Дата и час: 19 Яну 2026, 17:54

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Стипендии - общо и конкретно
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2008, 18:29 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте, колеги и колежки.

(Надявам се да не повтарям съществуваща тема.)
Интересуват ме изискванията, правилата, редът и сроковете за получаване на стипендия. Опитах се да издиря информация по въпроса, но единственото, което намерих, са извлеченията от министерски актове, и образец на молба-декларация. Та:

Ако някъде из сайтовете на СУ, ФМИ и пр. е оповестено нещо повече, и/или конкретно отнасящо се до ФМИ, бихте ли ме насочили натам?
Ако пък такова действително липсва, бихте ли споделили вашите опит и знания по въпроса?

Към горното: чувам от горнокурсници и чета из форума за т.нар. "квоти", както и за привидно абсурдни неща от типа "4.50 взима, 5.80 не взима". Може ли някой да ми обясни как действително стоят нещата по въпроса и откъде иде противоречието?

Благодаря предварително : ) .

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Стипендии - общо и конкретно
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2008, 19:47 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Има решение за кой факултет колко стипендии да се отпускат. Във всеки факултет фиксираната бройка стипендии се разпределя по специалности, отново фиксирано. Идеята е, че за всяка специалност в целия СУ хората, които взимат стипендия са 20% примерно. Като под специалност се има предвид всички студенти от нея - 1., 2., 3., 4. курс + магистрите.
За да получиш стипендия подаваш молба, обикновено във факултета липсва почти всякаква информация или се появява в последния момент пред счетоводството и касата, но ако влизаш във форума със сигурност няма да изпуснеш срока. Молбите се подават в един прозорец от около 4-5 работни дни като единствено първите 1-2 дена е по-спокойно, иначе навалиците са порядъчни (още една причина да следиш форума повече). Този прозорец, обикновено, е средата на ноември и края на март, но има изключения - по-късно. След като мине срока подалите молби се подреждат по успех за всяка специалност и първите N човека получават стипендии (N е квотата за специалността).
"Противоречието" се получава, защото се оказва, че различните специалности имат различен успех като цяло и границата за успеха за стипендия, съответно, се различава.
(следва малко лично творчество :D )
Нещата са малко "търсене и предлагане". Общо взето специалностите с по-нисък праг имат по-висок коефициент (брой записани студенти в специалността)/(брой студенти желаещи да учат специалността).
Въпроса е, че не може при всяко залитане на интересите на студентите към дадена (предполагаемо по-доходна) специалност да се стесняват под санитарния минимум студентите за другите специалности, т.е. няма как разпределението да е равномерно и се получават "противоречия".
Така изглежда, че "смотаните" специалности орязват стипендийте на "яките" специалности, но съгласете се, че премахването на квотния принцип не е оправдано, защото така по-още един начин (колкото и въпросните стипендии да са мизерни) се осакатяват по-непопулярните специалности.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2008, 20:17 
В началото бе словото

Благодаря за информацията : ) .
Един пасаж обаче не го разбрах. Би ли доразяснил/-а ? :
Цитат:
Идеята е, че за всяка специалност в целия СУ хората, които взимат стипендия са 20% примерно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2008, 22:15 
Легендарен флуудър
Аватар

това означава, че се сумират хората от дадената специалност (примерно - Информатика) от всички курсове - ако е за 1-ви семестър, първокурсниците не участват - и взимат процент от тая бройка, мисля че са 20% ама не съм сигурен. това е броят стипендии за тази специалност. после всички, които са подали молби, се подреждат по успех, и ако са повече от така определената бройка, се тегли чертата докъдето е бройката. малко като при кандидат-студентския прием :)

и понеже всяка специалност е с различен успех като цяло, няма някакъв твърд праг по успех. примерно, аз съм Компютърни Науки и винаги минималният успех е бил между 5,50 и 5,80, докато Приложна Математика понякога взимат стипендии и с 4,50

http://avatek.bg

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2008, 03:01 
От дъжд на вятър
Аватар

Някой да има идея колко е бил успеха за стипендия например миналата година за спец. Информатика ? :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2008, 21:14 
Легендарен флуудър
Аватар

ъ.. мисля че за Информатика обикновено е някъде между 5.00 и 5.50, ама да не взема да те излъжа :roll: силно се съмнявам обаче да се качи над 5.50, много хора сте като бройка, пък и на изпити повече ви режат

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2008, 11:20 
Легендарен флуудър
Аватар

вече може да се подават молби за стипендии, не знам кога е почнал срока, ама края му е на 19-ти (сряда)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2008, 18:17 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Имам един глупав въпрос, аз съм първи курс и сега ще подам молба за стипендия за първи път, но едно не разбрах трябва ли когато подам молбата да впиша номер на дебитна карта? Проблемът ми е, че нямам такава и ще е хубаво да знам дали трябва да си я извадя спешно преди да е изтекъл срока за подаване на молби. А и каква точно трябва да е картата, разбрах, че се вади от Първа инвестиционна банка. :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2008, 18:29 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Не е нужно да си я вадиш сам.
Ако се класираш за стипендия университета ще ти изкара карта и ще си я получиш :") Поне така мисля че е в момента.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2008, 18:38 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Мерси за бързия отговор!!! :D Успокоих се, а и предполагам като подавам молбата ще ми обяснят, защото в сайта на СТФ нищо не пише по въпроса.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ]