SystemSmells написа:
Питам се кога най-после ще се сетят дУпетатите, а и някои от университетските ръководства трябва да започнат някакви действия.
Много отдавна са се сетили! Проблемът е другаде. Защо му е на някой да променя задоволяващото го статукво? Защо му е да се обръща срещу системата, след като тя все още крета и го храни? Защо му е да си създава излишни главоболия?
Това е проблема, а не това, че не са се сетили за промяна!
Въпрос на време е младежите да поемат по-голяма инициатива! Как ли?
Като използват всички позволени от закона форми на организация и обединение, където да структурират предложенията си за реформа в образователната система и в последствие ги поднесат на когото трябва
Ако си мислите, че не съм прав, то изречението, което съм цитирал се отнася и до нас, а не само до замесените в статуквото! А и по принцип и ние сме част от статуквото! Да виждаме проблема и да не правим нищо, е проява на безразличие!
SystemSmells написа:
Събудетете се!
Вече 15 години не е "Тошово време" и като завърши някой вишето си образование не го назначават директно на работа по специалността, а този завършил студент увисва на пазара за работа.
Все си мисля, че в условия на пазарна икономика никога съотношението завършили/наети на работа не би могло да е 1 към 1. (мое мнение)
Докато, виж, при плановото управление е било иначе!
SystemSmells написа:
... някой Ректор, Декан или от Учебен отдел или който и да е от университетското ръководство случайно да чете обявите за работа по-редовно? ...А как тогава господа ще ни подготвите за този пазар като вие даже не го познавате? Пълна пародия.
Дали четенето на обявите за работа ще е достатъчно?
По-скоро бихме могли да се поучим от примера на Техническия университет: идват работодателите и казват - в следващите 15 години ще ни трябват 10 000 специалиста по....
Но от друга страна пазарната икономика не е напълно предвидима!
Плюс това човек не е вещ! Поне аз не се смятам за вещ, която може да бъде оформена по желание на работодател, който идва и си дава поръчката за 15 000 работни ръце, които един университет трябва да му набави в близките години!
SystemSmells написа:
Случайно да сте видяли някъде обява в която да пише: Търсим да наемем служител, който е завършил специалност "счетоводство" или "история" или "математика" или каквото се сетите.
Аз съм виждал такива обяви! Тук сме малко повъхностни в разсъжденията си. Нали се сещаш, че ако аз и ти сме поканени на интервю за работа и аз съм магистър по Право, а ти по Политология, решаващ фактор няма да бъде специалността, която сме завършили, а качествата, които сме усвоили и притежаваме!?
Но донякъде разбирам недоволството ти. И пак отбелязвам, че не сме вещи, на които да пише "ИСТОРИЯ" ; "ПРАВО" ; "ПОЛИТОЛОГИЯ" ; "ФИЛОЛОГИЯ"....
SystemSmells написа:
Защо навсякъде пише завършил Више образование или пък инжинер? Ама чакай малко какво ще прави един инжинер по ядрена и топлоенергетика в завод за магнитни глави? НЕ, Не парадоксът е пълен.
Нали не мислиш, че работодателите са толкова наивни?
SystemSmells написа:
Не мислите ли, че трябва човек като влезне да учи нещо да се подготви и за истинския живот и да учи неща които наистина ще му послужат за в бъдеще, а не както е в момента да се слагат какви ли не предмети на какви ли не специалности само и само да се запълва хорариума.
Тук подкрепям напълно мнението

Учебните планове в някой специалности съдържат ненужни дисциплини. Кой съм аз, че да казвам кои дисциплини са нужни

ще ме попитате веднага. Аз съм студентът, който ще учи по тези дисциплини и чието бъдеще зависи от тях. Така че, ако някой Ви спре с този аргумент - "кой си ти" - спокойно му отговорете това
Чували ли сте за
[b]Факултетен съвет или за Академически съвет?Във всеки един факултет един път месечно заседава
Факултетният съвет. Достъпът за студенти е свободен
Какво се прави на този Факултетен съвет - Това е мястото, където се предлагат и гласуват учебните планове и програми. Т.е., ако учите нещо смислено или безсмислено, трябва да знаете, че то е гласувано и прието на този Факултетен съвет. Да речем от 40 души на този факултетен съвет, 2 или 3-ма студенти имат право на глас в него. И най-малкото, ако не право на глас, то те имат право да станат и да се изкажат по каквото си поискат. Понякога учебните планове са претрупани защото даден доцент или професор си е уредил да чете повече лекции, съответно за повече пари или за да добие професура например
Така че Ви съветвам да се поинтересувате и да участвате във вашите факултетни съвети.
Знаете как да ме намерите, ако проявявате интерес или ако имате трудности с ориентацията! Ще Ви насоча с удоволствие към Вашия Факултетен съвет
Т.е., ако се оплаквате защо учите това или това, си е лично Ваш проблем
Казах Ви начина. Станете част от случващото се
Ходете на Факултетен съвет. Ако никой не го прави, а само се чуди по форумите и сред приятели защо нещата не вървят, то това си е напълно Ваш проблем. Проявете инициативност и се интересувайте от нещата, от които зависи бъдещето ВИ
SystemSmells написа:
Би трябвало да се обърне и голямо внимание на практическите занятия и стажовете.
Защо повечето търсят стаж?
Защото работодателите са наясно, че един току що завършил студент си няма и на понятие от каквато и да било работа и за каквото и да било той пак трябва да минава някакъв период на обучение и за да не се налага да обучават нови кадри фирмата предпочита да наеме някой с опит в областта.
Съгласен съм с мнението за стажа!
Трябва да се набляга колкото се може повече на практическите занятия и упражнения!
Да се намали теорията в учебните плканове, а който иска да знае повече теория ще бъде насочван към определена библиография. Но по време на пребиваването ни в университета трябва да си извоюваме правото за повече упражнения, отколкото лекции!
SystemSmells написа:
Просто се питам за какво ги избираме тези хора които ни представляват в парламента? За какво има въобще университетски ръководства?
Колега/и,
проявявате типично грешното мислене
Така мисли човек, който е безсилен да се справи с проблемите си и на останалите!
Виновните са в парламента. Виновните не сме ние!
Ако продължаваме в същия дух - промяна няма да има. Да си припомним какво е казал Хегел :
"Един народ получава такива управляващи, каквито заслужава

"
Т.е., казах Ви как ще станат нещата.
Където и каквото не Ви харесва отивате на Факултетен съвет и повдигате въпроса.
Там се решават важни неща и е време студентите да започнат да ходят!
Време е СТУДЕНТСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ да се осъзнае!
Като част от това самоуправление, мога да потвърдя, че съвсем малка част от студентите проявяват интерес към процесите, на което се дължи и упадъкът в Българското висше образование!
Не ми вярвате, нали? Както искате! Аз предлагам, но не мога да Ви хвана за ръка и да Ви кажа какво да правите! Мога да повлияя на себе си и на малка част около себе си. От Вас зависи
Ако не сте осъзнали, че студентите сами трябва да мислят за бъдещето си и сами трябва да отстояват интересите си, то време е да го направите
Под ръчичка и на Факултетен съвет като за начало!
Ако не Ви харесва идеята, то продължавайте да негодувате!
SystemSmells написа:
Тъжно ми е, че младите напускат страната, защото ние сме тези, които можем да я оправим?
Бих те перефразирал така:
"Тъжно е да гледаме как младите стоят безучастно и не се интересуват от собственото си бъдеще"
Но ще се възползвам от нотката оптимизъм, която долавям в мнението ти!
Точно НИЕ сме тези, които могат да променят нещо. Но дали с този текст ще успея да убедя някой, че трябва да се включи в политиката на факултета и университета, е друг въпрос.
Отделих 1 час за да го напиша! Надявам се да го е прочел поне един човек и да се поинтересува поне на локално ниво, на факултетно ниво от образователната система и да се включи в ставащото!
SystemSmells написа:
Писна ми да гледам празни парламентарни зали и е крайно време всички да се замислят с този си начин на работа дали след 10-20 години ще има кого да управляват?
Разбира се и те имат вина, но нека първо да видим какво можем да направим ние самите и тогава да търсим вината в другиго!
Колеги, успех!
Поинтересувайте се наистина от случващото се около Вас!
Има много начини да се повлияе на системата, стига да има желаещи.