Здравейте на всички. Отдавна не съм писал във форума, но това по-скоро може да се нарече, като затишие пред буря.
След като цяла седмица текат Климентовите празници, днес беше голям ден за Факултета ни. Също и за Университета изобщо. Бяха връчени дипломите на по-големите ни колеги бакалаври и магистри. Да им са честити. Ето как стана всичко това и къде беше мястото на ФСС сред цялата тази работа.
През седмицата течеше яко приготовление за мероприятието. Декани, зам. декани, студенти от ФСС всички заедно участваха в промоцията. Ние от ФСС също имахме хора в промоцията. Бивши членове на ФСС си взеха дипломите, настоящи и при това новички членове им даваха/вземаха тоги.
Тази вечер не спах от вълнение. Сутринта рано бях факултета, екипиран с тениската на ФСС на ФМИ, готов за подвизи. С доц. Бойчева (зам. деканката ни на бакалаврите) обвихме кашоните на Xerox в коледна хартия (златиста). Такива е имало в Billa. Догодина се разбрахме, кашончетата да бъдат на дядо Мразовци

)))))))))))) Доц. Нишева (зам. деканката ни на магистрите) обви тези за магистрите. Слязохме към Ректората.
Заветното място беше отстрани главното стълбище към Аулата, където заедно с г-жа Елиза Стефанова подредихме чиновете, на които бяха списъците на абсолвентите. Всеки, взел тога, се разписва. После на връщане се огражда номера пред името на съответния човек. На всеки трябваше да се даде програма за церемонията, като последната точка беше най-важна - връщането на тогите. Получих кратък инструктаж, който после трябваше да преподам на тъкмо дошлите Вени, Доби, Ади, Маги го знаеше. Разпределението на списъците беше опростено за удобство - отляво надясно отсреща ни, т.е. от гледната точка на абсолвентите опашките за тогите трябваше да бъдат в ред: Магистри, Бакалври А-З, И-Н, О-Я. Аз застанах зад списъците с имената на бакалаврите, започващи с буквите от О до Я. Междувременно дойде г-жата от Ректората, която отговаря за помещението с тогите и лампите отстрани стълбището. Всичко беше готово за раздаването на тогите.
СТАРТ! Начало: 10:30 по програма, така каза и Господ, така сторихме и Ние. Идва колега абсолвент, намираме го в списъка, подписва се, дава му се тогата и обяснения по обличането и въобще програмата, като ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА се прави СОРТИРОВКА по метода STRAIGHT_SELECTION_SORT В РЕАЛНО ВРЕМЕ. Извършва се проверка за въпросния човек дали е отличник или не, ако не е, се взема книжката му (ах, ако видите надолу "книжката", считайте дипломата. Свикнал съм да говоря за книжки, все още

) от кашончетата с неотличниците и се слага в кашончетата, които ще отидат нагоре към аулата, ако е - се отмята от доц. Нишева в списъка на отличниците. Като новата наредба отново е по азбучен ред. 300 абсолвента бяха обслужени КАЧЕСТВЕНО. Държа на тази дума, защото некачественото обслужване не е обслужване!!! Видях се с много познати колеги и колежки (един форумец Александър, който пише отвреме-навреме или по-точно поства снимки от ФМИ), за които датата 23.11.2007 ще си остане съдбоносна. Както и за всички, разбира се. Жезълоносец беше един голям ФМИ-ст - Милен.
КРАЙ НА РАЗДАВАНЕ НА ТОГИ: 11:15, забележете времето: само за 45 минути!!!
След това се качих заедно с доц. Бойчева, за да направим СТРОЙ СЕ, ПРЕБРОЙ СЕ! Не се наложи да викам много, имаше микрофон

Трябваше да се каже, че всеки да погледне на кой ред се пада, да си заеме местото, родата най-отзад, входа на Аулата да се поразчисти, за да минат Милен, проф. Федотов, проф. Сосков (Декана ни), доц. Бойчева и доц. Нишева. След кратка реч на проф. Федотов, според мен много добра на проф. Сосков, доц. Бойчева взе думата, за да обявява името на отличниците бакалаври. Проф. Федотов даваше дипломата на абсолвента, проф. Сосков значката на ФМИ, доц. Бойчева беше на микрофоните. След раздаването на дипломите на отличниците бакалаври, супер отличника на випуска - Юри, изнесе реч. По няколко думи казаха Ицо, Сашо и още един техен приятел. След раздаването на дипломите на отличниците бакалаври, дойде ред за отличниците магистри. Доц. Нишева обявяваше имената им. Не
чух името на отличника на випуска, който изнесе реч, бях зает да бъда във фокусите на обективите. Има страшно много снимки с мое участие и с участието на познати колеги и колежки, чакам да ми ги пратят на мейла. Също чакам снимки от нашите хора от ФМИ - Олег Константинов и Димитър Шиячки, ангажирани с документирането на събитието снимките. Поради неотложни ангажименти на г-дин Шиячки, на мен се падна честта да направя Общата снимка на випуска
Еуфорията през тези часове струеше отвсякъде. Всеки беше радостен да вземе в ръце плодовете на своя труд през тези години в Университета и да поеме по трънливия път на Живота. Живот с главно Ж! Нещо невероятно е да се присъства на такова събитие. Така всичко беше готово за общата снимка и фотосесията се извърши на стълбището срещу Централния вход на Ректората. Изцъках и последните пози във всичките режими на светкавицата - със, без и автоматик. Връщането на тогите стана за 10 минути, общо за 15, защото един пич искаше да направи последна снимка за днес с родата си, най-вероятно. Намекнах му, че тогата струва 300 лв. и е абсолютно задължително да се върне. В действителност, по данни на реквизиторката, цената на тогата всъщност е 60 лв.

, но в една държава трябва да има ред! По никакъв начин не трябва да се допуска да изчезне дори една тога, дори едно шалче, дори едно копче!!!!!!!!!!!!!!!
След похвалите на реквизиторката към екипа ни, факултетa с такава блестяща организация, също и благодарностите на доц. Бойчева и доц. Нишева към ФСС-то, решихме след цялата тая работа, да полеем събитието.
Моите пожелания на финала - нека всеки един от нас да усети радостта, да преживее емоциите, които преживяха колегите ни абсолвенти днес.
Честито им завършване на УНИВЕРСИТЕТ НОМЕР ЕДНО! Днес беше техният ден.