Дата и час: 21 Яну 2026, 23:57

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Какво образование получавам ако завърша МО?
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 11:27 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
По наблюдения от познати- МО е една чудесна основа, но се нуждае от специализация- дали ще е икономика, европейско право, политология или.. знам ли и аз. Не давам акъл, щото съм последният човек с информация по бъдеща реализация, но това е по-скоро образование с юридическа насоченост.

Много хора нещо се объркват и си мислят, че не трябва да учат право.. което мен ме озадачава. В МО се учи доста право, което е нормално. Дори тази година разбрах, че в Гърция специалността се казва Международно право. Тъй че- успех, чети програмите, защото е много неприятно да не си наясно с това, което ще учиш 4-5 години.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 11:53 
Истинска измамница
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Не знам какво учите в МО, ама този предмет в специалността Право ми се струва толкова лишен от смисъл..че просто няма накъде. Развива общата култура и толкова - това е според мен. Дано и специалността не е такава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 12:14 
S.P.Q.R.
Аватар

WickedWitch написа:
Не знам какво учите в МО, ама този предмет в специалността Право ми се струва толкова лишен от смисъл..че просто няма накъде. Развива общата култура и толкова - това е според мен. Дано и специалността не е такава.

Ми да ти кажа - то специалността ( имам приятели, от моя клас, които сега си вземат държавния изпит по МО) е горе-долу учене на елементи от правото ( някои по-основни), езици и история, като историята е супер много и понякога направо ги разбиват на изпитите.След като една приятелка , която има успех от следването всички курсове над 5.50 са я късали на изпит по история ( мисля, че беше международните отношения преди и по време на Първата световна война ) на МО прави сметка.Супер много материал от историята се учи и то понякога има няколкостепенни изпити ( ако не минеш първата част не можеш да се явиш на втора и т.н.).Абе не знам.За МО си трябва мотивация точно това да учиш.

А относно международното право - ами не знам дали тази специалност в Гърция е еквивалентна на международните отношения тук.Верно, че в МО се учи супер много право, но в правната специалност в нашия ЮФ има профилиране към международно право, чрез задължителноизбираеми дисциплини и не знам всъщност международните правници как се подготвят по-добре.Все пак мисля, че ако е за право , то това е в специалност право.

See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 12:21 
Истинска измамница
Аватар

Да, забелязах по упражненията как всъщност обсъждаме неща, учени в 10-ти и 11-ти клас. На лекциите пък говорим за военно-ядрената програма на Иран и други подобни "наболели проблеми", които дори ги няма в конспекта. Тези неща ми изглеждат толкова неангажиращи, че просто няма накъде..
Не омаловажавам специалността като цяло, хубаво е човек да се развива в много и различни сфери, но без една наистина стойностна магистратура не мисля, че е особено перспективна. МИО май е по-добър вариант.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 14:03 
S.P.Q.R.
Аватар

Абе на лекциите май коментарите за Иран и т.н. са илюстрации към принципи, някои от които ги спомена лектора, но лошото е , че нямаше открояване и после за изпита ще стане мазано...

See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 14:21 
мечтател
Аватар

Благодарил (а): 150 пъти.
MO-st wanted :mrgreen: ставаш :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 14:26 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 14 пъти.
Благодаря на всички за отговорите,бяха ми от полза!!! След дълги размишления,стигнах до извода,че като 1во желание ще запиша МО в СУ,а право в УНСС. Ако ме приемат МО в СУ ,след 2-ри курс ще запиша право ,като 2-ра специалност :) Естествено това са най-смелите ми мечти,има и други специалности към,които съм се ориентирала ,но има време и резултатите ще покажат къде ще уча. Благодаря отново.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 08:54 
В началото бе словото

Хах, само как си определяш де ще влезеш. Дано, дано! :) Иначе ако искаш МО и право заедно, може би е по-добре първо да запишеш правото, защото, ако не бъркам, след това можеш да вземеш МО като магистратура за година и половина-две. И чисто физически ще ти е може би по-лесно. Но тук може и други колеги да се включат и да споделят, защото не съм убеден много, много за магистратурата. И не чакай само на нас, провери информацията, която ти нахвърлям(е) тук. И успех, да постигнеш целите си, с необходимия труд, естествено! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 18:02 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Ем, в МО се учи мнооого право, а в Правото се учи хич не малко МО (не само първата година и нейното МО, ами нататъка доспа по нужните международноправни дисциплини). Учат се 3 езика до колкото знам, в правото е един и то мъртав (латински). До колкото разбрах не само нашето МО, ами и изобщо цялата катедра по МО имала проблем с липсата на асистенти.

Пък лично аз нямам никаква амбиция, за ралика от доска колеги, да записвам и МО след 2-ри курс (страшни изисквания, не виждам голям смисъл и съм намразил всеки чужд език с изключение на родния български след 5 години в езикова гимназия, пък и да - мързи ме).

Както и да е, колегите от международни за весели :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 18:23 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Дипломата от МО накрая можеш да си я окачиш в таксито ;) Тая от право също.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2009, 15:38 
Shogun

Благодарил (а): 12 пъти.
ники написа:
Дипломата от МО накрая можеш да си я окачиш в таксито ;) Тая от право също.

Без шега, един мой колега, беше таксиджия по едно време :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 16:54 
В началото бе словото
Аватар

Губиш си времето с МО 5 години и накрая ставаш безработен или в най-добрия случай работиш не по специалността си. Приказки от типа "МО е за тези които искат да стават дипломати" и пр. датират от едно друго време, където МО беше наистина престижна специалност, която можеше да ти открехне вратата към Западна Европа...

Та по-добре се запиши право (казвам запиши а не кандидатствай защото със всяка година изискванията за бал и броя на кандидатите намаляват). Като цяло не е трудно - не слушай мързеливците дето само разправят колко е трудно. Все пак това е бантустан- нивото не е особено високо. След като пропълзиш две години в правото избирш втора специалност МО (като положиши изпит по испански ако не си го имала като кандидатстудентски изпит) и това е. Е да трябва да имаш успех първите две години право не по нисък от 5,00. но това също не е трудно.

Така че те съветвам да избириш право и после да запишеш второ висше МО, ако толкова искаш да имаш документ, на който пише МО, и който може да си го закачиш в ... стаята.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 17:32 
Shogun

Благодарил (а): 12 пъти.
По повод последния пост- ум умува, ум царува, ум патки пасе... :mrgreen:

Ако ще и Харвард да завърши някак си човек, ако не става нищо от него- няма и да стане.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 18:35 
В началото бе словото
Аватар

zavar6i Harvard, togava govori

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 18:41 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Кирилица!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща