Дата и час: 22 Яну 2026, 16:47

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Местене от НБУ в СУ
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2008, 13:40 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 0 пъти.
Сега, не е казано, че само неграмотните правят грешки. Само за инфо на всеки се случва, така че айде без квалификации. А за ЮФ 4 години съм там и мнението ми е по наблюдения, а не по слухове! Говоря предимно за хората от малките градове, които, извинявайте, ама повечето са доста зле, може и да съм предубедена не знам...а това за комплексите направо нямам думи, тук е станало като клиширана фраза за всеки случай, не всеки път целта на някой пост е авторът му да си избие комплексите, понякога има и негативни коментари, случва се...
Исках само да кажа, че не съм очарована от СУ, както и повечето ми колеги, ЮФ по-специално ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2008, 14:11 
Пишете, о, братя

I feel good - не се засягай, явно съм се изказал двусмислено и не сме се разбрали. Това за комплексите и простотията не беше за теб, а че е свързано с хората по принцип. Т.е. нормално е и в ЮФ да го има.
Не знам какви са ти наблюденията, но не може всички да са "нормални" по твоите стандарти. Всеки си има различни разбирания и вероятно доста хора "от малките градове" сега ще скочат срещу теб.
Все пак по 300-400 човека на курс сме. събрани от всякъде, прехвърлени и влезли с КС. Всякакви ни има, но навсякъде е така. Предполагам няма да отречеш, че между колегите си имаш и доста свестни. Просто другите ти се набиват като трън в очите и ги забелязваш.
И аз не съм очарован от СУ, но другаде е още по-зле. Не знам откъде си, но няма значение. Замисли се за хората от твоя град, които не са успели да станат студенти. Сравни ги с колегите си и се опитай да бъдеш обективна. Има ли разлика? Вероятно има, но всички сме хора. И простотията ходи по нас, а не по дърветата :) А това с комплексите наистина е станало като нарицателно - но май има нещо вярно в него. Не беше за теб, а за конкретно визирани колеги от моя страна, чието поведение не мога да си обясня по друг начин. Но хайде стига, че темата май е друга тук :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2008, 14:44 
От дъжд на вятър

Да прав си като се замисля, не трябва да слагам всички под общ знаменател, града наистина не е критерии. Мисълта ми беше съвсем друга, но доста се отклоних от нея. СУ наистина може да е един доста добър и качествен университет, но докато не се модернизира и реформира това според мен няма да стане. Затова сега частните университети предлагат много по-добра база и възможности и ако някой има желание може да учи вместо в СУ в НБУ със същия успех, но с по-малко нерви. Не мисля, че е редно една седмица преди сесия да се ходи всеки ден да се види дали случайно няма дати за изпити, а някои да са оставени с празно поле за датата, зимата, ако решиш да отидеш на лекция да умреш от студ, да не говорим за ефективността на преподаването, това не е всичко, но май вече изобщо не е по темата... :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2008, 08:59 
В началото бе словото

Съгласен съм, че СУ не е идеалният. За някои неща предполагам НБУ е доста по-напред (база, отношение към студенти, начин на преподаване). Като цяло системата в СУ не е толкова лоша, но е изродена. За материалната база - това все пак не е частен университет, но с малко по-голям контрол и по-малко пръснати пари за "изследвания" на Златни пясъци лятото да се провери дали морсият пясък съдържа злато и на Боровец зимата, за да се преброят Боровете, или "научна експедиция" до Айфеловата кула, за да се провери дали Айфел е сложил афтограф в основата й или не... може и да се подобрят нещата.
Не това обаче е основният проблем. Начинът на преподаване е буквално изроден. Няма никакъв контакт между студенти и лектори (говоря в частност за правото). Няма разчупено отношение, понякога вложени минимални усилия. Един учебник, преписан хиляди пъти от разни професори, които въобще не дават пет пари за науката и преподаването,а се мислят за голямата работа и че всички са им длъжни. Изискват някакви измислени определения, които нямат абсолютно никакво практическо значение, но понеже са записани в настолната им книга-учебник се смята за нужно студентите да ги назубрят наизуст. Но някои лектори дори и това не са направили, затова изискват да се цитира законът, който след година или две веротно няма да е актуален, но тях това какво ги засяга. Те са светилата, те са знаещите, на които всички са им длъжни.
Точно това предполагам, че липсва в НБУ. Там хората си плащат все пак, заслужават поне човешко отношение.
Отделно, че самата програма е супер безумна и от 1ви и 2ри курс могат да останат не повече от 3-4 предмета и да се разтоварят студентите 4ти и 5ти курс.
Да не споменавам асистентите на упражненията, които в редица случаи са трагично зле сравнени дори със собствените им студенти.
Разбира се има и свестни преподаватели, но покрай сухото гори и суровото. Свестните в по-голямата си част преподават и в НБУ, така че в това отношение НБУ не е толкова зле. Там имат друг основен проблем - приемните изпити не са достатъчно сито за отсяване на качествени студенти. Още по-трудно е когато си плаща студента да го скъсаш или да не го допуснеш да запише поради невзети изпити. Поради това и критериите за изискване спадат невероятно. Не казвам, че там не излизат добро висшисти, напротив, твърдя само, че има и адски много бълвоч, повече отколкото в СУ. Но да не превръщаме темата в спор между СУ и НБУ. то аз май почти нищо не казах май по темата :))) Хайде стига толкова.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2