alter ego написа:
В частните университети не влизат САМО тъпанари, но именно тъпанарите са основната маса. Там също преподават добри преподаватели, но не се провеждат нормални сесии...Защо ли обяснявам неща, които са повече от очевадни?
Всъщност ОО ясно каза защо СУ е на първо място по всичко: прави се наука, както в още 3-4 други университета в страната. Останалото са просто центрове за образователни услуги - бакалии за дипломи. Каква наука? - Каквато може с тези пари, които се отпускат. Работодателите също добре са се ориентирали и никакви съдебни решения за дискриминация на прависти, завършили в Долно Нанагорнище няма да ги спрат.
Липса на връзка с бизнеса? За каква връзка става дума при хуманитарните специалности, например?
Когато бизнесът реши да плаче, че СУ не му подготвял кадри с достатъчни практическа насоченост, попитаха бизнеса: А какво искате по-точно? Но великият бизнес не можа да отговори, естествено. Просто знае, че трябва някой друг да му е виновен, че е неконкурентноспособен дори на българския пазар.
Все ми се струва, че СУ е по-напред в класациите отколкото вечно недоволният бизнес, който не знае какво иска.
Не си ли чувал за няколко големи международни проекти, които СУ спечели през последните 2-3 години? Около 70% от европарите, които пристигат в България по европейски проекти влизат в СУ.
Хайде да се потръшкаме още, обаче...

Поне на мен ми направи впечатление, че разликата между първия и втория университет нараства...

В частните университети може и да влизат основно тъпанари, но това произтича от факта, че в нашето общество битува маломната идея, че частните университети са за тъпаците. Естествено дори и нашето тъпо общество в крайна сметка ще разбере, че качественото образование струва пари. Очевадните неща, които твърдиш да си обяснил, всъщност просто си споменал, а то не е същото.
Университетът развивал и наука? Еми, то науката и обучението на студентите са двете неща, които той трябва да прави. Въпросът е да се прав наука, за която има пазар, която има приложения. Тази наука трябва да може да се реализира и да докарва приходи за университета, които в последствие да се инвестират. Науката, която се прави, трябва да бъде конкурентна на световната и да се продава.
В същата наука трябва да се включват и студентите, да им се даде възможност с тяхната наука те да печелят и да се реазлират на пазара на труда с нея. Ама не те просто да се пишат като съавтори на статии и да се разкарват по псевдонаучи конференции по света и у нас, а реално да произвеждат идеи, които отново струват пари.
А това със запитването на бизнеса, дето си го написал, не знам колко е вярно. За това трябва съвместни усилия в действителност - на бизнеса и на университета. Бизнесът "поръчва" специалисти, заплаща обучението им, а университетът ги обучава. Сега СУ бълва една маса от еднакво неквалифицирани кадри, които помежду си не се отличават с нищо и в крайна сметка половината от тях трябва да въртят геврека из софийските улици.
То не става въпрос винаги и за комуникация с бизнеса. Понякога е просто необходимо да анализираш пазара на труда. За моята специалност, примерно, във всяка обява за работа се пише, че английски език е задължителен, а втори "западен" е предимство. Е, в СУ аз нямам възможност да уча език (за юридически такъв, както е в НБУ пък да не говорим) , дори като избираем или факултативен, но пък имам 4 години задължителен спорт. Отделно университет не развива абсолютно никакви практически умения у студентите. Работодателите търсят организирани хора, мислещи, които умеят да работят в екип, да се развиват, да анализират ситуации, да взимат решения, да носят отговорност. Не ги интересува чак толквоа теоретичната подготовока. Това по някаква причина е тотално игнорирано във висшето ни образование и по - конкретно в държавните университети.
СУ не само не помага за това студентите да се реализират на пазара на труда, ами дори често им пречи. На работещите студенти се гледа с лошо око. Твърди се, че тяхна работа е само да учат, а по-късно да работят. Това като ми го каже някой от иначе уважаваните от мен преподаватели, направо се хващам за главата. Този семестър асистентът ми по едната дисциплина още на първото упражнение заяви, че студентите работят, за да имат пари за ядене и за пиене и че неприсъствията на упражненията (2 на седмица, и двете по обяд) няма да се толерират. Е, какво да говоря изобщо... Студентите прависти работят, за да натрупат като умения и възможности това, което СУ не им осигурява. Работят сега, за да не трябва по-късно да бачкат в супермаркет. Жалките пари, които най-често получават за работата си, дори и да бъдат похарчени за ядене и пиене, изобщо не са стимулът за работа.
Цялата система на висшето образование у нас е сбъркана и СУ идеално илюстрира това. За мен по-доброто образование може да дойде от частните университети. Всяко качествено нещо струва пари и те не винаги идват от държавата. За съжаление обществото ни все още не е готово за тази промяна, което е видно и от темите, които периодично се появяват във форума. Вдигане на таксите с някакви жалки пари и тука се събират един куп хора да организират протести.
Подобни класации биха имали смисъл, ако показваха реалното положение на нещата. Така изнесени някакви факти, стъкмени както е удобно, без никакъв анализ към тях, без да отразяват динамиката в образованието не значат нищо.