Малко след 20.00 часа избухна пожар в стая 427, бл. 42 Б в Студентски град. (събота, 10 юни)
Общежитието е на СУ.
Няма пострадали. При пламването в стаята се е намирало едно момиче. Тя твърди, че причината за пожара е късо съединение.
"Суших си косата и от контакта се разхвърчаха искри" - бяха думите и.
Момичето успява да излезе навреме. Най-вероятно, в началото, се е опитвала да загаси сама пламъците. При пристигането на портиера (с пожарогасителя, понеже по етажите няма такива), пламъците се бяха разраснали и димът беше обхванал почти целия коридор. (
коридорът е дълъг над 50 метра) Портиерът гаси доста смело - с пожарогасител, с риск за живота си. От едно приближаване до стаята стана целият черен. Тогава му дадохме да си върже мокра кърпа на лицето.
(
действахме клекнали или приведени, понеже димът беше обхванал горната половина на коридора)
Общежитието няма противопожарна сигнализация. Хората не знаеха, че има пожар, дори тези, които живеят в съседните стаи, разбраха твърде късно и не можаха да излезат на време. Опитахме се да съобщим на всички за пожара, но много бързо плътен дим покри коридора на 4 етаж и облаците превзеха горните етажи. (
блокът има 7 етажа)
Хората останаха по стаите си. Някой уплътниха с мокри кърпи вратите си, за да не прониква дима. Всички от горялото крило (от този етаж) стояха по прозорците в стаите си, тъй като в някой стаи бе проникнал доста дим.
Пожарните коли, мисля че бяха 3, дойдоха бързо. Нямаха кола със стълба, а само цистерни.
С колегата се пробвахме да отворим прозорците в края на коридорите на 4-и и горните етажи, за да се разсейва дима. Въпросните бяха
заковани! Наложи се да ги разбием. Други успяхме след силно блъскане да отворим, въпреки че също бяха заковани. Отковани бяха само единичните прозорци по стълбищата и единствено тях отворихме без проблем. (
всичко това с кърпи на лицата и много слаба видимост)
Успяхме да подпрем вратите на фоайетата на 4-ти и 5-ти етаж със столове, за да може да минава дима през тях и да отива към прозорците на стълбищата.
Стаята изгоря напълно. Няма оцелели предмети. Коридорът е черен от дима.
Момичето плачеше доста. Изглежда ще спи при приятел тази нощ. Откараха я.
Екипът на Нова ТВ беше бърз, почти колкото екипът на пожарната. Може би се дължи на факта, че в блока живеят студенти от специалността журналистика, които бързо са разпространили новината по редакциите си. Фоторепортерите и агенционните журналисти също бяха бързи.
Мисля че друг не успя да влезе в стаята и да снима. Напсуваха ме и ми се караха, че снимам, въпреки че всичко вече беше минало. Фотоапаратът не е цифров, така че снимки ще мога да кача едва утре вечер.
Общо взето паника имаше и то голяма. Поне на 4 и 5-я етажи (и по-нагоре)
Шефовете на общежитията и обслужващия персонал реагираха бързо. Електрозахранването беше възстановено след кратко прекъсване.
ИЗВОДИ:
1. Слаби мерки за противопожарна и аварийна безопасност в общежитията:
- липсва аларма/сигнализация, която да известява хората за пожар (представете си, че спят)
- заковани прозорци, което мисля че трябва да се преосмисли за напред
- на етажа не видях пожарогасители и план за евакуация. Ще проверя за по-сигурно, но мисля че няма пожарогасители на етажа. Ако греша, извинете ме.
- ако причината за пожара е стара инсталация, то може би е добре да се помисли и в тази насока
2. Изключително ниска култура на хората при пожар:
- никой от бягащите през дима студенти не си слагаше мокра кърпа на лицето. Изглежда мислеха, че са в безопасност.
Ако се сетя нещо, ще допълвам.
До скоро.
СНИМКИ: съжалявам за закъснението
Изгорялата стая 1
Изгорялата стая 2
Вратата на стаята погледната от коридора
Закован прозорец 1
Закован прозорец 2
Тук ме снимаха мен, сега получавам снимката от познати
Виждате къде е поставен надписът ИЗХОД
Коридорът след пожара
Пак коридорът, но по-добре е излязъл
Ел. таблото е точно пред изгорялата стая - късмет, нали
Може би някой е драпал по стените.
Така изглеждаха стаите по етажа, по време на пожара. Хората си стояха вътре и дишаха през прозорците. Пожарникарите нямаха стълба.
* Благодаря на Красимира от същия блок за допълнителните снимки!
...