НО идеята поне според мен е че се разчита на самоподготовката на студента.Освен това 300 човека в 272 , ако има 50 които не са разбрали нещо ( а неминуемо ще има ) - всеки по 1 въпрос в рамките на 1 минута да зададе това означава лекция не 2 часа ,а 5-6.Освен това ако се замислим какво означава lectio (четене) , ще разберем че явно това е същността на лекцията.В нея ти дават или основни моменти ,или специфични неща , които ги няма другаде.
За така наречените книги(учебници) - на мен лично част от тях не ми допадат поради простичкия факт ,че някои от тях са на високо академично ниво , което за студента който в момента попада например в сложния свят на правото може да му звучат много странно и неразбираемо.Или другото нещо когато някой учебник(книга) - по скоро професор - реши да изпревари колегите си и да пише неща които предстоят да се учат , но се изискват за съответния изпит.
Все пак ,бих предложил в анкетата да се сложи и някакво мнение - което от една страна подкрепя идеята , а от друга не.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 19:18 
Proud and Noble Man
Аватар

Advocate написа:
сложния свят на правото

:lol: :lol: :lol: Класа! :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 20:38 
Да живей словото
Аватар

Този процес на диктовка е абсурден... В един нормален университет се предлагат учебни материали, които включват цялото съдържание на курса, а т.нар. "лекции" протичат под формата на дискусии. Това принципно е нещо, което при нас упражненията би трябвало да компенсират (само дето често остава на ниво "би трябвало"). Само че при нас се получава едно непрестанно препускане през материала, за да се преподадат възможно повече теми... В същото време често се получава комичната ситуация, че лекторите четат собствените си учебници на занятията. Ако това е с цел да се спестят средствата на студентите, добре, но лично за себе си мога да кажа, че с купищата монографии и учебници, които си купих и прочетох (и чета), съм се подготвил доста по-качествено, отколкото ако бях киснал на всяка лекция в опит да запиша всичко, което се продиктува, без реално да мога да го осмисля в момента на прочитането му... Така че - твърдо против този метод на преподаване.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2009, 13:51 
Вазов
Аватар

Boromir написа:
Advocate написа:
сложния свят на правото

:lol: :lol: :lol: Класа! :lol: :lol:

:salute: :salute: :cheers: :cheers: :lol: :lol: :lol: това наистина разцепи мрака

бтв ярък пример са лекциите на доц. Пенов, който е един от много стойностните преподаватели и от когото може да се научи немалко, бива принуден от масата пикльовци (незнаещи къде е библиотеката на ЮФ) да чете лекциите си...като иронията е, че същите тези пикльовци го боготворят за това!!!... после "държавата, университета, полицайте и знам ли какво още ни виновни!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2009, 14:12 
SentineL
Аватар

Advocate написа:
До някъде мога да се съглася с казаното , НО идеята поне според мен е че се разчита на самоподготовката на студента.Освен това 300 човека в 272 , ако има 50 които не са разбрали нещо ( а неминуемо ще има ) - всеки по 1 въпрос в рамките на 1 минута да зададе това означава лекция не 2 часа ,а 5-6

Това не е оправдание за диктуването на материала. Това по - скоро е знак, че нещо куца в уредбата на специалност "право" и нещо несъмнено трябва да се промени, за да се преодолее този проблем.

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2009, 14:25 
Вазов
Аватар

camel написа:
Advocate написа:
До някъде мога да се съглася с казаното , НО идеята поне според мен е че се разчита на самоподготовката на студента.Освен това 300 човека в 272 , ако има 50 които не са разбрали нещо ( а неминуемо ще има ) - всеки по 1 въпрос в рамките на 1 минута да зададе това означава лекция не 2 часа ,а 5-6

Това не е оправдание за диктуването на материала. Това по - скоро е знак, че нещо куца в уредбата на специалност "право" и нещо несъмнено трябва да се промени, за да се преодолее този проблем.

от тази година има нова политика-проф. Тенчо Дундов(декан на ЮФ) затЯгна дисциплината!!!! резултатът е нулев няма и как да е друг!!!! ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТЕГНЕ ПРИЕМА!!!! положителното е, че всички лумпени са струпани на едно място и така се дава възможност за спокойното развитие на останалите факултети!!! :salute: :salute: :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2009, 14:28 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Аз лично се кефя на преподаватели, които не четат от никъде, а си знаят материята и си я казват. И я примесват с историики, с анекдоти, с откачени примери... - такива преподаватели в ЮФ има много, малцина ги мързи да обясняват "на живо" и четат от учебника, който са написали...

Да не говорим, че има и упражнения, на които - поне моите асистенти си обясняват добре, което не сме разбрали. Там си задавам въпросите, примерно по Конст. Право, няма защо да занимавам Близнашки с нещо, което ми е хрумнало, като човека сигурно е мислил над него още преди 10 години... но пък си има ас. Белов, на който му е интересно да разсъждава тепърва...

Не мисля, че това с диктуването е разпространено и е голям проблем...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2009, 11:36 
Бостънски адвокат
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
@Boromir
Като си чета пост-а си задавам въпроса какво ли не прави алкохола с човека :) Все пак е хубаво да се посмеем :)
@Camel
Цитираният фрагмент , наистина не оправдава диктуването , но все пак ако погледнеш малко по нагоре ще видиш че казваш : "Понеже съм напълно против диктуването по време на лекция и бягането от отговаряне на въпроси от страна на някои преподаватели " - за това и аз отговарям че поне за мен е невъзможно всеки да си задава въпроси просто така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 00:04 
Master Of Puppets
Аватар

*Raya_Alexandra: От какви съображения тази тема е публикувана в подфорума на ЮФ? Премествам я в Раздел Студенти, защото според мен се отнася до всички студенти, а не само до колегите от ЮФ.

And it's not my last life at all...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 00:20 
Легендарен флуудър

Хм, при съществуването на системата лекции-упражнения изглежда нормално лекцията да се чете/изнася, а на упражнението да се дискутират спорни моменти. В ИФ не мога да се сетя някой да си диктува лекциите... Най-полезни изглеждат спецкурсовете, където са практическите занимания с изследователски или поне специфични проблеми...
А как ли прави с някакъв напълно нов курс, който досега не е четен и по който няма достъпна литература? :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 00:29 
SentineL
Аватар

Joker написа:

А как ли прави с някакъв напълно нов курс, който досега не е четен и по който няма достъпна литература? :?

Материалът, който подлежи на диктуване се дава на студентите за копиране в началото/ средата/ края на семестъра, а по време на лекциите той се преподава на разбираем език, а не се диктува. Лесно е и много преподаватели го правят не защото не могат да го издиктуват, а защото не това е целта на лекцията. :wink:

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 01:02 
Легендарен флуудър

Това е ясно, но как да задаваш въпроси и да дискутираш, когато не си си изчел рийдъра и не знаеш за какво става дума? Въпросите често са по-трудни от отговорите, както знаеш... Те показват едно по-високо ниво на възприемане на материята... Уф, как го казах... :|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща