Дата и час: 19 Яну 2026, 08:51

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Държавен изпит- Биотехнологии
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2007, 21:28 
Il Capitano

Благодарил (а): 0 пъти.
Държавният наближава и нека колегите споделят какви са били темите миналите години. За миналата година знам,че са били:
Обща част:
1.Белтъци. Третична структура.Структурни мотиви на белтъците. Доменна организация, примери и значиние. Междумолекулярно разпознаване: мотиви, осигуряващи междумолекулярно разпознаване. Примери.Четвъртична структура. Изопротеини.
2.Метаболизъм на въглехидратите. Ферментации.Природа и механизъм на ферментациите-обща схема. Основни типове. Млечнокисела ферментация. Същност. Типове. Масленокисела ферментация. Същност. Варианти. Алкохолна ферментация.Същност.

Специална част:
1.Хранене при МО. Хранителни среди за култивиране на биопродуценти. Основни компоненти и характеристика на основните хранителни среди.
2.Антибиотици-класификация. Регулация синтеза на антибиотици. Пеницилин. Структура и свойства. Механизъм на биосинтез. Получаване на бензилпеницилин, свойства и приложение. Полусинтетични пеницилинови антибиотици.
Така,че нека колегите споделят малко инфо.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2007, 22:48 
Стенограф
Аватар

аз тука не знам да влизат колеги от по-горни курсове от БФ или завършили, пробвай в този форум bgconnection.cjb.net

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2007, 21:31 
Il Capitano

Мерси! И там ще питам.
Само да отбележа,че държавният изпит е на 24.07.07, а молби се подават до 09.07.07.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2007, 21:40 
princess in love
Аватар

Благодарил (а): 10 пъти.
Я, вие сте късметлии че държавния ви изпит е изтеглен по-късно, тамън имате време след сесията :twisted:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2007, 21:56 
Il Capitano

Днес беше Денят на страшния съд. Ето и темите,които се паднаха:
Обща част:
1.Биосинтеза на ДНК(репликация)-обща характеристика. Репликация на ДНК-молекули. Белтъчен апарат на репликацията. Молекулни механизми на репликацията. Попълване краищата на линейни ДНК-молекули-теломераза, действие и значение.
2.Метаболизъм на въглехидратите. Ферментации.Природа и механизъм на ферментациите-обща схема. Основни типове. Млечнокисела ферментация. Същност. Типове. Масленокисела ферментация. Същност. Варианти. Алкохолна ферментация.Същност.

Специална част:
1.Производство на органични киселини. Производство на лимонена киселина. Характеристика на продуцентите. Контрол на ферментационния процес. Технологична схема за получаване на лимонена киселина. Приложение.
2.Витамини-определение и класификация. Витамин С (аскорбинова киселина). Химична структура. Получаване, свойства и приложение.

Според мен темите бяха перфектни, за което заслуга имат колегите, които ги теглеха. Сега остава да чакаме резултатите, което определено ще е изнервящо защото ще излезнат най-рано в понеделник :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2007, 22:40 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Голямо стискане на палци ще пада... Хмф, познаваш ли Миро? Мирослав Иванов, БФ, не знам специалността, но днес и той мина под ножа...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2007, 15:43 
Il Capitano

Ако е от Молекулярна го познавам. Там са двама и ги познавам и двамата. Но ако е от биология, ЕООС, БХ,ГБ не го познавам.
Да, вчера и молекулярците се гърчеха.Е, то не само ние и те, ама и всички специалности в БФ. Интересно беше,че ние сме 22, а се явихме 10 човека. Вярно,че има хора, които имат изпити за септември, но останалите просто не дойдоха. Казаха,че предпочитат да починат след сесията и ще ходят на септември.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2007, 11:20 
В началото бе словото
Аватар

леле такива теми колко време ги писахте??? 3 дни ли?! :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2007, 18:04 
Il Capitano

ИЗЛЕЗНАХА! РЕЗУЛТАТИТЕ ИЗЛЕЗНАХА ВЧЕРА! Вече съм бакалавър-биотехнолог! Всичко приключи! :blob: :occasion5:
The sinner in me написа:
леле такива теми колко време ги писахте??? 3 дни ли?! :shock:

Ами изпитът е 5 астрономически часа, но въпреки това времето хич не стига. Предадох 5 минути преди края, като не съм спирала да пиша и не писах чернова. На чернова си направих план на темите и някои формули преди да ги напиша на белова ги писах на черновата.
А и още нещо- май забравих да спомена,че не трябва да се пише и по 4-те теми. То ако беше така, наистина щеше да трябва поне един ден. Избираш си по една тема от обща и специална част. Нямаш право да комбинираш две теми от общата или две теми от специалната. Аз избрах да пиша за репликация от общата част и за витамин С от специалната. И тази комбинация май се оказа печеливша. Не, че имам нещо против ферментациите, но те са от микробиологията, а на мен повече ми се отдава молекулярната биология отколкото микрото. Но имаше колеги и то не малко, които вместо за репликация писаха за ферментации. Ако има още нещо питай.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: otnosno darjavnia
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2007, 12:05 
В началото бе словото

Здравейте, вярно,че излезнаха резултатите, но и доста колеги са разочаровани, понеже получиха двойка. Доколкото беше известно, ако си писал по единия въпрос изкарваш изпита,нищо подобно. Получих на единия въпрос 5,50, а на другия 2 и крайната ми оценка е двойка.Честито на всички като мен.Успех на дипломиралите се, а за нас следващия път!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2007, 13:12 
Il Capitano

Не знам каква специалност си, но на нас изрично ни беше казано, че само с една тема не се минава. И няма как да се минава при положение,че е държавен изпит. То и на семестриалните изпити никога не са пускали само с един въпрос. Нашият курс сме 22 човека, от които се явихме 11 и 1 се отказа. Въпреки,че се отказа на списъка пише,че има двойка. Така равносметката е 10 завършили.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2007, 16:04 
В началото бе словото

4ESTITO na vsi4ki,uspe6no spravili se s Darjavniq po Biotehnologii i ne samo!!!sega palna relaksaciq i samo nazdrave!znam,4e o6te ne vi se misli pak za u4ene,ama ot kade da si vzemem konspecti za magistraturite i vaob6te znae li se ne6to za dati za dokumenti i za sabesedvaniq?mersi predvaritelno!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2007, 16:21 
Il Capitano

Ей, ако си биотехнологии-редовно, трябва да се познаваме. Просто няма начин. А за магистратурите май е още рано. Обикновено е септември.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2007, 21:34 
Стенограф
Аватар

някой ще кандидатства ли за магистратура в чужбина?

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2007, 10:13 
В началото бе словото

100% se poznavame,az sam redovno,1-va grupa:)))zna4i prez septemvri 6te ima pove4e qsnota za magistraturite.O.K.,mersi!veselo lqto!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща