Дата и час: 21 Яну 2026, 18:06

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: МСЮЕ - прием 2011
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 01:09 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Zahariev написа:
Единствената причина са неизползваемите мозъчни клетки на тези, сред които се лансират подобни идеи.

Албанците станаха шиптари, гранати полетяха по хърватите, словенците избесиха сърбите по върбите, ние станахме татари и монголи, гърците станаха "византийци", румънците станаха мамалиги, турците още ХІV в. са станали поганци, агаряни, измаилтяни и над тях е била призовавана цялата Божия ярост.

И всичко това е част от историята. Колкото е безсмислено да се отрича, толкова е и опасно, ако се приема прекалено насериозно.

И това не е наш патент де, спомнете си комисар Жилбер и неговите "шваби, ростбифи и джапанки".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 01:11 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Вероятно аз не израствам, защото нито искам да ги разбирам, нито да ги приемам. Ако имам в групата турци, много е възможно да сме само на "здравей", "здрасти" и дотам. Както вече отбелязах, за съжаление съм имал контакти с турци от Турция. Живеят точно два етажа по-нагоре от моя апартамент. Рядко неприятни типове. И не, не съм си изградил мнение за всички на основа само на видяното от тях.
Най-добре да не засягам темата за "интегрирането", защото ще спорим до другата седмица. Точно от това "интегриране" нали виждаш какво става в Англия, Франция и Германия? Ти им подаваш пръст, те ти отхапват ръката. Мерси, няма нужда от интегриране СПОРЕД МЕН(за пореден път).
Айде лека нощ :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 01:38 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 77 пъти.
Знаеш ли- много си прав- "Не на интеграцията!"- дай тези над милион по последни данни да ги изселим , ако искаш най-добре в Сибир- по-надалеч и на по-студено. След това ще изгоним евреите, арменците, гърците и общо взето ще си правим чиста раса??? Ти сериозно ли? Българите никога не са били само (пра)българи- славяни, траки, кумани и т.н, но в това ни е чара. Балканите са "контактна зона", както казва проф. Матанов, и това не може да бъде избегнато.
Щом тези турци живеят над вас, не ми е ясно какви турци са, защото малко или много човек в чужда среда се променя. Гастарбайтерите и турците, живеещи в България, в Турция са приемани за чужденци, в България и другите страни -също. Aми както се отнасят с теб, така и ти ще се отнасяш с другите- противното би било ненормално. Проблемът не е едностранен,защото и самото общуване е двустранен процес.
Аз също не удобрявам глупостите на братя Юзеирови, изборния туризъм и т.н. ,но в много отношения е виновна слабостта на правителствата да се справи с тези проблеми.
България не е нито Германия, нито Великобритания, нито Франция. Балканите не са Западна Европа и никога няма да станат и слава Богу! Германия е имала договор /по спомени/ с Турция за работници, но явно той е имал слабости, във Франция и Великобритания освен турци има и много други, останали от колонизаторските години на двете държави, като индийци, пакистанци, алжирци и т.н.. Но ти явно си доста наясно с тяхната външна и вътрешна политика, с интеграцията , мултикултурализма и подобни сложни материи, за които аз нямам нужните познания и квалификация.
Мрази си ги, никой не те спира, но всяването на расизъм е подсъдно според Конституцията на Република България плюс още един куп декларации и други подобни "незначителни документи". :)

And not the words of one who kneels.
The record shows I took the blows
And did it my way.

Последна промяна _kikito_ на 21 Авг 2011, 01:46, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 01:41 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
_kikito_ написа:
във Франция и Великобритания освен турци има и много други, останали от колонизаторските години на двете държави, като индийци, пакистанци, аржирци и т.н..

Стига бе, тва не го знаех...
няма смисъл да го коментирам останалото, такива съм ги слушал много... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 02:00 
The Sound of Victory
Аватар

Благодарил (а): 29 пъти.
Il Capitano написа:
Вероятно аз не израствам, защото нито искам да ги разбирам, нито да ги приемам. Ако имам в групата турци, много е възможно да сме само на "здравей", "здрасти" и дотам. Както вече отбелязах, за съжаление съм имал контакти с турци от Турция. Живеят точно два етажа по-нагоре от моя апартамент. Рядко неприятни типове. И не, не съм си изградил мнение за всички на основа само на видяното от тях.

Хубаво е, че си влязъл в университет. Сега имаш шанс да разбереш защо те са такива и дали всъщност са турци. А на Балканите просто се върти политика за трохички. За това са изградени и тези стереотипи кой кого мрази.

The names of the future are stamping of impatience.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 06:26 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
Хмм, случайно отворих тук, но превантивно ви предупреждавам да се придържате към правилата на добрия тон и форума. Ще държа темата под око.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 09:46 
Staring at the world through my rearview
Аватар

Благодарил (а): 122 пъти.
Омразата е човешко чувство от човек към човек. Абсолютно извън природата ни е да мразим или обичаме нещо абстрактно като държава, нация или култура. Ти мразиш турците, които живеят над теб - ок; и аз съм мразил някои мои съседи (българи) - случва се, но не мразя, нито обичам българите като цяло - не ги познавам всичките.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 09:58 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 279 пъти.
Капитане, много сте ми интересни вие дето казвате: "Не на интеграцията" , "България на българите" , "Циганите вън" и прочие... Я кажи сега какво предлагаш да го правим това огромно малцинство, де да го турим? Щото думи лесно се хвърлят, ама реалността е друга.
Това моето не е лицемерие, а едно нормално човешко отношение. Нормално е вътрешно да имам някакви предубеждения към определени народи, най-малкото защото съм учил какви зверства са правили. Но не е нормално да имаш колега турчин и когато те пита какъв ти е проблемът с него, ти да му кажеш: "Родил си се в Турция.".
То и ние българите не сме кротували в миналото, ама това често го забравяме.

Мила, добре си ни дошла в темата. Чети, коментирай, ама моля те не трий. Ние от МСЮЕ сме си такива.:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2011, 12:05 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Спокойно, колеги. Не се палете толкова. Човека си има "мнение". След един семестър във факултета ще научи, че то не е особено важно, а трябва аргументирано да защитава теза. След още някой друг семестър/година и близки срещи с част от преподавателите ни мисленето му толкова ще се е променило, че ще се чуди кога и как е станало. И аз като влязох имах какви ли не предразсъдъци, а сега научния ми интерес е насочен предимно към мюсюлмански общности в България. Така, че споко : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2011, 22:05 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
vanityfair написа:
След още някой друг семестър/година и близки срещи с част от преподавателите ни мисленето му толкова ще се е променило, че ще се чуди кога и как е станало.

това може и никак да не е за добро

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2011, 22:11 
Аватар

Ако в Исторически факултет се търсеше самостоятелното мнение, казаното от vanityfair щеше да бъде прекрасната истина :mrgreen:
ама друго си е да имаш в конспекта 5 книги, от които 4 на един и същи автор :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2011, 22:14 
Драскач
Аватар

доста познато

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2011, 09:51 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Аз така си усетих четирите години във факултета. Не един и двама преподаватели са ме карали да мисля и да не вярвам сляпо на авторитети. И не един и два изпита съм вземала не толкова със знания, колкото с мислене.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2011, 13:28 
Драскач
Аватар

Да, наистина има и такива преподаватели, няма спор :D Асистентът по съвременна балканска история е пример. По значими и спорни въпроси (хайде да не съм голословен - 9 септ '44г. и последвалите отношения с останалите страни от Източния блок) обаче понякога се оказваме в положение, в което нямаме алтернативното гледище, а преподавателят образно казано ''turns a blind eye to it'' по лекции. Действително досег с по-разнородни автори няма да е вреден. Е, нямам предвид крайни ревизионисти.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2011, 15:22 
Аватар

Прекрасните думи за прекрасните години, са само прекрасни думи.
Не виждам ни най-малка хралупа за изразяване на "самостоятелно мнение" по време на обучение в сегашния учебен процес. Помисли над следното:
Примерът не е случайно избран - просто в момента уча за този изпит

Средновековна балканска история. Обхваща периода от 6-ти до 15-ти век. В него са включени подобни мащабни локални периоди като: образуването на сръбска, хърватска, унгарска държави; всичките кръстоносни походи; балканската политиката на Византия (за нея отделно си има цяла дисциплина по същия хорариум!?).
Този мащабен лекционен курс ти предлага около 10 български заглавия и толкова англоезични. Продължителността на курса е два семестъра. Оценяването е чрез два теста по време на обучението и един устен (или писмен) изпит върху целия конспект, респективно - целият материал.

Кое мнение може да бъде най-близо до самостоятелното в този случай? Да прочетеш две книги на различни автори по едни и същи теми. Горе-долу бива. Ще можеш да правиш паралели между тезите на двамата, ако се различават разбира се. Но, ако наистина искаш да се задълбочиш в тематиката, да я разчовъркаш дотолкова, че да изградиш собствено виждане за този огромен период от време ще ти трябва да прочетеш, както би казал декана на факултета "повечето дебели книги". Това е възможно. За жалост не когато става въпрос за 1 година изучаване на предмет, който е част от програмата ти, в която влизат още история на Българското Възраждане, Нова история на Европа, Нова история на Югоизточна Европа, балкански езици, политология, чужд език... и тъй нататък.

Докато се очаква от студентите да научават целия материал по даден предмет, винаги на изпитите ще се изповядват, преповтарят, рецитират едни и същи думи, прочетени от основния лекционен курс, написан най-вероятно от преподавателя, който им е лектор. Тва е работата. А вие за самостоятелност говорите. Мечтатели.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Прием 2011-2012

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в КСК 2011-2012

shayne

40

11276

02 Яну 2011, 23:15

The_Soldier Преглежда последните мнения