alter ego написа:
Всъщност, какво каза?

Да го нарисувам ли?
Dr Dulcamara написа:
ники написа:
... Като цяло всичките тия изброени неща са следствие от манталитета и същността на студента, а не причина за тях...
...А на всичкото отгоре българският студент, който бил емигрирал в чужбина, си е бетер този, който си е останал у нас...
Срещал съм много студенти: от моя факултет, от други факултети, а дори и от други университети. Тези, които познавам по-отблизо, нямат почти нищо общо с описаното в първите две статии. Студенти, разбира се, има всякакви, но са важни преобладаващата част и най-добрите, а не обратното. За тях би трябвало да се пише.
Не разбирам, какво лошото има в това да се завърши тук бакалавърска степен и да се продължи с магистратура или с докторантура в чужбина. Ако след това тези хора не се върнат обратно в България, не са виновни те или университетът. На друго място е причината.
Каквото и да си говорим и както и да го въртим повечето студенти са от типа, описан в статията. Като цяло причината, според мен, е, че се приемат твърде много студенти, но това е извън темата.
Dr Dulcamara написа:
ники написа:
...А пък университета ни не заслужава защитата на Dr Dulcamara, за която той всъщност само е загатнал в поста си. СУ е университет с остаряла база, методи на обучение и най-вече виждания за своите функции като такъв...
...десетки преподаватели, гледащи сериозно на работата си - преподавателска и изследователска, изнесени стотици интересни и задълбочени лекции, проведени стотици семинарни занятия и ... стотици студенти,
извлекли полза от тях, отделящи за обучението си по-голямата част от денонощието. Естествено е и да се забавляват.
Що се отнася до материалната база, имаме си и тук "трески за дялане". Но университетът не е фабрика за ... нови материални неща. И какво означава остаряла? Спрямо кое? Спрямо кои други университети? В сравнение с тези, които не притежават почти нищо друго освен лъскавите си нови компютри ли?
Подобен въпрос бих задал и по отношение на "методите на обучение", а за "функциите" просто недоумявам.
Не твърдя, че всичко в университета е лошо, напротив. И сега ще отговря едно по едно:
Преподаватели има всякакви - както добри така и слаби (говоря от моя вероятно чисто субективна) гледна точка. Изследователската дейност, изобщо научната дейност като цяло е нещо много хубаво (майка ми също е преподавател и понякога го виждам от първа ръка почти), интересните лекции и упражнения също са нещо положително. Все ми се струва обаче, че подготовката на студентите трябва да е малко или много приоритет. Мнение мога да споделя единствено за моята специалност, но тя е и доста добър пример всъщност. Подготовката, която ми дава университетът, е
изключително недостатъчна за моята професионална реализация и това го разбрах едва когато започнах работа. Обученето е ориентирано основно, ако не и напълно към теория.
За базата няма какво да говорим. Мен ме е гнус дори кафе да си взема, тъй като смрадта от тоалетните стига до кафе машините, камо ли пък да вляза да се изпикая. Имаме големи плазми в коридорите, по които никога не върви нищо, също така прилично наредена подова настилка беше сменена, за да изглежда сега точно по същия начин, но не може в 272 аудитория да се оправи един ред седалки, който стои под ъгъл 30 градуса. Самите пейки пък са по-трагични от тези, които видях лятото в една възстановка на Априловата гимназия в Габрово. В повечето стаи не мога да си позвам лаптопа, тъй като няма контакт... В някои от стаите няма дори бяла дъска, а там където има никой не си прави труда да изтрие това, което е написано с изтриваем маркер и след време ефектът е същия като от перманентен. За проектори и стени да не говорим. В администрацията лелки ме записват в някаква грамадна книга, която сигурна е там от 19 век. Малкият ми племеник, 6-годишен, се справя с използването на елементарни бази данни, но в отдел студенти трябва да се записваме в книги от Хари Потър. За услугите, които се предлагат в интернет пък положението е същото. Когато някой ми иска академична справка, не мога да му покажа СУСИ, тъй като в него ми няма половината оценки. Няма място в сайта, където да се известява за всякаква информация от преподавателите относни лекции, изпити и т.н. Тази информация достига до мен, ако изобщо достигне, от колеги. на които са предали други колеги.
Под методи на обучение разбирам точно начинът, по който се преподава само теория. За 4 години в уж най-добрия юридически факултет в България аз не съм видял една искова молба дори. А за функцията го казах - университетът не полага почти никакви усилия за професионлната реализация на студентите си. Връзка с бизнеса на практика не съществува.
Наблюдения върху други университети почти нямам. Присъствал съм само малко в НБУ, който в много отношения е доста пред нашия университет. Всъщност доста наблюдения имам и въртху ТУ, където доста работи са направени значително по-добре.