американците не са лъгали за класацията, т.е. тя едва ли е манипулирана, манипулирани са самите критерии по оценка на университетите.
аз лично много щях да се очудя и да се заинтересовам, ако някъде в България преподаваха нобелови лауреати на българските мизерни заплати, или неже ли пък някой завършил да е печелил нобелова награда, или ако някой беше публикувал нещо в "природа и наука" и т.н.. Все пак капацитетите от край време отиват и учат/работят в америка. А напоследък и много други освен тях. Както се вижда подобни критерии заемат 90%, така че няма как да сме вътре, дори всичко да е супер. В този смисъл заяждането на панчев е меко казано не на място.
По въпроса за японските университети - япония по площ е малко над 1.5 пъти по-голяма от германия, по население дори повече и е съвсем логично да има много над 36 университета...
малко се намесвам в разговора, щото така или иначе няма кво да правя, а ме сърбят пръстите:)
Ivan_Panchev написа:
Та обясни ми UNWE, защо УНСС създава препятствия на студентите да се прехвърлят от специалност в специалност? Има ли логика това?
Ама нали ако нямаше ограниичения за прехвърляния всички щяха
да учат само право, мо, скандинавистика и публична администрация.
И ще липсват хора от важни специалности.../това защо ли си мисля
че съм го писал някъде в тази тема по-напред/
Цитат:
За сметка на това съизмерими с нас държави като Полша, Чехия, Русия, Сингапур, Китай, Унгария, Португалия и др. заемат.
Това просто не се сдържах да го цитирам:D
А за класацията за която говориш...
САЩ имат в нея 170 университета...А Русия 2... Логично е ние да нямаме... липсват и развити държави като Словения, Словакия, Румъния, Турция, Кипър, Египет, Исландия, ЮАР, Андора, Лихтенщайн... А и фактът, че титан в университетското
образование като Русия е само с 2 университета... Мисля че говори сам
за себе си...
А това, че Аржентина, Чехия, Чили, Полша и Гърция са вкарали по 1-2
университета...Не е кой знае какво постижение, като се има предвид
разликата от икономическа гледна точка...
А и да не забравяме, че класацията е правена от хора, чиято държава
е вкарала 170 от 500... 34% доста добре...
Япония са с 36 от 500... Дали в Япония има университет, който да не е класиран? Сигурно и някое средно-специално у-ще са
класирали