Дата и час: 17 Яну 2026, 12:42

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Съгласни ли сте с увеличаване на наемите в общежитията на СУ
Напълно съм против - условията отговарят на сегашната цена! 74%  74%  [ 61 ]
Съгласен съм с увеличението - цените са твърде ниски 26%  26%  [ 21 ]
Общо гласове : 82
Автор Съобщение
 Заглавие: Вдигат наемите в студентските общежития - 40% !!!
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 15:47 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Вдигат наемите в общежитията на СУ с 40%

19.01.2006 13:38

Вдигат наемите в общежитията на СУ с 40%
Увеличението ще бъде обсъдено и от Академичния съвет на СУ.

Наемите в общежитията на Софийския университет /СУ/ вероятно ще бъдат увеличени с 40 на сто, обяви ректорът на СУ проф. Боян Биолчев.

Цената на легло в тройна стая ще се увеличи с 6.50 лева и от 15.90 лева ще стане 22.40 лева, а на легло в двойна стая - с 9.70 лева и от 24.20 лева ще стане 33.90 лева, уточни изпълнителният директор на поделение "Социално и битово обслужване"/ПСБО/ Петко Горанов.

Извън наема студентите плащат изцяло сумата за консумирана електроенергия, добави той.

Увеличението ще бъде обсъдено и решено от Академичния съвет най-рано след две седмици, каза и председателят на Управителния съвет на ПСБО проф. Ивелин Кулев. Той добави, че е възможно новите цени да влязат в сила от следващия месец, а Петко Горанов уточни, че ще предложи това да стане със задна дата от началото на годината.

Проф. Кулев обясни необходимостта от увеличение на наемите с изчерпване на финансовите възможности на университета. Според него целта на увеличението е да се осигури разумна поддръжка на общежитията, която включва консумативи и ремонти.

През 2005 година от 900 хиляди лева за ремонти са изпълнени строителни работи в обем 60 на сто, добави Горанов. Според него ако не се увеличат наемите, ще се наложи съкращаване на ремонтните дейности.

Студентите трудно ще понесат увеличението, каза председателят на Студентския съвет Димитър Колев.

Според него повишаването на наемите няма да доведе до подобряване на условията в общежитията. Необходимо е да се търси промяна в държавната субсидия, допълни Колев.

По думите му през 2000 година, когато се определени за последен път наемите, разходите за парно са били 13.5 на сто от цялата сума на приходите от наем и от държавна субсидия. През 2005 година този дял е 41.22 на сто, обясни Горанов.

Според него за покриване само на разходите за отопление са необходими още 903 271 лева. Общо разходите за консумативи през 2000 година са надвишавали с 10 на сто субсидията, а през 2005 година недостигът е 30 на сто, обясни той.

СУ разполага с 6300 легла в общежитията си, като право на настаняване в тях имат около 7000 студенти. По думите на проф. Кулев през миналата година извън общежитията са останали 1300 студенти с право на настаняване. Около 400 са настанени в общежития на други висши училища.

В отговор на въпрос дали има неправомерно пребиваващи в общежитията проф. Кулев обясни, че извършена проверка е показала, че няма подобни случаи. Според Петко Горанов проблемът е, че студенти с право на настаняване преотстъпват правото си на други хора.

/dnes.bg/

Последна промяна alhimikat на 07 Ное 2006, 12:20, променена общо 4 пъти

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 15:49 
Летящите Пръсти
Аватар

Изображение

Днес се проведе пресконференция дадена от ректора на СУ - професор Боян Биолчев, във връзка с предложението за увеличаване наемите в студентските общежития на СУ с 40 %.

За пореден път държавата е на път да пренебрегне образованието като свой основен приоритет. Ректорът и изпълнителнят директор на ПСБО бяха категорични, че финансовата субсидия в сегашния размер е недостатъчна за да се поддържа нивото в общежитията.

Ние искаме държавата да не абдикира от задълженията си и да създава условия и шансове за развитие и просперитет на младите си граждани. До момента нито една от институциите не показва, че образованието и младите хора са национален приоритет. Ние искаме образование, което да се подкрепя от държавата, за да не е необходимо студентите да работят на по няколко места, за да свързват двата края (наеми, консумативи и битови нужди).

Студентски съвет подкрепя искането за увеличване на държавната субсидия, но в никакъв случай не подкрепя идеята, ако държавата не отпусне необходимите 1 000 000 лв., те да се платят от студентите и то забележете със задна дата.

Студентски Съвет на СУ смята, че увеличение с 40% на студентските наеми е абсурдно и ще нанесе удар върху личния бюджет на студентите. Ние призоваваме институциите да решат проблема в интерес на студентите.

Пусната е подписка от студенти, против увеличаването на наемите. Досега подписката не е активирана с пълна сила, но ако действията на ПСБО и държавата нарушават студентските интереси, предполагаме студентите ще се активизират.

Студентите си плащат освен наема - вода, ток, такса за топлене на вода, такса електромер (която никое домакинство не плаща, но незнайно защо студентите плащат).

В понеделник има засеание по въпроса на управителния съвет на ПСБО.
Ще ви уведомим какво се е решило на него!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 17:10 
мохикана
Аватар

Разбира се, че увеличението е голямо и че трябва да се увеличи държавната субсидия! Правителствата отдавна показват колко са заинтересовани от качеството на образование в СУ!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 17:42 
Легендарен флуудър
Аватар

Не съм студент и не живея в общежитията, но всеки е
чувал поне един мит относто условията на живот там,
за това мисля, че такова увеличение е излишно и
най - важното - необосновано.

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 19:01 
Легендарен флуудър
Аватар

Аз също не живея на общежитие, слава Богу, но съм виждала условията там, когато съм ходила на гости при познати.Ами меко казано са плачевни. :shock: :evil: За такава " услуга" даже и досегашните цени са им прекалени ( според мен) :!: ; пък и още да ги увеличават е цинизъм.Наглостта няма граници...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 19:11 
Драскач

и аз не живея на общежитие,но знам за какво става въпрос в Студентски...
без коментар-увеличението е нелепо,неадекватно и смешно!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 22:43 
Легендарен флуудър
Аватар

^^ съгласна

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 22:55 
Стенограф
Аватар

и аз не живея в студентски град, но както и вие знам какви са условията и не е честно да искат повече пари от студентите особено при материалното положение в което са хората в момента.
а това че нямало нелегални - айде бе... ама че нагло

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2006, 23:18 
Легендарен флуудър
Аватар

няма гаранция че парите ще отидат за подобряване на условията. затова съм против. и аз не живея в Студентски, но прекарвам доста време там, при гаджето.. условията са си ************ !

http://avatek.bg

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2006, 00:16 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
еее :lol: чак пък толкова лоши условията не са, живяла съм две години в СГ, в два различни блока - ми нормални стаи си бяха. Никой заек не отива там с идеята,че ще живее в Кемпински. Но сте прави - увеличението е безсмислено, цените ще се изравнят с наемите :roll: Което пък ми спестява зор да уча тая година, за да трябва да изкарам безумен успех за семейно 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2006, 03:06 
Пишеща машина

Аз съм - за. Няма да обяснявам колко струва животът в София и колко нищожно звучат 30лв. на фона на всичко останало.
И само да допълня, че общежитията сами не са се превърнали в такива развалини - все пак тези, които ги обитават имат голяма вина за това(какви ли не простотии и селянии съм виждал там).
И когато се научат да ценят и пазят това, което им се предлага с времето ще се подобрят нещата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2006, 10:22 
търсеща Истината
Аватар

Знам ли - 40 % е много ми се струва. Не че където и да било е по-евтино.
Ако наистина това увеличение ще подобри условията - да, съгласна съм. Истина е, че се правят много ремонти. В блока ми сложиха дограма навсякъде - дори и на вратите към стълбището. Също така като цяло обжежитията на СУ са си много хубави. Ако сте влизали в такива на ТУ например ще разберете. Те са все едно необитаеми от години и се рушат.....
И ако в крайна сметка вдигнат наемите се надявам това наистина да доведе до по-добри условия на живот....има смисъл... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2006, 10:29 
Летящите Пръсти
Аватар

user-1209 написа:
Аз съм - за. Няма да обяснявам колко струва животът в София и колко нищожно звучат 30лв. на фона на всичко останало.

Да - 30 лв. звучат абсурдно малко !

Но, ако ти се налага да си ги изкарваш сам и паралелно с лекциите да ходиш и на работа - няма да ти се сторят никак малко :!:

Ако си от София - те разбирам защо ти звучат толкова минимални нещата на фона на всичко останало...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2006, 11:57 
Легендарен флуудър
Аватар

30 лв - 30лв, ама да ги имаш... :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2006, 13:57 
В началото бе словото

Здравейте всички!
Много бих искал да мога да се включа по-отблизо във Вашата дискусия, но лични проблеми ме заставят да тръгна на път и ще отсъствам от София до неделя вечерта.

Съвсем общо прегледах мненията и бих казал, че те се концентрират основно в 2 твърдения: НЕСЪГЛАСИЕ поради убедеността, че това няма да доведе до по-добри условия на живот; СЪГЛАСИЕ поради това, че наемите са ниски и в абсолютна стойност увеличението всъщност не е толкова голямо.

Действително, 40 % увеличение звучи стряскащо! За какво всъщност става дума? За 6.50 лв. на легло в стаите "тройки"; за 9.70 лв. на легло в стаите "двойка с тераса" (в семейните) и за 11.25 лв. в гарсионерите с 2 тераси (също в семейните общежития).

Съгласен съм, че за един студент тези суми не са незначителни.
Моля да вземете предвид следното:

1. Наемите в общежитията на СУ не са променяни от 2000 г. (няма друг университет с толкова продължителен период на непромяна на този показател).
2. Наемите в общежитията на СУ са най-ниски в цялата страна (в момента).
3. Общежитията на СУ са най-добре подържаните и качеството на живот в тях е видимо по-добро от тези на другите университети (поправете ме ако греша; от 1 г. не съм обикалял общежитията на други ВУЗ).

Очевидно става въпрос за психологическа барирера, тъй като при разговор със студенти ми беше казано, че би било по-добре от моя страна ако съм инициирал увеличение на наема с 10% годишно от 2002 г. насам, вместо сега да предлагам то да стане с 40 %. Да Ви призная, твърде ме изненада това мнение, още повече, че то не беше единично. Сами разбирате, че това означава повече разходи за един студент, който през тези години е живял на общежитие. В крайна сметка, става въпрос за материалната страна на въпроса, а не за психологическата, нали?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Студентските общежития може да останат без топла вода

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Новини

iprodanov

34

3268

22 Сеп 2010, 14:03

Leila_Valera Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Настанителна кампания 2010 в студентските общежития на СУ

в Новини

agenta

2

1313

14 Сеп 2010, 19:20

agenta Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Студентските общежития като хотел две звезди

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Студентски град и общежития, квартири

Vintersorg

32

7403

25 Апр 2008, 12:16

hahuto Преглежда последните мнения