Дата и час: 19 Яну 2026, 07:35

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Изучаване на езици
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2007, 13:14 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Дълго време мислих и все пак не достигнах да някакво адекватно заключение,някакъв отговор на въпроса "Как и до колко се изучава чужд език в университета".Може да звучи смешно,но все пак аз съм длъжен да ви попитам.
Наскоро се разхождах из ректората и видях обява /вие сигурно също сте я забелязали/,която гласеше "Японистика - изучаване на японски в продължение на 4 семестъра ...".Рекох си "Брей,може да се изучава допълнително език и то в някакви курсове,а направо във ФКНФ.Това звучи интересно" и продължих да търся информация.Разбрах още,че през 2002 е имал обявен свободен допълнителен прием за полски език,дори и без такси.
Иначе,като разглеждам програмите на желаните от мен специалности/тук е мястото да вметна,че съм кандидат все още за СУ/,забелязвам,че изучаването на чужд език е твърде малко.Разгледах програмите на ФЖМК - около 120 часа в последния курс определени,което е доста малко за един чужд език.Във ФСлФ същата работа,както и на други места.
Та въпросът ми е следния,просто формулиран: "Как може да се изучава език в СУ?" и към него добавям "Колко често се появяват подобни "допълнителни приеми" във ФКНФ?"

Благодаря!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2007, 13:41 
Дивото зове
Аватар

Поне при мен западният език е факултативен и аз не ходя...Преподавателите са меко казано странни и лично аз не бих могла сериозно да науча един език по този начин. Ако ще се учи език - искам да го уча сериозно...вярно - езиците се разпределят според това на кое ниво си...ама... :roll: Иначе в моята специалност учиш задълбочено (казвам го наистина отговорно) два балкански езика (румънски, турски или гръцки) в ИЧС. Аз засега съм адски доволна от гръцкия, двете преподавателки наистина могат да те накарат да го заобичаш и научиш този език. Нивото ми в момента е такова, каквото не е на немския ми език, учен 5 години...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2007, 16:33 
Пишете, о, братя

ами 120 часа са наистина много малко като се има предвид материалът,който взимаме...затова всъщност се изисква и от теб да отделяш поне няколко часа на ден допълнително,за да се справиш...получава се,но си е трудно...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2007, 19:40 
Sick Satisfaction
Аватар

Благодарил (а): 357 пъти.
eli_girl написа:
ами 120 часа са наистина много малко като се има предвид материалът,който взимаме...затова всъщност се изисква и от теб да отделяш поне няколко часа на ден допълнително,за да се справиш...получава се,но си е трудно...

Кой ще се навие на това :shock:

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2007, 19:45 
В началото бе словото
Аватар

И все пак?До сега не прочетох някакъв конкретен отговор!Бляк Лейди,ти миналата година влезе индология,какво мислиш?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2007, 22:30 
Пишете, о, братя

black_lady написа:
eli_girl написа:

Кой ще се навие на това :shock:

ами точно затова казах,че си е трудно и забравих да спомена,че трябва и много воля и по възможност любов към езика...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2007, 22:43 
Дивото зове
Аватар

Да, и именно заради това отказах да се занимавам факултативно с език. Още повече ще намразя немския (госпожата, която го предава спокойно може да е Хитлер в женски вариант :roll: ), а англ. не съм го учила сериозно от 5 години...Грам смисъл няма...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2007, 10:51 
Sick Satisfaction
Аватар

Благодарил (а): 357 пъти.
fidodido написа:
И все пак?До сега не прочетох някакъв конкретен отговор!Бляк Лейди,ти миналата година влезе индология,какво мислиш?

Ами ние в индологията учим много хинди - имаме часове всеки ден, късат ни от домашни, тестове, диктовки и преводи... :roll: Определено този език ще го научим доста добре, но като се има предвид, че от догодина започваме санскрит, а от по-следващата - урду, чудя се как ще се оправим с 3 езика? :lol: Пък факултативно можем да си изберем западен език и/или друг азиатски, но ми се вижда малко тежичко да си добавя и още 2, та да станат 5 :shock: Макар че от догодина смятам да запиша и английски, че да не го позабравя, няма как! :?

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ]